Menü

Nyaralni okosan? Lehetséges!

A megdrágult élet és az infláció ellenére mindenki szeretne nyáron nyaralni menni, hiszen ilyenkor van lehetőségünk arra, hogy kikapcsolódjunk és feltöltődjünk, ez azonban anyagilag igen megterhelő. Spórolni ilyenkor is sok mindenen lehet. nézzük min tudunk kicsit spórolni nyaralástervezéskor?

Sokat számít, hogy mikor foglaljuk le a szállást. Az időben történő foglalás általában kedvezőbb árakat kínál. Érdemes előre tervezni és lefoglalni már télen vagy előző szezonban a következő évi utazást. Az utolsó pillanatra nem jó hagyni ezt, mert akkor a már a választék is kevesebb és a költségek is jóval magasabbak.

Ha ennyivel előre nem tudjuk megtervezni a nyaralást, akkor a last minute ajánlatokat kell megkeresni, ehhez szükség van némi rugalmasságra, hiszen ilyenkor az utolsó pillanatokban kínálják kedvezőbb áraikat a szállodák.

Spórolni lehet azzal is, ha olcsóbb úticélt választunk, a legdrágább hotel helyett tökéletes lehet egy panzió is, nagycsaláddal, gyerekekkel egy vendégház, ahol nem zavarunk senkit és amelyek általában olcsóbbak is. Ilyenkor az ellátás és a programok a mi feladatunk, de mindenképp egy költséghatékonyabb alternatíva a kikapcsolódásra.

Hűtőtáska és néhány alapvető élelmiszer. Ez nagyon hasznos tud lenni egy vízparton, hiszen nem kell megvenni a méregdrága vizet, üdítőt, vagy sört.

Apartman és saját ellátás. Ez is olcsóbbnak mondható, mint bármely wellnesshotel, igaz ilyenkor az étkezési költségek jelentős részét nekünk kell állni és megoldani, hiszen apartmanban nem adnak reggelit, vacsorát, ezzel azonban nem csak pénzt takaríthatunk meg, hanem a helyi ételeket is kipróbálhatjuk, érdemes ellátogatni a helyi piacra.

Használjunk tömegközlekedést vagy vigyünk biciklit, ezzel nem csak pénzt takarítunk meg, hanem környezetbarát megoldás is.

Ha nyaralunk, mindig érezzük, hogy illik vinni valami kis ajándékot, szuvenírt a családnak, azonban ez nem kell, hogy kötelező legyen, ha mégis szeretnénk valamit vinni, akkor válasszunk olyat, ami nem porfogó, vagy a 654. hűtőmágnes, hanem válasszunk valami olyat, aminek értelme is van, és a helyieket támogatjuk vele. Egy helyi termelőtől vásárolt finomság például remek, mint újabb műanyag vackok horror áron.

Kössünk utasbiztosítást! Ne gondoljuk azt, hogy az utasbiztosítás csupán kidobott pénz, hiszen az ember sosem tudhatja, mikor történik egy nem várt baleset, ami miatt súlyos pénzösszegeket kell kifizessünk.

Bár nyilván a nyaralás valahol egyet jelent a pénzköltéssel, mégsem kell, hogy hatalmas költségekbe verjük magunkat, egy utazás lehet okos és tudatos is, ehhez a fenti tanácsokat érdemes figyelembe venni és megfogadni. A spórolással nem az a célunk, hogy mindenről lemondjunk, vagy ne vehessünk egy fagyit a gyereknek, hanem az, hogy kerüljük el a felesleges pénzköltést és limitáljuk a kiadásokat, kímélve ezzel a családi kasszát.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.