Menü

Csodabogyó Kínából

A goji bogyóról egyre többet hallani, s talán nem véletlenül: valódi szuperélelmiszer, amelynek a C-vitamin és antioxidáns tartalma olyan kimagasló, hogy a rettegett betegségek kutatóinak is szemet szúrt. Ötezer éve használják a kínaiak, tibetiek gyógyításra, de a modern orvostudomány is szemet vetett rá.

A goji bogyónak több faját is ismerjük, azonban az a szuperélelmiszer, amelyről most írunk, az csakis egy helyen, Kínában a Ningxia síkságon terem és termesztik, cirka kétezer éve.

A goji bogyó kis piros gyümölcs, amiben elképesztő mennyiségű antioxidáns található. Azt is mondhatjuk, a többi gyümölcs a nyomába sem érhet ezen értéket vizsgálva, s éppen emiatt a rákkutatók érdeklődését is felkeltette. Már számtalan tanulmány született a goji bogyó csodálatos hatásairól, többek között arról is beszámoltak a kutatók, hogy előrehaladott daganatos betegeket kezelve, azok 79 százalékánál visszahúzódott a betegség és jobb lett a közérzetük, az általános állapotuk.

A C-vitamin tartalma is nagyjából ötszázszorosa egy narancsénak, de a citromot is könnyen lepipálja. Ezen kívül B- és E-vitaminban gazdag, valamint 18 -féle aminosavat tartalmaz, bőséges kálium forrás, és a szervezet működéséhez szükséges esszenciális zsírsavak is bőséggel megtalálhatóak benne. Szelénium és germánium tartalma is jelentős. Ez a sok-sok adat pedig azt jelenti, hogy a goji bogyót naponta érdemes lenne fogyasztanunk.

Mert nemcsak megköti a betegségek kialakulásában főszerepet játszó szabadgyököket, hanem védi a szív- és érrendszert, a májműködést optimalizálja, csökkenti a magas vérnyomást, gyulladás csökkentő, vérképző, látásjavító hatású.

 A rendszeres goji bogyó fogyasztók arról számolnak be, hogy nő bennük az optimizmus, a lelkierő, pozitívabban látják a világot, mint bármikor. Erősnek, fittnek érzik magukat testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt.

A goji bogyó nemcsak egyszerű immunerősítő, roboráló gyümölcs, olyan energiát ad, ami megkönnyíti a felépülést a betegeknek, hitet ad a hitehagyottaknak, táplálja a szívet és lelket, valóban igazi szuperélelmiszer.

Európában is hozzájuthatunk, juice és szárított, aszalt formában. Mindegyiket érdemes kipróbálni, tavasz indító kúraként is.

Fotó:
sxc.hu

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.