Menü

Indiana Jones kisokos

Végre valahára mindenki archeológus kalandorra visszatért közénk, hogy az ötödik epizódjával lekerítse gazdag, közismert nagyvásznas karrierjét. Harrison Ford még bőven hetven felett is nagyon menő. A rajongó meg ugye izgatott és Indy kisfiús mosolyának, laza beszólásainak mindent megbocsát. Itt van tehát a soha vissza nem térő alkalom az öt rész bemutatására, a teljesség igénye nélkül egy szubjektív sorrendbe a legrosszabbtól a legjobbig.

Ne feledjük a darabok sztorijai jóval a bemutató évük előtt játszódnak a harmincas évektől a Holdra szállás utáni amerkai propaganda kábulat utánig, így minden résznek van egy kedves múltbéli bája…Nagy kérdés, hogy ettől még a fiatalok kapnak-e az alkalman és élnek a lehetőséggel, hogy megismerjék a régi vágású kalandfilmek legnagyobb ikonikus alakját. Jöjjön hát Spielberg egyik legtipikusabb kalandorának részben George Lucas producerkedése alatti kalandjainak rövid bemutatása.

5. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága - 2008

Ez a kései hattyúdal majdnem annyi sebből vérzik, mint egy kezdő fakír bemelegítésnél. Legnagyobb baja, hogy nem ad meglepetést, hiszen mindenki kedvenc sírrablója még hatvanon túl is utazgat a világban és jó kiscserkész módjára fejti meg az örök történelmi rejtvényeket. Kezdetnek most kissé direkten belecsöppenhettünk a világuralomra törő szovjetek hidegháborús csodafegyver keresésébe. Az egykori európai-egyiptomi tapintható korhangulat helyére egy elég esetlen, rideg amerikai légkört kapunk. Ráadásul a kissé logikátlan történetvezetést a hosszú évek alatt kimunkált forgatókönyv meg sem próbálta ellensúlyozni.

Ezúttal Dr. Jones az aranyváros nyomába ered, amihez egy nem evilági kristálykoponya a kulcs. A sarkában természetesen ott lohol az egész KGB, élükön egy karikaturisztikus szadista pszichiáternővel (Cate Blanchettel). Az előző, majd húsz éves rész mintájára megjelenik az új generáció képviselője is, Shia Lebeouf személyében. A helyzet azonban korántsem annyira súlyos, mint amit a Daniken szintű, ufókkal átszőtt nagyon kezdetleges sztori eredményezhetne. Az akciók nagyon a helyükön vannak, Lucas trükkjei szépen illeszkednek a kalandfilmek legjavát sokszor megidéző hangulatban még akkor is hogyha Dr. Jonest egy forgatókönyv vázlattal küszködve láthatjuk kalandjai közt.

4. Indiana Jones és a végzet temploma - 1984

A vásznon második Jones kalandfilm teljesen merészet húzott és a James Bond szerű üldözés után nyíltan bevállalt egy fojtogató ázsiai miliőt, amely jó pár horrorfilmes elemmel borzolt minket. A képi hatások sokkal dominánsok voltak, néha vicces visszautalással az előző részre. Az indiai, tehát autentikus forgatást nem engedték, de így is remekek a díszletek. A megerősödő várakozás miatt azonban nem értékelte szakmailag ez a bizarr történetet, ahol egy gonosz és torz szekta tagjai rabul ejti a világvégén a szép, de kissé ripacs, esetlen hölgydekorációt (Kate Capshaw) és mindenki kedvenc régészprofesszorát.

A készítők privát válási mizériájának pesszimizmusa erősen rányomta a nyomát a jócskán fizikális üldözési jelenetekre és a díszletekre. A rajongók kissé csóválták a fejüket a klausztrofób jelenetektől, és a még mai szemmel már azért kevésbé korosztályos jelenetektől. Azonban a vonatvagonos üldözés előtt, amelyből Disneyland attrakció is lett, le a kalappal. A karakter mindent túlélő ereje, amely mindig hangsúlyos maradt remekül átjön.

3. Indiana Jones és a sors tárcsája - 2023

Ide idomul be a legújabb filmje, amely igyekezett vegyíteni mindent a sorozat korábbi mozis elemeiből. A múltbeli jeleneteknél nagyon sok mesterséges intelligenciát és régi felvételt használtak Harrison Fordról, így kevésbé darabos a főszereplő mozgása. A legjobb korábbi pillanatok megelevenednek és egy letűnt korszakba nyerünk betekintést, ahol még Spielberg koordinálta Jones kalandjait. A mozi a legütősebb alapfelállást a náci régiség rablók versus amerikai életművész professzor hozta előre, azonban itt a már 70 feletti főhős nem flörtöl a hölgyekkel, hanem valódi régésztársra, társakra van szorítkozva.

Phoebe Waller-Bridge, Indy keresztlányaként egy tűzről pattant kalandorként göngyölíti fel vele Arkhimédész tárcsájának legendáját. Az alapsztori még ha kicsit lapos is, de sokkal jobb, mint az időrendileg ezt megelőző ufós rész. James Mangold rendező a dán Mads Mikkelsen személyében remek rosszfút talált, aki ellen szívből lehet drukkolni. A vágások és az autós/lovas/vonatos üldözések kissé vadabbak, mint amit egy nyugdíjas régésztől elvárhatnánk, de legalább gyönyörű helyszíneket láthattunk, nem sajnálták a pénzt semmire. A kissé Tom és Jerrys esés-kelés mellett azért még hihető is helyenként a dolog. Ford pedig kisujjból új szintre emeli ikonikus szerepét, már csak ezért is érdemes ellátogatni a mozikba. Kihozták a legtöbbet a helyzetből. Kedves és szerethető az ötödik, záró darab.

2. Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag - 1989

A személyes kedvencem. Mindenki a topon volt: a zene, a vágás követhető és még egy remek kis visszaemlékezést is kapunk, megnyitva az utat egy rövid idejű, de roppant informatív későbbi tévé sorozatra. Egy mozi áráért 1989-ben rögtön két Jonest is kaptunk. Sean Connery lubickol a mindentudó, deista apa szerepében. Alig idősebb csak Fordnál, de senkinek nem jelentett ez gondot, észre se vettük. A párosuk több mint zseniális, minden közös rezdülésük, mondatuk tanítanivaló.

A nácikkal szembeni grandiózus kaland az örökéletet adó szent Grálért hálás téma, amely még annak ellenére is klasszikus, hogy végül a legendás Sir Laurence Olivier végül nem fogadta el a címbéli fontos, kereszteslovag szerepet. Az Indy filmek humora itt talán a legártatlanabb és legtalálóbb. A helyszíneknek, az egyre globalizálódó világban az ingyen reklém rekord turistalátogatottságot adott. A kritika is imádta a mozit, amelyben ezúttal minden korosztály megtalálta a számítását. Ízig-vérig családi mozi. Azon filmek egyike szerintem, amely vhs videokazin agyonnézve volt azért az igazi.

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói – 1981

A mozi, amely újradefiniálta a kalandfilm fogalmát. A 80-as évek egyik legmeghatározó darabja. Minden jelenete friss, újranézhető. Spielberg-Lucas páros igazi telitalálata, amit mindenki szeretett. A kissé morbid és meglepő finálé ellenére remek darab. A románc jelleg éppúgy ahogy a történelmi helyszínek, kosztümök, zenei betétek fantasztikusak. A náci rosszfiúk, ahogy Jones ellentétpárjával Paul Freemannal (Belloq) egyesülve harcolnak a zsákmányért Indianával azt öröm végigizgulni. Ugyanakkor a történet egy olyan világba visz el minket, ahol még nem a technika hanem a megelevenedő történelem az igazi mozgatórugója az eseményeknek.

Az elveszett frigyláda utáni elkeseredett versenyfutás nem ül le egy percre se. Az átkötő jelenetek is zsánerelemekké váltak. Minden valamire való fiatal tátott szájjal bele tudta élni magát ebbe a nagybetűs kalandba. Valami olyat kapott a néző, amelyet másolni lehet, de megismételni csak az újranézéssel. Minden a helyén van/volt/lesz. Köszönjük Mr. Jones.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.