Menü

Mi az a ketózis?

A ketogén étrendben szereplő „keto” szó abból származik, hogy a test ilyenkor glükóz helyett egy alternatív energiaforrást használ amit ketonoknak nevezzük. Ez egy alternatív üzemanyag-forrás a test számára, amelyet akkor használ ha nincs elegendő glükóz a rendszerben.

A ketonok főként akkor keletkeznek, ha nagyon kevés szénhidrátot vagy nagyon kevés kalóriát eszünk.

Ketogén étrend esetén az egész test átvált zsírok égetésére. A keto hybrid motor ilyenkor beindul a testben. A zsír, mint “alternatív” energia elkezd elégni a hogy többnyire zsírral működjön. Amikor az inzulinszint nagyon alacsony lesz, a zsírégetés drasztikusan növekedik. Ha ez egyre többször megtörténik akkor Időről időre a test egyre könnyebben fér hozzá a zsírpárnákhoz, és a keto hybrid motor egyre többet lesz képes bekapcsolni.

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, moderált fehérjetartalmú, zsírban gazdag étrend. A ketózis állapotában a szervezet fő üzemanyaga a zsír, és a zsír anyagcseréje során keletkező ketontestek. A ketogén étrend hatására a vércukor- és az inzulinszint lecsökken, ezért a szervezet nagyszerűen képes energiát nyerni a zsírsavakból, és ketontestekből.

Normál étrend mellett az agy és a többi belső szervünk is glükózt használ fel energia gyanánt viszont, ketózisban elkezd ketontesteket hasznosítani. A testünk nagyszerűen képes alkalmazkodni a ketogén étrendhez, hiszen a sejtjeink többsége ügyesen hasznosítja a zsírsavakat és/vagy a ketontesteket.

A ketogén táplálkozás fantasztikus választás ha fogyni szereténk, de vannak más, előnyei is, például kisebb éhség érzet és a folyamatos magas energiaszint. Hiszen a vércukor leesésével beindul a keto hybrid motor és nem fogunk hipoglikémiás tüneteket érezni, hanem beindul a zsírégetés.

Amikor a szervezet ketonokat állít elő zsírból, beindul a keto hybrid motor és a test ketózis anyagcsereállapotba lép. A táplálkozáson túl a böjt a leggyorsabb módja, hogy elérjük ezt az állapotot, de nem feltétlenül szükséges éheznünk, hiszen a ketogén táplálkozással éhezés nélkül tudunk zsírt égetni.

A keto diéta másrészt ketózist eredményez, és határozatlan időre is fogyasztható. A böjtnek számos előnye van – beleértve a fogyást is – anélkül, hogy böjtölnie kellene.

Hogyan készülnek a ketontestek?

A ketonoknak három formájuk van (AcAc, BHB, aceton) és zsírégetés közben energiafelhasználás céljából acetoacetát, majd BHB keletkezik, melléktermékként pedig megjelenik az aceton is. A legtöbb szervünk tökéletesen fel tudja használni a ketonokat ahhoz, hogy energiát nyerjen belőlük. A ketonok a májsejtek energia-gyáraiban (mitokondriumokban) készülnek úgy, hogy a megérkező zsírsavakat egy transzferáz enzim elszállítja a mitokondriumba, ahol azok további biokémia folyamatok ketontestekké alakítanak, ez a ketogenesis folyamata

A ketonok száma alvás, illetve böjtölés közben is megnő.

A biokémia alapismeretek során világossá válik számunkra, hogy minél hamarabb csökkentjük a bevitt szénhidrát mennyiségét, annál könnyebben tudunk felkészülni a ketogén diétára és annál kevésbé lesz nehéz az átállás.

Összefoglalva: A ketogén táplálkozás egy anyagcsere folyamatra épülő diéta, melynek számos jótékony hatása mellett a súlyvesztés csak az egyik pozitív hatása.

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.