Menü

A fiúk és a lányok egyformán sikeresek a matematikában

Annak ellenére, hogy a fiúk és a lányok egyformán teljesítenek matematikából, a matematikához való hozzáállásban feltűnőek a nemek közötti különbségek, észrevételek.

Mégpedig úgy, hogy a lányok hajlamosabbak a matematikához való negatív hozzáállásukat kifejezni, és a matekot inkább „fiú tantárgynak” titulálják. Sajnos ezek a negatív érzések károsak lehetnek, mivel így a lányok kerülni fogják a matematikához kapcsolódó kurzusokat, képzéseket, és talán karrierjüket sem kezdik el a tudomány, a technológia, a mérnöki pálya és a matematika területein belül. Ezért fontos, hogy pozitív tanulókörnyezetet biztosítsunk a lányoknak is, így minél korábban változtatni tudjunk a matematikához való hozzáállásukon.

A nemek közötti különbségekhez több tényező is hozzájárul. Egyik például az a sztereotípia, hogy a fiúk sokkal nagyobb valószínűséggel érnek el sikereket matekból, mint a lányok. Ennek az ellenkezőjét tapasztalati eredmények támasztják alá. Sajnos a tanárok és a szülők is leggyakrabban a sztereotípia képviselői.

A legújabb kutatási eredmények megmutatták, hogy a tanítók már első osztálytól kezdve úgy fogják fel, hogy a fiúk magasabb matematikai képességekkel rendelkeznek, és ez még akkor is így van, ha a két nem elért eredményei azonosak. Továbbá, a lányos apukák, akik hisznek az előítéletekben, szintén olyan lánygyermekekkel rendelkeznek, akik kevesebb érdeklődést mutatnak e tantárgy felé. Ahhoz, hogy a lányok is pozitív érzéseket tudjanak kötni a matematikához, fontos, hogy a népszerű előítéleteket eltávolítsuk az iskolai és az otthoni életből egyaránt.

A káros sztereotípiák elűzéséhez elengedhetetlen, hogy kutatási eredményekkel is alátámasszuk az állításunk hitelességét. Erre az egyik legjobb mód, ha nemek között vizsgálják az alapvető matematikai képességeket, amelyre minden más bonyolultabb matematikai feladat épül.

Egy tanulmányban 1391, 6 és 13 év közötti diák alapvető matematikai képességeit hasonlították össze, és a nemek között semmilyen különbséget nem találtak. Egy másik vizsgálat során is hasonló eredményeket kaptak. 500, 6 hónapos és 8 éves közötti gyermek képességeit összehasonlítva állapították meg, hogy már 6 hónapos korban sem mutathatók ki különbségek a nemek között. (Nemcsak matematikai képességeket vizsgáltak.) Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy a matematikai képességek nem függnek a nemektől, hanem azt is, hogy bármilyen későbbi, nemek között kialakuló különbség inkább a szociokulturális hatások eredménye, semmint a nemek közötti különbség számlájára írható.

Mindent összevetve, ezek az új kutatási eredmények bizonyítékot nyújtanak a nemek közötti hasonlóságokra számos különböző fejlődési korszakban (csecsemőkortól a késői gyermekkorig). Végül pedig azt is bebizonyítja, hogy a fiúk és a lányok az alapvető számolási képességeket összevetve ugyanazzal a felhasználható eszköztárral vannak megáldva, így a matematikában is hasonlóan teljesíthetnek. Remélhetőleg ezek a megállapítások a későbbiekben szülőt és tanítót egyaránt eltántorítanak attól, hogy akadályozzák lányaikat a matematikában való továbbjutás során.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.