Menü

Ezt próbáld ki! - öttusa

Az öttusa hagyománya sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt gondolnánk. Speciális, összetett nehéz sport, amiben mi, magyarok hagyományos jók vagyunk.

Már az ókori olimpiákon is rendeztek öttusát, persze nem olyat, mint amit ma ismerünk. Akkoriban a futás mellett diszkoszt vetettek, gerelyt hajítottak, távolt ugrottak és birkóztak a résztvevők.

Az újkori olimpiákon korán, már 1912-ben debütált a modern változat, amely lovaglásból, lövészetből, vívásból, úszásból és futásból áll. Az eleinte voltaképpen katonainak tartott sportág ma is az olimpiai program része, de ehhez tartania kellett a lépést az idővel és az elsősorban a televízióközvetítések diktálta megváltozott követelményekkel.

Az öttusa öt évvel ezelőtt komoly változáson esett át, kombinálták a futást és a lövészetet. Ez azt jelenti, hogy futás közben meghatározott időnként, három alkalommal helyezkednek lövőállásba a versenyzők. Az újítás bevált, a sportág látványosabb és talán még izgalmasabb lett.

Az öttusa speciális sportág, amely összetett képességeket és komoly felkészültséget igényel. A lovaglás máig lutri számnak számít, hiszen nem mindegy milyen négylábú hátán kell teljesíteni a pályát. Akad olyan, aki jól úszik és fut, de mondjuk vívásban gyengébb. A lehető legjobb teljesítmény kipréselése mellett a megfelelő stratégia kiválasztása is sokat számít.

A magyar öttusázók hagyományosan jól szerepelnek elég csak a háromszoros olimpiai bajnok Balczó Andrásra gondolni. A sikereket Balczó mellett Martinek János, Török Ferenc és Németh Ferenc (mind a hárman kétszeres olimpiai elsők) írták, a nagyszerű hagyományokat folytatva pedig Vörös Zsuzsanna első magyar nőként a sportágban 2004-ben Athénban nyert ötkarikás aranyérmet.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.