Csodabogyó Kínából
- Dátum: 2014.02.17., 08:17
- goji bogyó, goji bogyó hatásai, goji bogyó jótékony hatásai, goji Ningxia
A goji bogyóról egyre többet hallani, s talán nem véletlenül: valódi szuperélelmiszer, amelynek a C-vitamin és antioxidáns tartalma olyan kimagasló, hogy a rettegett betegségek kutatóinak is szemet szúrt. Ötezer éve használják a kínaiak, tibetiek gyógyításra, de a modern orvostudomány is szemet vetett rá.
A goji bogyónak több faját is ismerjük, azonban az a szuperélelmiszer, amelyről most írunk, az csakis egy helyen, Kínában a Ningxia síkságon terem és termesztik, cirka kétezer éve.
A goji bogyó kis piros gyümölcs, amiben elképesztő mennyiségű antioxidáns található. Azt is mondhatjuk, a többi gyümölcs a nyomába sem érhet ezen értéket vizsgálva, s éppen emiatt a rákkutatók érdeklődését is felkeltette. Már számtalan tanulmány született a goji bogyó csodálatos hatásairól, többek között arról is beszámoltak a kutatók, hogy előrehaladott daganatos betegeket kezelve, azok 79 százalékánál visszahúzódott a betegség és jobb lett a közérzetük, az általános állapotuk.

A C-vitamin tartalma is nagyjából ötszázszorosa egy narancsénak, de a citromot is könnyen lepipálja. Ezen kívül B- és E-vitaminban gazdag, valamint 18 -féle aminosavat tartalmaz, bőséges kálium forrás, és a szervezet működéséhez szükséges esszenciális zsírsavak is bőséggel megtalálhatóak benne. Szelénium és germánium tartalma is jelentős. Ez a sok-sok adat pedig azt jelenti, hogy a goji bogyót naponta érdemes lenne fogyasztanunk.
Mert nemcsak megköti a betegségek kialakulásában főszerepet játszó szabadgyököket, hanem védi a szív- és érrendszert, a májműködést optimalizálja, csökkenti a magas vérnyomást, gyulladás csökkentő, vérképző, látásjavító hatású.
A rendszeres goji bogyó fogyasztók arról számolnak be, hogy nő bennük az optimizmus, a lelkierő, pozitívabban látják a világot, mint bármikor. Erősnek, fittnek érzik magukat testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt.
A goji bogyó nemcsak egyszerű immunerősítő, roboráló gyümölcs, olyan energiát ad, ami megkönnyíti a felépülést a betegeknek, hitet ad a hitehagyottaknak, táplálja a szívet és lelket, valóban igazi szuperélelmiszer.
Európában is hozzájuthatunk, juice és szárított, aszalt formában. Mindegyiket érdemes kipróbálni, tavasz indító kúraként is.
Fotó:
sxc.hu
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.