Menü

Fájdalmas ínyproblémák

Az ínyproblémákból illetve fogérzékenységből adódó kellemetlen panaszokat az emberek többsége hajlamos elbagatellizálni, pedig ínyünk állapota befolyásolja fogazatunk egészségét és természetesen a szájhigiénia megtartásában is kulcsfontosságú.

Ínyproblémára utaló jel lehet, ha fogmosás közben vérzik az ínyünk, illetve vörössé, érzékennyé válik. A fájdalmas, érzékeny íny többnyire még csak a probléma kezdetét jelzi, ám ha az ínykárosodást elhanyagoljuk, akkor nagy valószínűséggel bekövetkezik az úgynevezett parodontózis. Ebben a fázisban a gyulladás már a kötőszöveteket is érinti, károsodnak a csontok illetve a rostok is, ami a fogak kilazulásához vezet. A kezeletlen ínykárosodás, ínygyulladás tehát előbb-utóbb fogvesztéssel jár, éppen ezért nagyon fontos a felismerés és a megelőzés.

A nem megfelelő szájhigiénia következtében a foglepedék baktériumai irritálni kezdik az ínyszövetet, a szervezet válaszreakciójaként pedig kialakul az ínygyulladás, amelyet ha elhanyagolunk később íny- és csontszövetvesztéshez végül a fogak elvesztéséhez vezethet. Tehát a megelőzésben a megfelelő szájhigiénia, a szájban lévő baktériumok elszaporodásának megakadályozása kulcsfontosságú szereppel bír. Rendszeres fogmosás és fogselyem használata ezért alapvető fontosságú, de ne feledkezzünk meg a szükséges fogorvosi ellenőrzésről sem.

A másik gyakori probléma, amelyet hajlamosak vagyunk elhanyagolni a fogérzékenység. Akik fogérzékenységben szenvednek, azt tapasztalhatják, hogy hidegre-melegre, vagy éppen édesre kellemetlen fájdalom nyíllal bele fogukba. Sajnos ezekben az esetekben is hajlamosak vagyunk inkább kerülni a fájdalmas érzést okozó élelmiszereket, holott a probléma valódi oka ezzel nem szűnik meg. A fogérzékenységet az úgynevezett dentincsatornák szabaddá válása okozza, mely ínyvisszahúzódás, vagy fogzománc erózió miatt következhet be.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.