Menü

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

A világ sok országában fogyaszthatunk már tapast, pedig eredendően Spanyolországból származik. A tapast nevezhetjük falatkáknak is, hiszen az a lényege, hogy kis adagokban, egy-egy falat ételt eszünk. Eredete a spanyol ivókban, kocsmákban alakult ki, ahol a betérő vendégek egy szelet kenyérre helyezett sonkával, vagy egyéb más feltéttel kísérték le a megivott italt. A fogadósok egy idő után rájöttek, hogy minél sósabb az kísérő, annál többet isznak a vendégek, ami persze jól jövedelmező ötlet volt. Innen indult útjára a tapas, mi manapság már fontos része a spanyol gasztronómiának.

A tapas eredetileg nem volt nagyon laktató, éppen csak egy kis finomság, hogy ne csak az alkoholos ital legyen a vendég gyomrában. Első körben kis kenyér mellé egy kis sajtot, kis zöldséget, egy szelet sonkát szolgáltak fel, amit nagyjából minden háztartásban megtaláltak. A mai világban már nem csak az alkoholfelszívó hatása miatt közkedvelt, hanem egyszerűségében, a különböző ízek megkóstolásában van a kulcs. Arról se feledkezzünk meg, hogy főleg a melegebb spanyol vidékeken mennyivel jobban esik a gyomornak, ha nem esszük borzasztóan tele magunkat, hanem mindenből egy kicsit csipegetünk.

Ez nem terheli meg a gyomrot, nem alakul ki a jól ismert „kajakóma”, nem válik nehézkesség a gondolkodás és a mozgás, mert nem kell a szervezetnek arra összpontosítania, hogy megeméssze a nehéz ételeket. Ezzel a bélrendszert támogathatjuk, a bevitt értékes és jól kiválasztott alapanyagokkal pedig pótolhatjuk a felhasznált vitaminokat és ásványi anyagokat. Nem idézünk elő vele puffadást, miközben egészségesen táplálkozunk, minden összetevőből eszünk egy kicsit. Zöldség, gyümölcs, kenyér, hús.

Aki ismeri az olasz konyhát, felfedezhet némi hasonlóságot a bruscetta-val, ami pirított kenyérből, olívaolajból, paradicsomból, és fokhagymából áll össze. Egy jó tapashoz elengedhetetlen a minőségi alapanyagok használata, ezzel nem csak az ízek minőségét, hanem az egészséges táplálkozást is biztosítjuk vele. Tapast előtélnek is felszolgálhatunk, de egy délutáni piknik alkalmával is csipegethetjük. Tapas-tálra halmozhatunk zöldségeket, gyümölcsöket, jó minőségű, különböző ízű sajtokat, sonkát, grillezett zöldségeket, felvágottakat, tortilla tekercseket, csípős és erős fűszerezésű szószokat, akár főtt krumplival keverve.

Mártogatósokat is helyezzünk ki, minél színesebb, annál érdekesebb és finomabb lesz. Az olívabogyóról sose feledkezzünk meg, mehet magában is, de fenyőmaggal megspékelt krémként is tálalhatjuk.

Amikor tapas-tálat akarunk készíteni, készüljünk fel előre. Számoljunk azzal, hogy hány embert várunk a lakomára, valakinek van e valamilyen ételérzékenysége, esetleg van e olyan fűszer, vagy alapanyag, amit nem kedvel. Ezeket mindig különítsük el. Gondosan figyeljünk a megfelelő és friss alapanyagokra, így biztosan egészséges és ínycsiklandó tálat készíthetünk.

A tapas nagyon jó alternatíva az egészéges és nem túlzásba vitt étkezéshez, mellyel ízletes és egészéges ételeket ehetünk anélkül, hogy terhelnénk szervezetünket.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.