Menü

Mit kapunk a méhektől?

A méheket, pontosabban a háziméhet már több, mint 6000 évvel ezelőtt „háziasították”, majdnem olyan régen, mint a selyemlepkét. A méhcsaládok felépítése három alapvető funkcióhoz köthető. Az első és legfontosabb funkció a gyarapodás, mely feladatot az anyaméh látja el, melyből minden családban csak egy lehet. A második funkció tulajdonképpen szintén a szaporodáshoz tartozik, mivel ez a megtermékenyítés.

Ezt a herék végzik, más dolguk nincsen. Végül pedig a család harmadik funkciója, a munka. Ide tartozik az anyaméh védelme és táplálása, virágpor gyűjtése stb. Ezt a dolgozók végzik. De milyen hasznos, egészséges tápanyagokkal szolgálnak nekünk a méhek?

Az első és leginkább közkedvelt méhészeti termék a méz. A méhek a virágokból felszívott nektárt saját emésztőnedveikkel keverik, majd ezt a lépsejtekbe töltik és besűrítik. Bár a méz nagyjából 80 százaléka cukor, 20 százaléka víz, természetesen nem kapunk mézet, ha ilyen arányban oldunk cukrot, köszönhetően a méhek által termelt enzimeknek és egyéb folyamatoknak.

Szintén nagyon közkedvelt méhészeti termék a méhpempő. Bár inkább gyógyhatású készítményként használjuk, nem pedig ízesítőként, édesítőként, mint a mézet, tápanyagokban sokkal gazdagabb. Ezt az anyagot a dolgozó méhek termelik garatmirigyeikben és ezzel táplálják a lárvákat az első három napon, illetve a királynőt, élete végéig. A méhpempő nagyjából 60 százaléka víz, ezen kívül 15 százalékban tartalmaz szénhidrátokat, nagyjából ugyanennyi fehérjét és 5-10 százalékban egyéb zsírokat.

Ezen kívül vitamintartalma is jelentős, megtalálható benne az összes B-vitamin, egy kevés C-vitamin, egyéb ásványi anyagok, nyomelemek, ráadásul egyfajta antibiotikum is. A pontos összetételét máig sem sikerült meghatározni. Rendkívül jó hatással van az immunrendszerre és energiatartalma sem elhanyagolható.

Közkedvelt méhészeti termék a propolisz is, melyet vírus-, baktérium- és gombaölő, gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonsága miatt már több ezer éve ismernek és használnak. Ezt a méhek éppen akkor ’termelik’, amikor nem gyűjtenek nektárt. A propolisz tulajdonképpen gyanta, balzsam, viasz, pollen, illóolaj, vitaminok, ásványi anyagok, szerves anyagok és enzimek összessége. A méhek egyébként ezt a ragadós, sárgásbarna színű gyantás anyagot a kaptárak szigetelésére használják, valamint ezzel védik a királynőt a kártevők és patogén mikroorganizmusok ellen.

Végül pedig a méhészeti termékek közül talán a legtermészetesebb: a virágpor. Minden virágos növényen található virágpor, melyből a méhek táplálkoznak. A virágpor fajtájától függ annak összetétele, például a benne található makrotápanyagok mennyisége, a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emberi fogyasztásra is alkalmas, sokszor találkozhatunk vele különféle étrendkiegészítőkben. Elsősorban a javítja az immunrendszer hatékonyságát a kórokozók ellen, de egyes allergiák esetében is ajánlják, illetve általánosan jótékony hatással van az emésztőrendszer működésére.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.