Menü

A fehér tea egészségre gyakorolt jótékony hatása

A fehér teát sok kozmetikai szerben használják aktív hatóanyagként, valamint a hagyományos kínai orvoslásban is számos betegség gyógyítására.

1. Enyhíti a stresszt és a feszültséget:

A fehér teában olyan flavonok találhatóak, amelyek enyhítik a feszültséget. Akik álmatlanságban, szorongásban és stresszben szenvednek, a fehér tea kiváló választás lehet. Igyon meg egy csésze teát lefekvés előtt, így az elméje megnyugszik és ellazul, és békésebben alszik majd.

Manapság a fehér teát már nyugaton is fogyasztják, és különösen népszerű Észak-Amerikában.

2. Fogyás:

A fehér tea polifenolokat tartalmaz koffeinnel, amely növeli az energiaszintet. Ezenkívül növeli a szervezetben a zsír oxidációjának szintjét. A fehér tea antioxidánsokat tartalmaz, ezért serkenti az anyagcserét, a benne található koffein pedig segíti a fogyást, mivel gyorsabban égeti el a kalóriákat.

3. Megszabadít a felesleges zsírtól:

A sörhas sokakat érint, a fehér tea azonban segít gyorsan megszabadulni a felesleges zsírtól. Mint már korábban említettük, a fehér tea koffeint tartalmaz, amely gyorsan égeti a kalóriát és megszabadít a zsírtól is.

4. Öregedésgátló:

A fehér tea antioxidánsokat tartalmat, mint például a polifenolok és az ECGC, amelyek felveszik a harcot az öregedés jeleivel. A tea csökkenti a szépséghibákat és ráncokat, valamint elősegíti az elasztin és kollagén termelését, amelyek meggátolják a kora előtti ráncok megjelenését.

5. Megvédi a májat:

A fehér tea egy másik antioxidánst is tartalmaz, a katekint. Ez védi a májat az olyan betegségektől, amely az oxidatív stressz miatt alakulnak ki. A fehér tea fogyasztásával azonban a máj egészséges marad.

6. Rák:

A fehér tea csökkenti a rákos sejtek növekedését. Felveszi a harcot a rák különböző típusaival, így a végbél-, prosztata- és gyomorrákkal is. A teában található flavonoidok gátolják a rákos sejtek növekedését és megakadályozzák azok terjedését.

7. Vérnyomás:

A fehér tea hígítja a vért és serkenti az erek működését. Ezzel szabályozza a vérnyomást a szervezetben.

8. Magas koleszterinszint:

A fehér teában lévő katekin egy olyan antioxidáns, amely segít a koleszterinszint fenntartásában a szervezetben. A fehér tea segíti a „jó” koleszterin fenntartását, míg elpusztítja a „rossz” koleszterint. Ezáltal az erek nem merevednek meg és nem alakul ki vérrög.

9. Szív:

A fehér tea csökkenti a magas vérnyomást és a „rossz” koleszterin szintjét, valamint hígítja a vért. Ezáltal hozzájárul a szív egészségéhez is. A magas vérnyomás olyan problémák kialakulásához vezethet, mint a szívroham, viszont a tea véd az agyvérzés és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

10. Egészséges csontok:

A fehér tea erősíti a csontokat. Azoknak, akik rendszeresen fogyasztják ezt a teát, sűrűbbek a csontjaik. A fehér tea ezen kívül enyhíti az ízületi gyulladást is, és jó választás lehet azoknak, akik csontritkulással küzdenek.

11. Elpusztítja a baktériumokat és vírusokat:

A fehér tea természetes módon pusztítja el a baktériumokat és a vírusokat. A benne található antioxidánsok erősítik az immunrendszert, így megvédenek a megfázástól és az influenzától is.

12. Egészséges bőr:

Ha a bőr sok ideig van kitéve a napnak, az UV sugarak súlyosan károsíthatják a bőrt, így az korábban kezd öregedni. De a fehér tea megvédi a bőrt a napégéstől és a nap általi károsodástól. Ezenkívül rehidratálja a bőr rétegeit, így mellékhatások nélkül a bőr ragyogó és gyönyörű lesz. Ezenkívül véd a bőrrák kialakulása ellen is.

13. Egészséges fogak:

A fehér tea kalciumot és fluoridot tartalmaz. Ez a két tápanyag nagyon fontos a fogak és a fogíny egészsége érdekében. A fluorid a baktériumokat is elpusztítja, amelyek fogkő lyukas fog és rossz szájszag kialakulásához vezethetnek. A fehér tea fehéríti a fogakat, de nem károsítja azokat vagy a fogínyt.

14. Cukorbetegség:

A fehér tea serkenti a szervezetben az inzulin aktivitását, ezért szabályozza a vérben a vércukor szintet. Akadályozza a glükóz felgyülemlését, így természetes módon kezelhető vele a cukorbetegség.

15. Fejfájás:

A fehér tea azonnal enyhíti a fejfájást, mivel megvédi az agyat a kémiai anyagoktól. Ezek az anyagok okozzák az agy megduzzadását, ami fejfájáshoz vezethet. A fehér tea csökkenti a duzzadást és enyhén fájdalomcsillapító hatású is.

16. Mentális egészség:

A fehér tea köztudottan erősen gyógyítja a különböző neurológiai problémákat. Megakadályozza a memóriavesztést és a demencia kialakulását, ezért jó hatással van az idős emberekre. A teában található aminosavak, koffein és l-tiamin serkentik az agy alfa hullámait, így az ember könnyebben el tud lazulni. Ezenkívül a tea megakadályozza a Parkinson-kór kialakulását is.

17. Serkenti a bélmozgásokat:

Ha székrekedése van, igyon meg naponta legalább két csésze fehér teát, így enyhítheti a székrekedést. Ezenkívül a tea véd a vízi baktériumok kialakulásáért is a belekben.

18. Szabályozza a folyadékok egyensúlyát a szervezetben:

A fehér tea kiegyensúlyozza a folyadékokat a szervezetben, ezáltal energia szabadul fel a szervezetben, és így lesz ereje a rendszeres napi aktivitások elvégzéséhez.

A fehér tea természetes módon segít megszabadulni a vese- és az epekövektől. Napi 20 dkg fehér tea lelassítja az epekövek felgyülemlését. Ez a tea felgyorsítja a vizelet ürítését, ezáltal megakadályozza az epekövek kialakulását.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.