Menü

Gyömbér, gyömbér, gyömbér

Mindenki ismeri a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát. Sokan azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre, de nem csak teaként vagy porítva használhatjuk, hanem készíthetünk magunknak orvosságot is belőle.

A gyömbér olyan régen közismert gyógyító növény, hogy már Kr.e. 3000-ben is feljegyzéseket készítettek róla, mint hatásos fűszer és gyógynövény. Első sorban gyomorbántalmakra alkalmazták, hiszen kiválóan elősegíti az emésztési folyamatokat és elűzi a hányingert, ezért a mai napig az émelygő kismamák kedvelt itala. Férfi afrodiziákumként is ismert, mézzel és tojással keverve állítólag remekül kezelhető az impotencia vele.

Idős korban használják ízületi megbetegedések és reuma kezelésére is, hiszen nagyon jó gyulladáscsökkentő is és azoknak is ajánlatos a fogyasztása, akik magas koleszterinszinttel küzdenek vagy hajlamosak a vérrögképzésre. Tele van A-, C-, E- és B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral, vassal, cinkkel és káliummal.

Jelen esetben viszont inkább azt kell megemlítenünk, hogy a meghűlések, torokbetegségek, hangszálat érintő problémák egyik legfőbb ellenszere. Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást. Van két másik módszer, ahogy én szeretem felhasználni, így is remek segítség a betegségek leküzdésében és a gyerkőceim is szívesebben fogyasztják. Íme a receptek:

Gyömbéres házi cukorka

2 dl cukrot, 1 dl vizet, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál mézet, egy fél vagy egész teáskanál gyömbért és egy csipetnyi szegfűszeget egy kisebb lábosban elkezdek folyamatos keverés mellett, közepes lángos összesűríteni. Amikor már olyan igazi aranybarna a szirup, félreteszem hűlni nagyjából negyed órát, néha megkeverem. Előszedek egy tepsit, sütőpapírral kibélelem és egy mokkáskanállal kis cukorkacseppeket cseppentek, majd hagyom teljesen kihűlni. Ezután alaposan megszórom porcukorral, hogy később ne ragadjanak össze. Naponta gyerekeknek 1-2, felnőtteknek 3-4 cukorka fogyasztása ajánlott.

Gyömbérszirup

1 evőkanál porított vagy 25 g frissen reszelt gyömbért, egy csésze cukrot (ha lehet, akkor barnacukrot) és egy deci vizet készítek elő. A vízből és a cukorból szirupot főzök, de ügyelek, hogy nehogy karamellizálódjon a cukor, majd hozzákeverem a gyömbért és jól elkeverem. Naponta egy teáskanállal lehet belőle fogyasztani és hűtőben érdemes tárolni.

A gyömbér egy nagyon hasznos és mindeniki számára könnyen elérhető fűszer- és gyógynövény, a megfázások és torokgyulladások egyik legjobb ellenszere, szirupként és cukorka formájában a gyerekek is szívesebben fogyasztják.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.