Lejárt a margarinok ideje...?
Nemrégiben a margarinok még óriási népszerűségnek örvendtek, és az egészséges táplálkozás fontos elemének tekintették. Úgy vélték, hogy az alacsonyabb zsírtartalom miatt jóval egészségesebbek a vajnál, arról nem is beszélve, hogy könnyebben kenhető a vajnál, és tartósabb is. Aki már idősebb, mint 25-30 éves, az emlékezhet a margarinok virágkorára, amikor műanyag dobozban rengeteg fajta közül választhattunk, és megtaláltuk ezeket minden háztartás hűtőjében.
Manapság ez a tendencia már megszűnt,úgy is mondhatnánk, hogy "visszaálltunk a régi kerékvágásba". Újra inkább vajat vásárolnak az emberek, igénylik a régi, klasszikus ízeket. Arra is rájött a világ, hogy a magasabb kalóriaérték mellett is egészségesebb a vaj, mint a margarin. A híres kísérletet pedig a legtöbben ismerik, amikor a hangyák által közkedvelt területre margarint tettek, várva a kicsi lények reakcióját. Az okos hangyák pedig, ahelyett, hogy megszállták volna a margarint, mint a többi élelmiszert, nagy ívben kikerülték azt és elmasíroztak mellette. Ekkor sokan elgondolkodtak: biztos, hogy a növényi margarin jó megoldás? Persze, hogy nem, igazuk volt.
No de mi az, ami mégis megmaradt a régi szokásrendszerből? Igaz, hogy a kenyérre a legtöbb esetben már mást kenünk, de a sütéshez, legyen szó akár édes, akár sós süteményekről, a legtöbb nő még mindig a kockamargarint használja. Hogy ez mennyivel jobb, mint kenyérre tenni, és mennyivel egészségesebb a sütőmargarin, mint a kenhető, mindenkinek a saját belátására és ötletére bízzuk - mindenesetre érdemes elgondolkodni rajta. A mi véleményünk az, hogy inkább legyen magasabb a kalória- és zsírtartalom, és ennek megfelelően fogyasszunk valamivel kevesebbet az ételből, mint hogy egészségtelen összetevőket fogyasszunk.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!