Menü

Torokfájás elleni ételek

A torokfájás valóban nagyon kellemetlen tud lenni, és szerencsére vannak olyan ételek és italok, amelyek segíthetnek a gyógyulásban. A cikk összefoglalja a torokfájás megelőzésére és kezelésére vonatkozó javaslatokat. Az alábbiakban kiemelnék néhány fontosabb pontot, amelyek segíthetnek a gyógyulásban.

Gyógyító ételek és italok

Csirkehúsleves: A hagyományos gyógyír, amely tápláló és segíthet a gyulladás csökkentésében.

Méz: Természetes nyugtató hatása van, és segíthet a torok irritációjának enyhítésében. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk.

Joghurt: Probiotikumokban gazdag, ami segíti az immunrendszert, és krémes állaga miatt könnyen lenyelhető.

Tojás: Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a cink és a vas, amelyek támogatják az immunválaszt.

Zabpehely: Magas rosttartalma és ásványi anyagai miatt jó választás.

Gyömbér: Gyulladáscsökkentő hatású, és ízletesen felhasználható teákban vagy ételekben. Akár tea formájában, akár reszelve, esetleg egy kevés mézzel elkeverve fogyasztjuk, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyorsabban gyógyuljunk a torokfájásunkból. A gyömbér csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, mellette kiváló antioxidáns-forrás. Bár az íze miatt sokan nem kedvelik, mégis érdemes lehet próbát tenni vele, hisz kis mennyiségben is jótékony hatással számolhatunk.

Turmixok: C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek kombinációja, mint a kelkáposzta, áfonya és narancs. Olyan zöldségeket és gyümölcsöket válogassunk alapanyagul, amelyek támogatják az immunrendszerünk működését, vagy sok C-vitamint tartalmaznak! Jó választás lehet (akármilyen furcsán is hangzik) a kelkáposzta vagy a zeller, de adhatunk a keverékhez például áfonyát, narancsot vagy mandarint is!

Krumplipüré: Kellemes állagú, tápanyagokban gazdag és könnyen emészthető. Olyan krumpliból érdemesem pürét készíteni, aminek a héját is nyugodtan megehetjük. Az étel állaga kifejezetten jóleshet torokfájás esetén, csak várjuk meg, amíg kihűl!

Jégkrém: A hideg felerősítheti a torok megnyugtatását, de érdemes mértékkel fogyasztani.

Kerülendő ételek

Irritáló ételek: Keksz, pirítós, kenyér héja, fűszeres ételek.

Italok: Szénsavas italok, kávé, alkohol.

Rágcsálnivalók: Csipsz, pattogatott kukorica, friss, nyers zöldségek.

Ha a torokfájás egy hétnél tovább tart, fontos, hogy orvoshoz forduljunk, mivel lehet, hogy komolyabb problémáról van szó. Összességében a megelőzés és a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a torokfájás elkerülésében és kezelésében.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!