Menü

A galagonya kiváló szíverősítő és szívnyugtató gyógynövény

A galagonya rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek magas a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, szívritmuszavaroktól vagy érelmeszesedéstől szenvednek, hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre.

A galagonyának a hajtásaiban, a leveleiben, a virágjában és a termésében is megtalálhatók az emberi szervezet számára értékes hatóanyagok. Nagyon sok flavonoidot, triperpént, procianidint és aminszármazékokat tartalmaz.

Ezek a növényi vegyületei kiemelten támogatják a szívizom egészséges működését, az erek tisztítását, rugalmasságuk megőrzését. A magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszintet is normalizálhatják. Gyakori szédülés, fülzúgás, fülcsengés esetén, idegi eredetű szívpanaszokra, fokozott stresszre szintén ajánlott a fogyasztása.

Mikor ajánlott különösen a galagonya alkalmazása?

szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál

meglévő szív- és érrendszeri panaszokra

magas vérnyomásra

magas koleszterinszintre

érelmeszesedésre, érszűkületre

koszorúrér-problémákra

szívritmuszavarokra, szapora szívverésre

időskori szívbántalmakra

gyakori szédülésre, fülzúgásra, fülcsengésre

fokozott stressz, szorongás, idegeskedés esetén

keringési zavarokra

időszakos sántításra

Szív- és érrendszeri problémák megelőzésére és kezelésére

A galagonya hatóanyagai kiemelten segítik a szív megfelelő vér- és oxigénellátását, serkentik a szívizomsejtek aktivitását, javítják a vérkeringést, rugalmasan tartják az ereket, megtisztítják az érfalakat a lerakódásoktól. Meglévő szív- és érrendszeri problémák esetén, valamint megelőzésre is érdemes alkalmazni. Biztonságos, mellékhatások nélküli gyógynövény, még gyógyszerekkel együtt is bátran szedhető.

Magas vérnyomás ellen

A tartósan magas vérnyomás veszélyessé válhat, kezdetben nem okoz panaszokat, sokszor csak rutin vérnyomásmérés közben, vagy más betegség vizsgálatakor derül rá fény. Ha a magas vérnyomás kezeletlen marad, akkor az károsítja a szerveket, súlyosabb szövődményeket is okozhat.

A magas vérnyomás oka lehet örökletes, vagy káros környezeti hatások, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód eredménye is. Társulhat más betegségekhez, vagy felléphet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.

Stresszoldó, nyugtató hatású

A galagonya a szív mellett a központi idegrendszerre is nyugtatóan hat. Oldja a szorongást, a feszültséget. Nagy segítség lehet azok számára, akik sokat idegeskednek, pániktünetektől szenvednek, a stressztől rosszul alszanak, kialvatlanul ébrednek fel reggelente. Növeli a stressztűrő képességet, nagymértékben csökkenti a stressz káros fizikai és pszichés hatásait.

A könnyebb elalvást, a mély és pihentető alvást is elősegíti, kezeli az alvászavarokat, ami elengedhetetlen a napközbeni szellemileg vagy fizikailag megterhelő munkavégzés során. Stresszcsökkentő, szívnyugtató és idegnyugtató hatásával megelőzheti a szív és az erek károsodását is.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.