Csodabogyó Kínából
- Dátum: 2014.02.17., 08:17
- goji bogyó, goji bogyó hatásai, goji bogyó jótékony hatásai, goji Ningxia
A goji bogyóról egyre többet hallani, s talán nem véletlenül: valódi szuperélelmiszer, amelynek a C-vitamin és antioxidáns tartalma olyan kimagasló, hogy a rettegett betegségek kutatóinak is szemet szúrt. Ötezer éve használják a kínaiak, tibetiek gyógyításra, de a modern orvostudomány is szemet vetett rá.
A goji bogyónak több faját is ismerjük, azonban az a szuperélelmiszer, amelyről most írunk, az csakis egy helyen, Kínában a Ningxia síkságon terem és termesztik, cirka kétezer éve.
A goji bogyó kis piros gyümölcs, amiben elképesztő mennyiségű antioxidáns található. Azt is mondhatjuk, a többi gyümölcs a nyomába sem érhet ezen értéket vizsgálva, s éppen emiatt a rákkutatók érdeklődését is felkeltette. Már számtalan tanulmány született a goji bogyó csodálatos hatásairól, többek között arról is beszámoltak a kutatók, hogy előrehaladott daganatos betegeket kezelve, azok 79 százalékánál visszahúzódott a betegség és jobb lett a közérzetük, az általános állapotuk.

A C-vitamin tartalma is nagyjából ötszázszorosa egy narancsénak, de a citromot is könnyen lepipálja. Ezen kívül B- és E-vitaminban gazdag, valamint 18 -féle aminosavat tartalmaz, bőséges kálium forrás, és a szervezet működéséhez szükséges esszenciális zsírsavak is bőséggel megtalálhatóak benne. Szelénium és germánium tartalma is jelentős. Ez a sok-sok adat pedig azt jelenti, hogy a goji bogyót naponta érdemes lenne fogyasztanunk.
Mert nemcsak megköti a betegségek kialakulásában főszerepet játszó szabadgyököket, hanem védi a szív- és érrendszert, a májműködést optimalizálja, csökkenti a magas vérnyomást, gyulladás csökkentő, vérképző, látásjavító hatású.
A rendszeres goji bogyó fogyasztók arról számolnak be, hogy nő bennük az optimizmus, a lelkierő, pozitívabban látják a világot, mint bármikor. Erősnek, fittnek érzik magukat testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt.
A goji bogyó nemcsak egyszerű immunerősítő, roboráló gyümölcs, olyan energiát ad, ami megkönnyíti a felépülést a betegeknek, hitet ad a hitehagyottaknak, táplálja a szívet és lelket, valóban igazi szuperélelmiszer.
Európában is hozzájuthatunk, juice és szárított, aszalt formában. Mindegyiket érdemes kipróbálni, tavasz indító kúraként is.
Fotó:
sxc.hu
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.