Menü

10 ok, hogy miért sportoljunk

Miért érdemes mozogni? Persze, fontos az egészségünknek, meg formásabbak is leszünk tőle... Na de itt van tíz valóban fontos érv, amely kimozdíthat Téged is - szó szerint, és motiválhat a sportolásra.

Hisz számtalanszor hallottuk már: „Az edzés pozitív hatással van a szervezetre.” Mit jelent ez valójában? Azt, hogy a fizikai fejlődés nem csak a testedre hat, hanem a mentális állapotodra is. A rendszeres mozgás hozzásegít, hogy az élet minden területén a maximumot hozhasd ki magadból, legyen szó munkáról, családról vagy akár az általános közérzetedről.

Ha edzeni hívnak, hányszor használod kifogásként, hogy fáradt vagy? A listánk bebizonyítja, ha rávennéd magad egy kis mozgásra utána sokkal éberebbnek és energikusabbnak éreznéd magad. Visszaszámlálás indul!


Fordítottan arányos: lehet, hogy elfáradsz a testmozgástól, mégis energikusabb leszel tőle

#10 Állóképesség magas fokon
Azok, akik rendszeresen sportolnak, bizonyítottan energikusabban vágnak neki a napi teendőknek. Hogy miért? Pár heti rendszeres testmozgás után erősebbé válik a szívizom. A szív lassabban és erősebben ver, így több vért tud kipréselni egy-egy összehúzódás során, vagyis ahhoz, hogy például a végtagokba ugyanannyi vért juttasson, nem kell olyan gyorsan vernie, mint korábban.

#9 Pihentető alvás
A mozgás és alvás viszonyát tanulmányozó kutatások még frissek, de máris fontos összefüggéseket tártak fel. A vizsgálatok kimutatták, hogy heti 2-3 alkalommal végzett 20 perces, közepes intenzitású edzés nemcsak, hogy segít könnyebben álomba merülni, de az alvás minőségét is javítja. Csak arra ügyelj, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt sportolj, mert azzal éppen ellenkező hatást érsz el.

#8 Felturbózott immunrendszer
Számos tanulmány kimutatta a rendszeres mozgás immunrendszer erősítő hatását. Sportolás közben emelkedik az ún. makrofág sejtek száma a keringésben. Ezek a sejtek baktérium- és vírusölő tulajdonságukról ismertek. Egy másik elmélet szerint a mozgás során végbemenő testhőmérséklet-változás és a terhelés gátolja a baktériumok szaporodását.

#7 Mentális energia
Az agy vér- és oxigénellátása szintén nő az edzésnek köszönhetően, így logikus, hogy a sport pozitív hatással van a memóriára, koncentrációra és reakcióidőre. Ezt támasztja alá annak a kutatásnak az eredménye is, ami a rendszeresen sportoló és a mozgásszegény életvitelt folytatók képességeit hasonlította össze[1].

#6 Viszlát, szorongás és depresszió!
Amellett, hogy a testedzés emeli a szervezet endorfinszintjét, az edzés valójában folyamatos pozitív „stressz” a szervezet számára. Ha mind a gyakoriság, mind az intenzitás megfelelő, akkor az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez és megnöveli a stresszválaszban résztvevő noradrenalin és a szerotonin termelését. Mindkét anyag antidepresszáns hatású, vagyis ha valaki rendszeresen sportol, annak olyan hatása lesz, mintha mellékhatások nélküli gyógyszert szedne, vagy mintha be lenne oltva stressz és depresszió ellen.

#5 Örömszerzés az egekig
A rendszeres mozgás növeli a szexuális vágyat, aktivitást és az élvezetet. A sport pozitív hatással van a szimpatikus idegrendszerre, ami többek között a szervek vérellátásáért felel, így biztosítja a megfelelő dinamikát éles helyzetben.

#4 Az örök fiatalság
A mozgás nem csak a csontozatra gyakorol pozitív hatást, hanem a bőrre is. Sportolás közben a megnövekedett véráramnak köszönhetően több oxigén és tápanyag jut a szövetekbe. Az ott felgyülemlett káros anyagok kiürülnek, gyakorlatilag egy méregtelenítési folyamat megy végbe. Az oxigén segíti a természetes kollagénképződést is, amitől még feszesebb lesz a bőröd. Ugye milyen jó lenne búcsút inteni a narancsbőrnek?! Irány a terem!

#3 Jöhetnek a pozitív függőségek
Az agy az öröm minden megélt formáját egy dopamin nevű anyag kibocsájtásával jutalmazza. Sajnos hajlamosak vagyunk dopaminfüggővé válni, legyen szó ételről, alkoholról, drogokról vagy sportról. A jó hír az, hogy a káros szenvedélyek által kiváltott dopamintermelés kiváltható a sport által, így az egészségtelen örömforrásokat sikerrel válthatja fel a mozgás, tehát könnyen mozgásfüggővé válhatsz.

#2 Önbizalom-turbózás
Kevés olyan üdítő érzés van, mint nyugtázni, hogy egy újabb határaidat feszegető edzésen vagy túl. Gondolj bele, milyen büszkeség tölt el, ha pár hét távlatából visszatekintesz az első próbálkozásaidra és a jelenlegi önmagadra! Edzésről-edzésre közelebb kerülsz az áhított alakhoz, míg végül a külső éned hűen tükrözi a belső magabiztosságod. Ennél jobban semmi nem segít hozzá az egészséges testkép kialakulásához.

#1 Változatosságot visz a hétköznapokba
Ha nem tudod, hogy pontosan milyen mozgásfajta illik hozzád, akkor van számodra egy tippünk: ne kötelezd el magad egy sport mellett. Próbálj ki minél több dolgot, az újhullámos trendek (hot iron, aqua fitness, kangoo) és a hagyományos sportok (foci, falmászás, jóga, lovaglás, salsa) közül is. A Sportkártyával könnyű dolgod lesz, mert országszerte közel 400 különböző helyen sportolhatsz. Az edzés végét pedig koronázd meg egy kellemes szaunázással vagy egy pihentető masszázzsal.

Évek óta hallgatod, de most már tudod is, hogy melyek a rendszeres mozgás testedre és elmédre kifejtett hatásai. Ne keresd tovább a kifogásokat, ideje elkezdeni tenni az egészséges életért!

További információ: Sportkártya blog . Facebook.com/sportkartya

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.