Menü

Életre kelt kövek

Nagy népszerűségnek örvend manapság a kavicsok megfestése. Nem is csoda, hiszen nagyon egyszerű, és akinek egy kis türelme is van hozzá, az tökélyre fejlesztheti az alkotásait. A kisgyermekesekről nem is beszélve. A csöppségek már egész kicsi korban is nagy érdeklődést tanúsítanak a kavicsok, kövek iránt. Így nem csoda, ha egy-egy séta után több vödörnyi kaviccsal gazdagodik a házunk.

De mit kezdjünk a különféle formájú és méretű kövekkel? Alkossunk belőle valamit, akár a nebulóval közösen is. Amellett, hogy minőségi időt töltünk a gyerekkel vagy barátokkal, még egyedi díszekkel is ruházhatjuk fel az otthonunkat. A festést persze tovább is gondolhatjuk, drótokkal és ragasztóval bájos kerti díszeket is készíthettünk. Nem tudjuk szavakba önteni mitől is olyan varázslatosak a különféle színű, formájú kavicsok, de az tény, hogy az azokkal való kreatív munka felnőttként is egyfajta meditatív hangulatot teremt. Sőt a művészterápiás foglalkozások kötelező részének számít, mivel lelket gyógyít, megnyugtat, és a kreatív alkotás örömét nyújtja nekünk.

Technika

Indulhat a gyűjtés. Első körben szerezzünk be nekünk tetsző kavicsokat. Ha valakinek se kedve, se ideje keresgélni, akkor már hobbiboltokban, vannak direkt erre a célra válogatott kövek, melyek megvásárolhatóak. A válogatás során azért fogadjuk meg a profi kavicsfestők tanácsát. Ha most vágunk bele ebbe a hobbiba, érdemes a nagyobb méretű, lapos darabokat előnyben részesíteni, ezekkel ugyanis könnyebb a munka. Sőt, ha egész kompozíciókban, teljes festményben gondolkodunk, az említett darabokon, méretbeli sajátosságukból adódóan szépen elférnek a nagyobb volumenű alkotások is.

Tisztítás. Mossuk meg alaposan a kavicsokat szappanos, meleg vízzel, esetleg alkoholos oldattal, így jobban tapad majd rajtuk a festék. Időt állóbb lesz az alkotás. Természetesen a kavicsok „fürdetését” követően várjuk meg, még megszáradnak és csak utána kezdjük el a munkát.

Vázlat. Ha akril festékkel dolgozunk, akkor fessünk egy alapszínt a kavicsnak, majd ha az teljesen megszáradt ceruzával rajzoljuk fel a megfesteni kívánt minta alapját. Persze ha festők vagyunk vagy biztosan bánunk a szerszámmal, akkor ez a lépés elhanyagolható.

Alkotás. Amennyiben az eddigi teendőkkel megvagyunk, akkor ragadjunk ecsetet és indulhat az alkotás. Jó tanács, hogy egyszerre csak egy réteg festéket vigyünk fel a kavicsra, és annak száradását követően díszítsük tovább. Ha nem így teszünk, könnyen elmosódhat a képünk.
Száradás. Ha elkészült a remekmű, akkor ne tapogassuk, hagyjuk teljesen megszáradni.

Kellékek

Ennek a hobbinak a további előnye, hogy óriási beruházás nem kell hozzá. A festéshez szükségünk lesz akrilfestékre vagy akriltollra. Ha pedig nem rajongunk a festészetért, akkor már kapható külön erre a célra való tollak. Attól függően, hogy melyiket válasszuk, szükségünk lehet 2-3 különböző méretű ecsetre is.

Nem kötelező, bár sokan fixálják lakkal a már elkészült végeredményt. Ha az időtállóság fontos a számunkra, szerezzünk be lakkot is.

Minták

A képzeletnek semmi nem szabhat határt. A virágtól kezdve a házikóig, bármi megjelenhet a kavicsunkon. Vannak, akik már tájképet, sőt különböző művészi alkotásokat kreálnak. A felhasználási lehetőségük végtelenül színes skálát ölel fel. Díszítheti a kertünket, veteményes jelölőként, kaspó díszként vagy állatfiguraként stb. Dísztálkába rakható, vagy emlékkőként díszítheti a nappalit is. De papírra ragasztva, képkeretbe téve kavicsképként funkcionálhat. A festett kavicsok ajándékötletként is remekül működhet.

Az ízléses dekorációkat felhasználhatjuk az ünnepi asztal díszítéséhez, de társasjátékhoz bábu gyanánt is remek szolgálatot tesznek. A gyerekek örömére, mesekövek is készülhetnek belőlük. De akár esküvői dekorációként is megjelenhet, nem mellesleg minden vendég magával viheti az asztaldísz egy részét, mint személyes ajándék.

Brüsszel nevezetességei és látnivalói

Belgium fővárosa, Brüsszel, leginkább az Európai Unió fő székhelyeként ismert (holott több intézménye is máshol van). Lévén, hogy Brüsszel már elég messze van Magyarországtól így nem nevezhető “kedvelt” célpontnak, viszont egy nagyon hangulatos, divatos és sokszínű várost ismerhetünk meg rengeteg programmal ha leküzdjük a több, mint 1000 kilométeres távolságot.

Új hobbik 60 felett

Nemrég a 60 év felettieknek ajánlott sportokról, mozgásformákról írtam, ma inkább az életkor előrehaladtával választható új hobbikról esik néhány szó, hiszen a 60-as években is megannyi érdekes és új dolgot lehet kipróbálni.

Kertészkedés, mint testedzés

Amikor a szüleimnek megemlítem, hogy sportolhatnának, biciklizhetnének, sétálhatnának többet, mindig azt a választ kapom, hogy a kertészkedés az ő testedzésük. S valójában nem is elhanyagolandó mozgás.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Miért fontos már gyerekkorban a sport?

Szülőként és sportolóként régóta hangoztatott véleményem, mely szerint a mozgás - legyen az bármilyen sporttevékenység - minden életkorban fontos, legyen az akár 4 éves óvodás, vagy akár 70 éves nyugdíjas. Szerencsére futócsoportunkban mindenféle korosztály megfordul, ahol együtt élhetjük át a futás, biciklizés, mozgás örömét. Miért fontos már gyerekkorban a sport és miért fontos, hogy a szülő is rendszeresen mozogjon? Elmondjuk.