Menü

Szaloncukor, a hungarikum

A világon egyedülálló módon csak kis hazánkban díszítik szaloncukorral (is) a karácsonyfát. Nemcsak ez, hanem maga az édesség is igazi hungarikumnak számít.

A szaloncukor jellegzetes karácsonyi csemege, nálunk, Magyarországon. A kiegyezés korában vált igazán divatossá ez az édesség, a karácsonyi szezonban a cukrászdák naponta 25-30 kilogrammnyi csokoládét felhasználva készítették a különböző ízű finomságokat. Ekkoriban még nem mindenki engedhette meg magának a szaloncukrot, a legismertebb és legfelkapottabb cukrászdák borsos áron kínálták a portékájukat. Érdekes, hogy a vásárló maga választhatta ki a cukrok ízesítését, a csomagoló papír fajtáját és minőségét. Legtöbbször sztaniol, vagy selyempapírba csomagolták a finomságokat és kézzel rojtozták a papír végeit.

A nemesi, polgári házakban, lakásokban divatossá vált a fogadó szoba, a szalon. Általában ott állították fel a karácsonyfát is, amit kezdetben ezzel a csemegével díszítettek. Innen ered a szaloncukor neve is.

Sőt, 1870-ben Jókai Mór arról számolt be egyik írásában, ettől az évtől kezdve állítanak fát a családjában, amit szalonczukkedlivel díszítenek.

A szakértők úgy tartják, a szaloncukor őse egészen a XIV. századig vezethető vissza, a franciák már ekkor készítettek ugyanis fondant cukrot. A középkor ezen évszázadaiban egyébként még az édességeket a gyógyszerészek állították elő, majd csak a XVIII. században válik külön az ételkészítés a gyógyítástól. Az első cukrászok pedig csak a XIX. század elején jelennek meg, de még akkor is inkább csak művészetnek tartották ezt a szakmát.

Visszatérve a szaloncukorra, egyre nagyobb teret hódított, és később már minden valamit is magára adó háziasszonynál akadt egy recept, amiből isteni cukorkák készülhettek. Manapság is érdemes házi szaloncukrot fogyasztani, ugyanis egy korábbi kutatás (2010-ből) kimutatta az édesség gyárak által kínált karácsonyi édességek túl sok egészségtelen transzzsír savat, cukrot tartalmaznak.

Szerintem bárki fel tudja idézni gyermekkora legjobb szaloncukor ízeit. Többen a vajkaramellásra, mások a hagyományos zselésre, megint mások a csoki bevonat mentes többféle színű és ízű klasszikus szaloncukorra esküsznek. Egy biztos, bármilyen cukor került is a fára, a legtöbb helyen karácsony második napján sokszor már csak a papírok lógtak az ágakon, a beléjük csomagolt csemegét a családtagok titokban kicsempészték belőle. A mai karácsonyfa divat szerint már nem kell szaloncukrot lógatni a fenyőkre. Az idősek és a kisgyerekes családok viszont szívesen ragaszkodnak a magyar hagyományokhoz. És izgatottan hallgatóznak esténként, mikor zörren meg az újabb papír az ágakon.

Fotó:
wikipedia.org

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.