Menü

Minden rekord megdőlt

A Forma-1-es Magyar Nagydíj után ez a legnagyobb részvétel mellett zajló hazai sportesemény. Soha még ennyien nem neveztek magyarországi szabadidősport rendezvényre, idén 21930 futót regisztráltak a Budapest Maratonon.

A futóversenyen több táv közül választhattak a nevezők, a leghosszabb szakaszra, a maratonra 4900-an jelentkeztek, ami szintén új csúcs. A következő rekord pedig a 68 országból érkezett közel 3000 külföldi futó.

A 42 195 méteres viadalon végig vezetve megvédte tavalyi elsőségét Józsa Gábor, aki harmadszor gyűjtötte be az országos bajnoki elsőséget.  

A nőknél hosszú időn keresztül a tavalyi olimpián szerepelt Erdélyi Zsófia haladt az élen, de öt kilométerrel a vége előtt beérte a mogyoródi Juhász Staicu Simona, akit ettől kezdve senki sem tudott utolérni és 2004, illetve 2010 után harmadszor is magyar bajnok lett. 

 Kovács Koko István ökölvívó olimpiai bajnok a new yorki maratonra készülve ezúttal 30 kilométert futott, de úgy, hogy az egész életében kerekesszékhez kötött lányt, Gál Lillát tolta maga előtt.

Szekeres Pál államtitkár is versenyzett az EMMI minisztérium váltójában. Célba érkezése után ígéretet tett arra, hogy jövőre felkészül és a teljes távot teljesíti. Főnöke Balog Zoltán miniszter egy vak futóval, Makádi Zsófival futotta le a maga penzumát.

Eszenyi Enikőnek a Vígszínház igazgatónőjének is volt mit ünnepelnie, bár ő nem is  futott, de a Vígszínház csapata első lett a 22 színházi váltó versenyében. A teátrum társulatának tagja Csőre Gábor színművész pedig életében először futotta le egyéniben a maratont, úgy mint Zöld Csaba a József Attila színház művésze is. Futott a Kossuth-díjas Színésznő Udvaros Dorottya, a Kossuth-díjas Lovasi András, jótékonysági célért a vízilabda olimpiai bajnok Benedek Tibor, Székely Bulcsú, a kenus Vajda Attila.

Szántó Dávid tévériporter ötlete kelt életre akkor, amikor egy különleges kezdeményezésnek adott méltó környezetet a Budapest Maraton. Öt kontinens 42 országának képviseletében 59 gyerek futotta le a klasszikus maratoni távot, hogy az UNICEF Magyar Bizottsággal együtt felhívják a figyelmet a világszerte nehéz körülmények között élő sokmillió gyermekre. A nemzetek ifjai kilométerenként váltották egymást. A világpremierjét élő váltó legizgalmasabb kilométere annak a két fiatalembernek a futása volt, akik a Lánchídon át futottak a Széchenyi térre, szimbolizálva a sport, a váltó, a futás szellemét. A kéz a kézben futó 14 éves izraeli és 9 éves palesztin fiú a maguk barátságosságával és lendületével üzenték a világnak azt, hogy ahogy a sport kínálta lehetőségeket meg kell ragadni, úgy igaz ez az élet más területeire is és bárki követheti őket.

A nevezetes váltóról és a teljes versenyről beszámol a CNN Budapestre érkezett forgatócsoportja és az Euronews is.

Fotó:
futas.net

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.