Menü

Csak tudatosan!

A Föld Órája elnevezésű önkéntes akció nemcsak az esztelen túlfogyasztásra, a Föld erőforrásainak mértéktelen kihasználására hívja fel a figyelmet, hanem arra is, legyünk energiatakarékosabbak, vásároljunk tudatosan és próbáljuk meg minél jobban lecsökkenteni ökológiai lábnyomunkat.

Hogy mit tehetünk a fenn felsoroltak érdekében? Először is takarékoskodjunk az energiával. Nem is hinnénk, de a házak, lakóépületek megfelelő szigetelése milyen fontos, hiszen a hő akár ötven százaléka is feleslegesen elszállhat, ha nem megfelelő a falak ilyetén burkolata. Azt is tudni érdemes, hogy ha csak egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, akkor a számlánk akár egy tizeddel is csökkenhet. A szakemberek a fűtés szezonban mindig arra hívják fel a figyelmet, próbáljunk meg belőni egy kellemes átlaghőmérsékletet a lakásban, s attól ne tágítsunk. Például ne legyen 26 fok, amikor hazaérünk a munkából, s amikor meg reggel távozunk ne vegyük vissza 18 fokra a termosztátot. Az átlagos 20 fokkal sokkal többet spórolhatunk, mintha állandóan változtatnánk a hőfokot.

Mindig kapcsoljuk le a villanyt, soha ne világítsunk feleslegesen. Érdemes beszerezni energiatakarékos izzókat, amelyek rövid időn belül visszahozzák az árukat. Jó tanács, hogy soha ne hagyjuk készenléti állapotban az elektromos készülékeinket. Nem is hinnénk, de például a tévé ilyenkor az elhasznált energia negyven százalékát bezabálja.

A legnagyobb áramfalók a hűtőgépek. Ez ellen nem sok módon tudunk tenni, legfeljebb annyiban, hogy energiatakarékos készülékeket vásárolunk (A+++) és a bennük lévő hőmérsékletet is felügyeljük, szabályozzuk. Normál hűtő esetén 3-5 foknál, míg mélyhűtő esetén -15 foknál felesleges hidegebbre állítani.

A boltban keressük az újrahasznosított csomagolású termékeket, nejlon és műanyag szatyrot még véletlenül se vásároljunk, inkább a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő papírszatyrokat, vagy a nagyobb, újrahasznosított anyagból készült, többször használatos vállra is akasztható nagy táskákat, zsákokat.

A környezettudatossághoz és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez hozzátartozik a vegyszermentes háztartásra való törekvés. A tisztító és takarítószereket cseréljük le vegyszermentesekre, ahogy a mosószereket is. A kozmetikumokban is inkább azokat keressük, amelyek nem szintetikus anyagokból készültek és a vízbe, földbe jutva nem szennyezik azokat.

Keressük mindig a helyi dolgokat, s inkább helyi termelőktől vásároljunk. Gondoljunk csak bele például egy déli gyümölcs ideszállítása, tartósítása, csomagolása mekkora környezet szennyezéssel jár.

Fotó:
pixabay.com

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.