Szaloncukor, a hungarikum
- Dátum: 2013.12.20., 14:19
- szaloncukor, szaloncukor és karácsony, szaloncukor hagyományai, szaloncukor története
A világon egyedülálló módon csak kis hazánkban díszítik szaloncukorral (is) a karácsonyfát. Nemcsak ez, hanem maga az édesség is igazi hungarikumnak számít.

A szaloncukor jellegzetes karácsonyi csemege, nálunk, Magyarországon. A kiegyezés korában vált igazán divatossá ez az édesség, a karácsonyi szezonban a cukrászdák naponta 25-30 kilogrammnyi csokoládét felhasználva készítették a különböző ízű finomságokat. Ekkoriban még nem mindenki engedhette meg magának a szaloncukrot, a legismertebb és legfelkapottabb cukrászdák borsos áron kínálták a portékájukat. Érdekes, hogy a vásárló maga választhatta ki a cukrok ízesítését, a csomagoló papír fajtáját és minőségét. Legtöbbször sztaniol, vagy selyempapírba csomagolták a finomságokat és kézzel rojtozták a papír végeit.
A nemesi, polgári házakban, lakásokban divatossá vált a fogadó szoba, a szalon. Általában ott állították fel a karácsonyfát is, amit kezdetben ezzel a csemegével díszítettek. Innen ered a szaloncukor neve is.
Sőt, 1870-ben Jókai Mór arról számolt be egyik írásában, ettől az évtől kezdve állítanak fát a családjában, amit szalonczukkedlivel díszítenek.
A szakértők úgy tartják, a szaloncukor őse egészen a XIV. századig vezethető vissza, a franciák már ekkor készítettek ugyanis fondant cukrot. A középkor ezen évszázadaiban egyébként még az édességeket a gyógyszerészek állították elő, majd csak a XVIII. században válik külön az ételkészítés a gyógyítástól. Az első cukrászok pedig csak a XIX. század elején jelennek meg, de még akkor is inkább csak művészetnek tartották ezt a szakmát.
Visszatérve a szaloncukorra, egyre nagyobb teret hódított, és később már minden valamit is magára adó háziasszonynál akadt egy recept, amiből isteni cukorkák készülhettek. Manapság is érdemes házi szaloncukrot fogyasztani, ugyanis egy korábbi kutatás (2010-ből) kimutatta az édesség gyárak által kínált karácsonyi édességek túl sok egészségtelen transzzsír savat, cukrot tartalmaznak.
Szerintem bárki fel tudja idézni gyermekkora legjobb szaloncukor ízeit. Többen a vajkaramellásra, mások a hagyományos zselésre, megint mások a csoki bevonat mentes többféle színű és ízű klasszikus szaloncukorra esküsznek. Egy biztos, bármilyen cukor került is a fára, a legtöbb helyen karácsony második napján sokszor már csak a papírok lógtak az ágakon, a beléjük csomagolt csemegét a családtagok titokban kicsempészték belőle. A mai karácsonyfa divat szerint már nem kell szaloncukrot lógatni a fenyőkre. Az idősek és a kisgyerekes családok viszont szívesen ragaszkodnak a magyar hagyományokhoz. És izgatottan hallgatóznak esténként, mikor zörren meg az újabb papír az ágakon.
Fotó:
wikipedia.org
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.