Menü

Receptajánló: krumplis vöröslencse főzelék

A változatos étkezés fontossága vitathatatlan, ezzel biztosítjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok széles körét vigyük a szervezetünkbe. Még a klasszikus receptfélék területén is újíthatunk: szimpla lencse-, vagy krumplifőzelék helyett készítsünk vöröslencse főzeléket! Természetesen egészségesen.

Ebben a főzelékben az a legjobb, hogy teljes mértékben liszt- és cukor nélkül készül, ráadásul a vöröslencsének nagyon magas a fehérjetartalma. Sőt, gyorsan elkészíthető - a vöröslencsét ugyanis nem kell előre beáztatni.


A vöröslencséhez kiválóan illeszkedik a petrezselyem, a fokhagyma és a csípőspaprika is

Hozzávalók: 350 g vöröslencse, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy szem krumpli, 6 evőkanál tejföl, 3 evőkanál dijoni mustár (cukormentes!), 3 gerezd fokhagyma, fűszerek: bio vegeta, só, bors, fehérbors, szárított metélőhagyma és medvehagyma, petrezselyem, kevés tört chili.

A hagymát megpirítjuk, lehetőleg olívaolajon. Közben vízben főzni kezdjük a valóban apró kockákra vágott krumplit kevés vízben. Megmossuk a vöröslencsét, és vízzel együtt a krumplihoz adjuk, majd hozzáöntjük a már megpirított hagymát is. Addig főzzük, amíg a krumpli és a vöröslencse meg nem puhul, szerencsére ez nem hosszú idő, mintegy negyed óra, húsz perc. Ha nem ismerjük a vöröslencsét, tudjunk róla, hogy bár a puhaságát nehéz ellenőrizni főzés közben, de látni fogjuk, hogy a színe kivilágosodik, az állaga pedig megváltozik, lágyabb lesz, és természetesen megnő. Ha megfőtt, akkor összekeverjük a tejföllel, a mustárral, majd a fűszerekkel. Igény szerint ha még krémesíteni szeretnénk rajta, akkor adjunk hozzá plusz tejfölt és mustárt, ha pedig higítani, akkor vizet, majd forraljuk össze.

A köretünk is lehet rendhagyó: ez az étel nagyon finom gabonafasírttal, sült sajttal, vagy sült paprikával (akár színes paprika is lehet).

Jó étvágyat kívánunk!

A tél csodaszere!

Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Laktóz intoleranciáról fontos tudnivalók

A laktóz intolerancia genetikai tesztje egy hasznos eszköz a tejcukor emésztésére való képesség felmérésére. A teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy egy személy genetikailag hajlamos-e laktóz intoleranciára, és hogy várhatóan meg fog-e jelenni ez az állapot az életkor előrehaladtával

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?