Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása
- Dátum: 2025.06.21., 12:26
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- bélrendszer, emésztés, falat, fokhagyma, gasztronómia, kenyér, olívabogyó, sonka, Spanyolország, tapas
Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.
A világ sok országában fogyaszthatunk már tapast, pedig eredendően Spanyolországból származik. A tapast nevezhetjük falatkáknak is, hiszen az a lényege, hogy kis adagokban, egy-egy falat ételt eszünk. Eredete a spanyol ivókban, kocsmákban alakult ki, ahol a betérő vendégek egy szelet kenyérre helyezett sonkával, vagy egyéb más feltéttel kísérték le a megivott italt. A fogadósok egy idő után rájöttek, hogy minél sósabb az kísérő, annál többet isznak a vendégek, ami persze jól jövedelmező ötlet volt. Innen indult útjára a tapas, mi manapság már fontos része a spanyol gasztronómiának.
A tapas eredetileg nem volt nagyon laktató, éppen csak egy kis finomság, hogy ne csak az alkoholos ital legyen a vendég gyomrában. Első körben kis kenyér mellé egy kis sajtot, kis zöldséget, egy szelet sonkát szolgáltak fel, amit nagyjából minden háztartásban megtaláltak. A mai világban már nem csak az alkoholfelszívó hatása miatt közkedvelt, hanem egyszerűségében, a különböző ízek megkóstolásában van a kulcs. Arról se feledkezzünk meg, hogy főleg a melegebb spanyol vidékeken mennyivel jobban esik a gyomornak, ha nem esszük borzasztóan tele magunkat, hanem mindenből egy kicsit csipegetünk.
Ez nem terheli meg a gyomrot, nem alakul ki a jól ismert „kajakóma”, nem válik nehézkesség a gondolkodás és a mozgás, mert nem kell a szervezetnek arra összpontosítania, hogy megeméssze a nehéz ételeket. Ezzel a bélrendszert támogathatjuk, a bevitt értékes és jól kiválasztott alapanyagokkal pedig pótolhatjuk a felhasznált vitaminokat és ásványi anyagokat. Nem idézünk elő vele puffadást, miközben egészségesen táplálkozunk, minden összetevőből eszünk egy kicsit. Zöldség, gyümölcs, kenyér, hús.
Aki ismeri az olasz konyhát, felfedezhet némi hasonlóságot a bruscetta-val, ami pirított kenyérből, olívaolajból, paradicsomból, és fokhagymából áll össze. Egy jó tapashoz elengedhetetlen a minőségi alapanyagok használata, ezzel nem csak az ízek minőségét, hanem az egészséges táplálkozást is biztosítjuk vele. Tapast előtélnek is felszolgálhatunk, de egy délutáni piknik alkalmával is csipegethetjük. Tapas-tálra halmozhatunk zöldségeket, gyümölcsöket, jó minőségű, különböző ízű sajtokat, sonkát, grillezett zöldségeket, felvágottakat, tortilla tekercseket, csípős és erős fűszerezésű szószokat, akár főtt krumplival keverve.
Mártogatósokat is helyezzünk ki, minél színesebb, annál érdekesebb és finomabb lesz. Az olívabogyóról sose feledkezzünk meg, mehet magában is, de fenyőmaggal megspékelt krémként is tálalhatjuk.
Amikor tapas-tálat akarunk készíteni, készüljünk fel előre. Számoljunk azzal, hogy hány embert várunk a lakomára, valakinek van e valamilyen ételérzékenysége, esetleg van e olyan fűszer, vagy alapanyag, amit nem kedvel. Ezeket mindig különítsük el. Gondosan figyeljünk a megfelelő és friss alapanyagokra, így biztosan egészséges és ínycsiklandó tálat készíthetünk.
A tapas nagyon jó alternatíva az egészéges és nem túlzásba vitt étkezéshez, mellyel ízletes és egészéges ételeket ehetünk anélkül, hogy terhelnénk szervezetünket.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.