Menü

Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.

Röviden összefoglalva a közelmúltban lépett életbe, hogy a 18 éven aluliaknak betiltották azokat az energiaitalokat, melyek koffeintartalma meghaladja a decinkénti 15 milligrammot, vagy ha bármennyit tartalmaznak a következő anyagok közül: ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton vagy taurin. Utóbbiak olyan vegyületek, amelyek szinte minden márka kínálatában megtalálhatók és a jelenlegi megállapítások szerint károsak egy fiatal szervezet számára.

Például a taurin egy aminosav, amely természetesen is jelen van a szervezetben, de az energiaitalokban akár 1000 mg-ot is találunk belőle adagonként. Hatását gyakran fokozóként említik, de hosszú távon káros a szívre és az idegrendszerre. A glükuronolakton egy kevéssé ismert vegyület, ami a máj működését terheli. Ezen összetevők kombinációja egy serdülő szervezetben biokémiai káoszt okozhat, amelynek tünete lehet például: a heves szívverés, a pánikrohamok, a fejfájás és a kiszáradás.

A láthatatlan cukorbomba

A koffein és a társai mellett ott lapul a másik fő bűnös: a cukor. Egyetlen doboz energiaital gyakran 25–32 gramm valamilyen édesítőt tartalmaz 100 milliliterenként, tehát darabonként legalább 62–80 mg cukrot tartalmaznak. Ez nemcsak az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabétesz irányába lök, de a serdülő agyban is pörgést, feldobottságot okoz. Majd ezt hirtelen zuhanás követi: figyelemzavar, ingerlékenység és fáradtság.

Sokan az energiaitalokat a kávéval egyenértékűnek látják, pedig a kettő között sok különbség van.

Utóbbi – különösen feketén fogyasztva – nem tartalmaz hozzáadott édesítőket, mesterséges adalékokat és szintetikus vitaminokat. Az élénkítő hatás hasonló lehet, de a kávé lassabban szívódik fel, és kevesebb mellékhatást okoz egy felnőtt szervezetben. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ártalmatlan lenne – különösen tinédzserkorban –, de legalább nem próbálja marketingmítoszok mögé bújtatni az erejét. Úgymond kevésbé van a kamaszok szeme előtt. Ha pedig a bolti műkávé nem is jön be a fiataloknak, még mindig szabadon vásárolhatnak kólát, amiben szintén van dobozonként 25–30 mg koffein.

Ráadásul az előrecsomagolt kávék tömkelege a minőségi kávéfogyasztás kultúráját is torzítja azzal, hogy édesített, szomjoltásra használt termékeket ajánlanak tömegesen az embereknek. A jó minőségű innivaló tartalmazhat jótékony anyagokat, de egy cukrozott, koffeines és adalékanyagokkal dúsított készterméktől ezt hiába várjuk, legyen az bármilyen típusú és ízű.

A tiltás csak egy formális jelzés

A 18 év alattiak részére bevezetett, energiaitalokkal kapcsolatos korlátozás valójában csak egy szimbolikus figyelmeztetés: ez nem folytatható a végtelenségig. Amíg a társadalmi diskurzus nem bontja le a „menő” energiaital fogyasztás mítoszát, addig nem lesz megoldás. Az sem jelent feloldozást, ha azzal próbáljuk igazolni a fogyasztást, hogy: „nekünk erre szükségünk van", vagy hogy „annyira fáradt vagyok, hogy most belefér".

Majd újból és újból isszuk a fém tartályokba zárt folyadékokat. Az igazi kérdés nem az, hogy hány éves vagy, hanem az, hogy mit viszel be a testedbe. A mostani szabályozással bizonyos, enyhébb koffeintartalmú löttyök még elérhetők maradtak a fiatalok számára, de a lényeg az lenne, hogy ha fogyasztunk is serkentő italokat, akkor se rendszeresen, napi szinten tegyük.

A korhatár csak egy jelzés. Az igazi döntést mindig az hozza meg, aki a dobozt kinyitja és megvásárolja. A lényeg, hogy döntsünk tudatosan és tényleg csak akkor vegyünk energiaitalt, ha valódi szükségünk van rá. Problémát jelent, hogy sok gyerek eleve keveset pihen, későn alszik el, nehezen ébred. Sokan élénkítő és cukros szomjoltókkal próbálják ellensúlyozni a fáradtságot, de ez csak tovább rontja az alvásminőséget, és fokozódó kimerültséghez vezet. Nem a totális tiltás a megoldás, hanem a mértékletes használat kultúrájának kialakítása.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!