Menü

Dióhéjban az autoimmun betegségekről

Mint tudjuk, szervezetünket az immunrendszer védi az esetleges kórokozókkal szemben. Legyen szó baktériumról, vírusról vagy más, idegen anyagról a testünkben, az immunrendszer mozgósítja a megfelelő sejteket és elindítja a megfelelő folyamatokat, ezáltal kiiktatva a ránk veszélyes ágenseket. Azonban bizonyos esetekben nem kívülről leselkedik ránk veszély, hanem épp belülről.

Előfordul, hogy az immunrendszerünk nem csak az idegen anyagokat támadja, hanem saját sejtjeinket is. Ilyenkor úgy viselkedik a szervezetünk, mint a kórokozókkal szemben, tehát antitesteket küld és különböző gyulladásos folyamatokat indít el a vélt támadással szemben.

Az autoimmun betegségek kialakulásának okai sajnos napjainkban sem ismertek, azonban van néhány jellemző, amit ismerünk. Ilyen például, hogy a nők esetében nagyjából kétszer gyakoribb ez a betegség, mint a férfiak esetében, valamint általában fiatal felnőtt vagy felnőtt korban alakul ki. Autoimmun betegségek esetében fontos a genetikai tényező is, mivel az a tapasztalat, hogy öröklött hajlam esetén többszörös a kockázat. Feltételezések szerint köze lehet a betegség kialakulásának különböző vegyszerekhez és fertőzésekhez is, azonban erre nincs még egyértelmű válasz.

Egyes szakértők szerint az életmód is lehet kiváltó ok, mivel a nyugati típusú étkezés, vagyis a magas zsír- és szénhidráttartalmú diéták szintén előidézhetnek gyulladásos állapotot a szervezetben. Létezik egy higiénia hipotézis is, mely hasonlóan magyarázza az autoimmun betegségeket, mint az allergiát, miszerint a túl steril környezet is kiválthatja az immunrendszer túlműködését.

Az autoimmun betegségek közül a leggyakoribb az 1-es típusú cukorbetegség, mely esetben a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulnak el. Nem véletlen gondolják a kutatók azt, hogy az életmód is tényező lehet, mivel az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában éppen ennek van szerepe.

Szintén gyakori autoimmun betegség a cöliákia, mely a gluténanyagcserével áll kapcsolatban. Eleinte a vékonybelet érintő gyulladás alakul ki, melynek következtében a sérült bélbolyhoknak romlik a tápanyagfelszívó képességük. Emiatt a szervezet gyakorlatilag éhezik, ami miatt fogyás, vérszegénység és vitaminhiány is kialakulhat idővel. Gyakran társul a kórképhez bőrtünet és vérképzési zavar is.

Nem túl gyakori, azonban elég ismert autoimmun betegség a szklerózis multiplex (MS), mely az idegsejteket érintő degeneratív betegség. Eleinte végtagzsibbadás jelentkezik, majd egyensúlyproblémák, gyengeség és járási nehézségek is társulnak hozzá. Neurológiai kórkép, mivel az idegsejteket körbevevő védőréteget, a myelin burkot támadja az immunrendszer, ráadásul a központi idegrendszerben, tehát az agyban és a gerincvelőben.

Szintén ismert, ám sokkal több szervrendszert érintő autoimmun kórkép a lupus. Jellemzően bőrpír és kiütések kísérik, azonban érinti a vesét, a vérképzést, az ízületeket, az agyat és a szívet is.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.