Menü

Látványos, stílusos és közönségszórakoztató

  • Dátum: 2013.04.28., 09:45

Az extrém sportokat bemutató sorozatunkban ezúttal egy különleges kerékpáros sportággal ismerkedhetnek meg: a dirt jump ma már a BMX Cross versenyeken külön szakággá nőtte ki magát.

A dirt jump a közönségszórakoztató, trükközős, szünet kitöltő attrakciókból nőtte ki magát saját szakággá. Kezdetben a mountainbike és a BMX Cross versenyeken belül afféle kiegészítő műsorszám volt, a kvalifikációs és a döntő futamok között. Ilyenkor a versenyzők összegyűltek egy ugratónál és mindenféle trükköket mutattak be. Az nyert, aki a legmagasabbra repült a bringájával és a leglátványosabb, legnagyobb tapsot érdemlő trükköt mutatta be. Ekkor a versenyzők még nem az idővel viaskodtak, a cél inkább a szórakoztatás volt.

Néhány rider számára a hagyományos erőpróbák nem jelentettek olyan komoly kihívást, mint egy-egy trükk begyakorlása az ugratókon. Egyre több időt szántak a látványos trükkök megismerésére, begyakorlására, a különböző ugratók, pályák építésére. Így született meg a dirt jump.

A gyártók is felismerték természetesen a sportágban rejlő lehetőségeket és kifejlesztettek olyan bringákat, amelyek a dirt jumphoz igazodnak. Ezek a speciális kerékpárok felépítésükben, geometriájukban, teherbírásukban, erősségükben nagyban eltérnek a megszokottól, vagy akár a BMX-ektől is. A legtöbbön nincs váltó sem, s csupán hátsó fékkel rendelkeznek. Egy komolyabb szerkezet belekerülhet félmillió forintba is.

A sportágról tudni kell még, nem csupán kisebb-nagyobb dombokból áll egy pálya, hanem látványos, méretes ugratók egymásutánjából épül fel, amelyet kanyarok, lejtők, emelkedők nehezítenek.

Mára a sportág külön szakággá fejlődött és többek között világkupa futamokat is tartanak e sport képviselői számára. Hazánkban az egyik legnívósabb dirt jump pálya Balatonfüreden épült fel, ahol tavaly például igen rangos nemzetközi vetélkedőt tartottak és az idén is hasonló várható a hagyományos Balaton Bike Fest keretein belül.

Forrás: balatonbikefest.com

Kapcsolódó cikkeink:
Adrenalin fröccs az arcunkba
Szélsőségesen kockázatos

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!