Menü

„Fuss Forrest, fuss!”

Futni vagy szeret valaki, vagy nagyon utál. De, akinek a futás az élete részévé válik, sok mindennel gazdagodik.

Igen, tudjuk, a futás növeli az állóképességet, segítségével megszabadulhatunk a felesleges plusz kilóktól, alkatunk szálkásodik, ráadásul oldja a felgyülemlett feszültséget is. Ugyanakkor túl nagy megerőltetésnek tűnik elmenni futni: mások megszólnak minket, ha nem megy, már rövid idő után kiköpjük a tüdőnket, és ráadásul unalmas is. Hát ezek azok a tipikus érvek, melyeket addig gondolunk a futásról, amíg el nem kezdjük.

A futók másról számolnak be, arról, hogy elkezdeni ugyan tényleg nehéz, de utána viszonylag gyorsan jönnek az eredmények, vagyis olvadnak a plusz kilók és egyre többet bír a szervezet. A fejlődés pedig magával hozza az örömet is, ami által a futás már nemcsak egy kötelező szagú, fogyasztó testmozgásként szerepel az életünkben, hanem a kikapcsolódás olyan módjává válik, mely közben edzi testünket-lelkünket egyaránt.

Van, aki szeret beszélgetni, vagy zenét hallgatni futás közben, valaki megszokott helyen fut, valaki változatos helyszíneken, van, aki egyedül és van, aki másokkal élvezi igazán ezen sport örömeit, de ma már az sem ritka hogy bizonyos okostelefon alkalmazások használatával tesszük érdekessé futásunkat. Szóval igazán tuti tipp nincs arra, hogy hogyan szerethetnénk meg a futást. Csinálni kell az biztos, hiszen otthonról nézve mindig olyan nehézkesnek és fárasztónak tűnik. Pedig ha belegondolunk az egyik legegyszerűbb mozgásforma, hiszen bárhol űzhető, és szinte mindenki végezheti.

És mit mondanak a futásról azok, akiknek már az élete részévé vált? Azt, hogy a kezdeti nehézségek után, látványosan lehet fejlődni, karcsúsít, tartást és magabiztosságot ad.

A futás tényleg nem igényel extra feltételeket, de azért ha van rá lehetőségünk, futócipőnket körültekintően válasszuk meg, lehetőleg szakboltban. Alapos nyújtással, forró fürdővel elkerülhetjük, hogy az izomláztól másnap ne tudjunk felmenni a lépcsőn. És nem utolsó sorban, ne feledjük a fokozatosság elvét, kis célokat tűzzünk ki magunk elé, az elején például lehet sétálással kombinálva futni, nem szükséges, hogy mindjárt olyan tempóban és olyan távon tegyük próbára magunkat, ami biztosan megtör minket, vagy rendkívül kifáraszt.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.