Menü

A piriformis szindróma tünetei

A piriformis szindróma tüneteinek hátterében az ülőideg nyomás alá kerülése áll. A farizmok mélyén található piriformis (körteképű) izom begörcsöl, az izom görcse, feszülése irritálhatja a közelében lévő ülőideget, ezáltal fájdalmat, zsibbadást és bizsergést okoz.

Leggyakrabban a betegek a fenék, a comb, a vádli és a lábfej hátsó részén hirtelen fellépő érzékenységet és fájdalmat jeleznek.

A piriformis szindróma során testünk leghosszabb és legvastagabb idege, az ülőideg kerül nyomás alá, mely a piriformis izom ala, ritkábban rajta keresztül halad át, végigfut a faron, combon, a lábszáron és végül kisebb ágakra válva a lábon végződik.

Hol helyezkedik el a piriformis izom?

A piriformis egy izom, amely a farpofák alatt található. A piriformis izom a keresztcsontot és a combcsontot köti össze, a csípő és a láb kifelé fordításában vesz részt.

Hogyan alakul ki a piriformis szindróma?

Amikor a farizmok alatt lévő piriformis izom túl feszes, megrövidül, az izmok között haladó vastag ülőideg nyomás alá kerül. A nyomás alatt lévő ülőideg a combba és a lábszárba sugárzó zsibbadást, fájdalmat okoz.

A piriformis szindróma okai

A piriformis izom feszülésének több oka is lehet:

● megerőltetés miatt krónikus gyulladás – például hosszú futás, vagy tartós, ülőmunka miatt

● rossz testtartás

● kismedencei elváltozások

● a piriformis izom sérülése miatt vérzés

● mozgásszervi betegségek

● egyoldalú mozgás, illetve mozgáshiány

A piriformis izom reflexesen összehúzódik, merevvé válik. Meg is megrövidülhet, ekkor az érintett oldali láb kifelé csavarodik, a lábfej oldal irányba mutat. A tünetek leggyakrabban hosszantartó üléskor jelentkeznek, mint hosszú repülő vagy autóút, azonban az ülés mellett a mozgás is kiválthatja a panaszokat. Járás, lépcsőzés vagy futás közben és utána is kezdődhet a fájdalom.

A Piriformis szindróma tünetei
A fájdalom általában tompa, de nagyon erős is lehet. Ez az a helyzet, amikor jobb állni, mint ülni.

● fartájon és a farokcsont vagy keresztcsont területén érzett enyhe, bizsergő fájdalom

● fenékből kiinduló zsibbadás

● érzékelés csökkenése a comb hátsó részén

● az alsó végtagba kisugárzó, isiászhoz hasonló fájdalom megjelenése

● fájdalmas ülés, fájdalom jelentkezése előrehajláskor vagy fokozódása emeléskor

A piriformis szindróma kezelése

A tünetek jelentkezése után célszerű a kiváltó mozgásformát csökkenteni, átmenetileg szüneteltetni.

Jó hatású az izom jegelése, fizikoterápia:

ultrahang

mikroáram kezelés

valamint az izmot nyújtó és erősítő piriformis torna

Amennyiben a konzervatív kezeléssel nem járunk sikerrel, idegsebészeti beavatkozás - perifériás idegi blokád is alkalmazható.Az ideg sebészi felszabadítása a legvégső megoldás.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.