Menü

Még mindig nem tudunk fogat mosni

Hiába a hiper-szuper fogkrémek és fogkefék, még mindig nagyon jellemző a helytelen, elégtelen szájápolás, fogmosás.

A kikopott fognyak gyakori tünet, mely rossz fogmosásról árulkodik. A vízszintes fogmosás következtében idővel előtűnik a fognyak, amely így érzékennyé válik, és kellemetlen panaszokat okoz. Ezért fontos, hogy körkörös mozdulatokkal tisztítsuk fogainkat, és minimum 2 percen keresztül végezzük a fogmosást. Egyébként elektromos fogkefe használatával jelentős mértékben növelhetjük a fogmosásunk hatékonyságát. Az elektromos fogkefe feje körkörösen tisztítja fogainkat, segítségével alaposabb fogápolás érhető el.

A fogselyem használata különösen akkor ajánlott, ha szorosan elhelyezkedő fogazatról van szó, mivel ebben az esetben főleg nehezen hozzáférhető rések vannak a szájban. A megfelelő szájhigiénia elérésében hasznos lehet a szájvíz is, nemcsak a kellemes lehelet elérése érdekében ajánlott. A fogmosást követő szájvizes öblítés csökkenti a baktériumok számát a szájüregben, ami a fogszuvasodás megelőzése szempontjából fontos.

Egyébként a helyes és alapos fogápolási technika elsajátítását segíthetjük az úgynevezett plakkfestő tabletta használatával. Ez gyerekek és felnőttek estében is hasznos lehet. A plakkfestő tabletta elszínezi a lepedéket a fogakon, ezáltal láthatóvá válik, mennyire volt fogmosásunk hatékony. Ha alaposabban tisztítjuk fogainkat, az elszíneződés eltűnik, így megbizonyosodhatunk arról, hogy szájápolásunk megfelelő volt.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.