Menü

Mit kapunk a méhektől?

A méheket, pontosabban a háziméhet már több, mint 6000 évvel ezelőtt „háziasították”, majdnem olyan régen, mint a selyemlepkét. A méhcsaládok felépítése három alapvető funkcióhoz köthető. Az első és legfontosabb funkció a gyarapodás, mely feladatot az anyaméh látja el, melyből minden családban csak egy lehet. A második funkció tulajdonképpen szintén a szaporodáshoz tartozik, mivel ez a megtermékenyítés.

Ezt a herék végzik, más dolguk nincsen. Végül pedig a család harmadik funkciója, a munka. Ide tartozik az anyaméh védelme és táplálása, virágpor gyűjtése stb. Ezt a dolgozók végzik. De milyen hasznos, egészséges tápanyagokkal szolgálnak nekünk a méhek?

Az első és leginkább közkedvelt méhészeti termék a méz. A méhek a virágokból felszívott nektárt saját emésztőnedveikkel keverik, majd ezt a lépsejtekbe töltik és besűrítik. Bár a méz nagyjából 80 százaléka cukor, 20 százaléka víz, természetesen nem kapunk mézet, ha ilyen arányban oldunk cukrot, köszönhetően a méhek által termelt enzimeknek és egyéb folyamatoknak.

Szintén nagyon közkedvelt méhészeti termék a méhpempő. Bár inkább gyógyhatású készítményként használjuk, nem pedig ízesítőként, édesítőként, mint a mézet, tápanyagokban sokkal gazdagabb. Ezt az anyagot a dolgozó méhek termelik garatmirigyeikben és ezzel táplálják a lárvákat az első három napon, illetve a királynőt, élete végéig. A méhpempő nagyjából 60 százaléka víz, ezen kívül 15 százalékban tartalmaz szénhidrátokat, nagyjából ugyanennyi fehérjét és 5-10 százalékban egyéb zsírokat.

Ezen kívül vitamintartalma is jelentős, megtalálható benne az összes B-vitamin, egy kevés C-vitamin, egyéb ásványi anyagok, nyomelemek, ráadásul egyfajta antibiotikum is. A pontos összetételét máig sem sikerült meghatározni. Rendkívül jó hatással van az immunrendszerre és energiatartalma sem elhanyagolható.

Közkedvelt méhészeti termék a propolisz is, melyet vírus-, baktérium- és gombaölő, gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonsága miatt már több ezer éve ismernek és használnak. Ezt a méhek éppen akkor ’termelik’, amikor nem gyűjtenek nektárt. A propolisz tulajdonképpen gyanta, balzsam, viasz, pollen, illóolaj, vitaminok, ásványi anyagok, szerves anyagok és enzimek összessége. A méhek egyébként ezt a ragadós, sárgásbarna színű gyantás anyagot a kaptárak szigetelésére használják, valamint ezzel védik a királynőt a kártevők és patogén mikroorganizmusok ellen.

Végül pedig a méhészeti termékek közül talán a legtermészetesebb: a virágpor. Minden virágos növényen található virágpor, melyből a méhek táplálkoznak. A virágpor fajtájától függ annak összetétele, például a benne található makrotápanyagok mennyisége, a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emberi fogyasztásra is alkalmas, sokszor találkozhatunk vele különféle étrendkiegészítőkben. Elsősorban a javítja az immunrendszer hatékonyságát a kórokozók ellen, de egyes allergiák esetében is ajánlják, illetve általánosan jótékony hatással van az emésztőrendszer működésére.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.