Menü

A galagonya kiváló szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény

A galagonya rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, szívritmuszavaroktól vagy érelmeszesedéstől szenvednek, hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.

A galagonyának a hajtásaiban, a leveleiben, a virágjában és a termésében is megtalálhatók az emberi szervezet számára értékes hatóanyagok. Nagyon sok flavonoidot, triperpént, procianidint és aminszármazékokat tartalmaz.

Ezek a növényi vegyületei kiemelten támogatják a szívizom egészséges működését, az erek tisztítását, rugalmasságuk megőrzését. A magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszintet is normalizálhatják. Gyakori szédülés, fülzúgás, fülcsengés esetén, idegi eredetű szívpanaszokra, fokozott stresszre szintén ajánlott a fogyasztása.

Mikor ajánlott különösen a galagonya alkalmazása?

szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál

meglévő szív- és érrendszeri panaszokra

magas vérnyomásra

magas koleszterinszintre

érelmeszesedésre, érszűkületre

koszorúrér-problémákra

szívritmuszavarokra, szapora szívverésre

időskori szívbántalmakra

gyakori szédülésre, fülzúgásra, fülcsengésre

fokozott stressz, szorongás, idegeskedés esetén

keringési zavarokra

időszakos sántításra

Szív- és érrendszeri problémák megelőzésére és kezelésére

A galagonya hatóanyagai kiemelten segítik a szív megfelelő vér- és oxigénellátását, serkentik a szívizomsejtek aktivitását, javítják a vérkeringést, rugalmasan tartják az ereket, megtisztítják az érfalakat a lerakódásoktól. Meglévő szív- és érrendszeri problémák esetén, valamint megelőzésre is érdemes alkalmazni. Biztonságos, mellékhatások nélküli gyógynövény, még gyógyszerekkel együtt is bátran szedhető.

Magas vérnyomás ellen

A tartósan magas vérnyomás veszélyessé válhat, kezdetben nem okoz panaszokat, sokszor csak rutin vérnyomásmérés közben, vagy más betegség vizsgálatakor derül rá fény. Ha a magas vérnyomás kezeletlen marad, akkor az károsítja a szerveket, súlyosabb szövődményeket is okozhat.

A magas vérnyomás oka lehet örökletes, vagy káros környezeti hatások, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód eredménye is. Társulhat más betegségekhez, vagy felléphet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.

Stresszoldó, nyugtató hatású

A galagonya a szív mellett a központi idegrendszerre is nyugtatóan hat. Oldja a szorongást, a feszültséget. Nagy segítség lehet azok számára, akik sokat idegeskednek, pániktünetektől szenvednek, a stressztől rosszul alszanak, kialvatlanul ébrednek fel reggelente. Növeli a stressztűrő képességet, nagymértékben csökkenti a stressz káros fizikai és pszichés hatásait.

A könnyebb elalvást, a mély és pihentető alvást is elősegíti, kezeli az alvászavarokat, ami elengedhetetlen a napközbeni szellemileg vagy fizikailag megterhelő munkavégzés során. Stresszcsökkentő, szívnyugtató és idegnyugtató hatásával megelőzheti a szív és az erek károsodását is.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.