Menü

Ásványi anyagok: A vanádium

A vanádium nélkülözhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, mégis elég keveset tudunk róla.

A vanádium rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben, ám sokáig azt gondolták, mérgező. Érdekes, hogy például a légyölő galócának igen magas a vanádium tartalma, s talán épp ezért gondolták sokáig, hogy az emberi szervezet számára rossz. A XX. század elejéig szinte egyáltalán nem tudtunk róla semmit, aztán megkezdődtek a kutatások.

Ahogy teltek az évek, egyre többet tudtunk meg e fontos elemről. Kiderült például, hogy gombaölő hatású. Ugyanakkor csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét, ezért a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcsszerepet szántak neki a szakorvosok.

A vanádium növeli a glutation szintet, ami a szervezetünk méregtelenítő mechanizmusaihoz elengedhetetlen.

Tudni kell még azt is, hogy inzulinszerű hatása van, vagyis a szénhidrátok megfelelő felszívódásához, anyagcseréjéhez is szükséges.

Kimutatták azt is, hogy a csontok és fogak egészséges fejlődésében is szerepe van. Sőt a testépítők előszeretettel használják, hogy növeljék az izomtömeget.

A vanádiumnak daganat ellenes hatása is van.

Nem is hinnénk, de a borokban, a gyümölcslevekben, a különféle gombákban, a rákfélékben, az olajos magvakban, a gabonafélékben, a petrezselyemben sok vanádiumhoz jutunk, ezért külön a szedése egyáltalán nem szükséges, vagy javasolt. Sőt a kismamák, várandós anyukáknak kifejezetten tilos.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.