Menü

Ásványi anyagok: A vanádium

A vanádium nélkülözhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, mégis elég keveset tudunk róla.

A vanádium rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben, ám sokáig azt gondolták, mérgező. Érdekes, hogy például a légyölő galócának igen magas a vanádium tartalma, s talán épp ezért gondolták sokáig, hogy az emberi szervezet számára rossz. A XX. század elejéig szinte egyáltalán nem tudtunk róla semmit, aztán megkezdődtek a kutatások.

Ahogy teltek az évek, egyre többet tudtunk meg e fontos elemről. Kiderült például, hogy gombaölő hatású. Ugyanakkor csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét, ezért a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcsszerepet szántak neki a szakorvosok.

A vanádium növeli a glutation szintet, ami a szervezetünk méregtelenítő mechanizmusaihoz elengedhetetlen.

Tudni kell még azt is, hogy inzulinszerű hatása van, vagyis a szénhidrátok megfelelő felszívódásához, anyagcseréjéhez is szükséges.

Kimutatták azt is, hogy a csontok és fogak egészséges fejlődésében is szerepe van. Sőt a testépítők előszeretettel használják, hogy növeljék az izomtömeget.

A vanádiumnak daganat ellenes hatása is van.

Nem is hinnénk, de a borokban, a gyümölcslevekben, a különféle gombákban, a rákfélékben, az olajos magvakban, a gabonafélékben, a petrezselyemben sok vanádiumhoz jutunk, ezért külön a szedése egyáltalán nem szükséges, vagy javasolt. Sőt a kismamák, várandós anyukáknak kifejezetten tilos.

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.