Menü

Cukor helyett nyírfacukrot!

Régóta köztudott, hogy a kristálycukor bizony nem a legegészségesebb élelmiszerek egyike. Sőt, fehér méregnek is hívják egészségkárosító hatásai miatt. Az egészséges életmód hívei igyekeznek kizárni a cukrot a mindennapos étkezéseikből, helyette más alternatívákat keresnek. Az egyik ilyen a nyírfacukor.

Érdekes, hogy a nyírfacukrot már a XIX. században felfedezték, bizonyos Hermann Emil Fischer nagyszerű kutatásaiért 1902-ben Nobel-díjat is kapott. A német tudós rájött, hogy a nyírfa kérge és rostja tartalmaz egy bizonyos cukorfélét, amely ízében és megjelenésében teljesen olyan, mint a kristálycukor. Az élettani hatásai viszont éppen az ellenkezőjét mutatják. Eleinte csak cukorbetegeknek javasolták a fogyasztását, de aztán a kutatások bebizonyították, egészségügyi hatásai miatt bárki eheti.

Nyírfacukrot tömeges, ipari méretekben először Finnország gyártott a II. világháború idején, amikor a világtól elzárva az ország nem jutott elegendő kristálycukorhoz. Az előállítása azonban igen bonyolult és drága, ezért aztán a világégés után háttérbe is szorult a nyírfacukor gyártása. Manapság azonban a kutatók rájöttek, hogy a nyírfacukrot nemcsak nyírfából, hanem több más hasonló rosttartalommal rendelkező növényből is ki lehet vonni, ráadásul más, sokkal gazdaságosabb, hatékonyabb és környezetkímélőbb módszerekkel. Ez új távlatokat nyitott és most már más ipari növények fel nem használt részeit is hasznosítani tudják.

De lássuk, miért is olyan szuper a nyírfacukor? Azt már említettük, hogy az íze és a megjelenése teljesen azonos a kristálycukoréval, viszont a fogyasztása nem vezet elhízáshoz, cukorbetegséghez, fogszuvasodáshoz. A cukorbetegek számára igen fontos, hogy a feldolgozásához, hasznosításához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra. Stabilizálja a vércukorszintet.

A diétázók számára is van egy remek tulajdonsága, mert enyhíti az éhségérzetet, csökkenti a cukor és szénhidrát utáni vágyat, kalóriatartalma igen alacsony.

Fogyasztása nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, normál adag esetén gátolja a székrekedést, gyorsíja az emésztést, segíti a kiválasztást, lúgosítja a szervezetet.

Nem okoz fogszuvasodást, lelassítja a fogkőképződést.

Tudni kell még, hogy candida gombára is jó, méregtelenítő, valamint segíti a kálcium és a B vitamin felszívódását.

Édesítő értéke a cukorhoz viszonyítva 1:1. A cukorhoz hasonlóan keveredik, oldódik, így a receptekben mindenféle változtatás nélkül használható. Viszont a kelt tészták készítésére nem alkalmas, mert az élesztő gomba féléknek nem nyújt táptalajt, sőt nem is karamellizálódik.

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.