Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása
- Dátum: 2025.06.21., 12:26
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- bélrendszer, emésztés, falat, fokhagyma, gasztronómia, kenyér, olívabogyó, sonka, Spanyolország, tapas
Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

A világ sok országában fogyaszthatunk már tapast, pedig eredendően Spanyolországból származik. A tapast nevezhetjük falatkáknak is, hiszen az a lényege, hogy kis adagokban, egy-egy falat ételt eszünk. Eredete a spanyol ivókban, kocsmákban alakult ki, ahol a betérő vendégek egy szelet kenyérre helyezett sonkával, vagy egyéb más feltéttel kísérték le a megivott italt. A fogadósok egy idő után rájöttek, hogy minél sósabb az kísérő, annál többet isznak a vendégek, ami persze jól jövedelmező ötlet volt. Innen indult útjára a tapas, mi manapság már fontos része a spanyol gasztronómiának.
A tapas eredetileg nem volt nagyon laktató, éppen csak egy kis finomság, hogy ne csak az alkoholos ital legyen a vendég gyomrában. Első körben kis kenyér mellé egy kis sajtot, kis zöldséget, egy szelet sonkát szolgáltak fel, amit nagyjából minden háztartásban megtaláltak. A mai világban már nem csak az alkoholfelszívó hatása miatt közkedvelt, hanem egyszerűségében, a különböző ízek megkóstolásában van a kulcs. Arról se feledkezzünk meg, hogy főleg a melegebb spanyol vidékeken mennyivel jobban esik a gyomornak, ha nem esszük borzasztóan tele magunkat, hanem mindenből egy kicsit csipegetünk.
Ez nem terheli meg a gyomrot, nem alakul ki a jól ismert „kajakóma”, nem válik nehézkesség a gondolkodás és a mozgás, mert nem kell a szervezetnek arra összpontosítania, hogy megeméssze a nehéz ételeket. Ezzel a bélrendszert támogathatjuk, a bevitt értékes és jól kiválasztott alapanyagokkal pedig pótolhatjuk a felhasznált vitaminokat és ásványi anyagokat. Nem idézünk elő vele puffadást, miközben egészségesen táplálkozunk, minden összetevőből eszünk egy kicsit. Zöldség, gyümölcs, kenyér, hús.

Aki ismeri az olasz konyhát, felfedezhet némi hasonlóságot a bruscetta-val, ami pirított kenyérből, olívaolajból, paradicsomból, és fokhagymából áll össze. Egy jó tapashoz elengedhetetlen a minőségi alapanyagok használata, ezzel nem csak az ízek minőségét, hanem az egészséges táplálkozást is biztosítjuk vele. Tapast előtélnek is felszolgálhatunk, de egy délutáni piknik alkalmával is csipegethetjük. Tapas-tálra halmozhatunk zöldségeket, gyümölcsöket, jó minőségű, különböző ízű sajtokat, sonkát, grillezett zöldségeket, felvágottakat, tortilla tekercseket, csípős és erős fűszerezésű szószokat, akár főtt krumplival keverve.
Mártogatósokat is helyezzünk ki, minél színesebb, annál érdekesebb és finomabb lesz. Az olívabogyóról sose feledkezzünk meg, mehet magában is, de fenyőmaggal megspékelt krémként is tálalhatjuk.
Amikor tapas-tálat akarunk készíteni, készüljünk fel előre. Számoljunk azzal, hogy hány embert várunk a lakomára, valakinek van e valamilyen ételérzékenysége, esetleg van e olyan fűszer, vagy alapanyag, amit nem kedvel. Ezeket mindig különítsük el. Gondosan figyeljünk a megfelelő és friss alapanyagokra, így biztosan egészséges és ínycsiklandó tálat készíthetünk.
A tapas nagyon jó alternatíva az egészéges és nem túlzásba vitt étkezéshez, mellyel ízletes és egészéges ételeket ehetünk anélkül, hogy terhelnénk szervezetünket.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.