Menü

Érdekességek a grapefruitról

A magban rejlő erő

A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai orvoslásban. Viszont húsz évvel ezelőtt egy floridai orvos fedezte fel újból, amikor arra lett figyelmes, hogy a magok az általa készített komposztban nem rohadnak el. Az azóta végzett kutatások nyomán a magból ma már kivonatot készítenek, amelyet számos dologra felhasználnak. Hatóanyagai a klinikai vizsgálatok szerint 800-féle vírus és baktérium, gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak. Mellékhatást csak az okozhat, ha négyezerszeresen túllépi valaki a megengedett adagot. Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok, fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés esetén is.

Tisztítókúra alkalmával

Hatása egyrészt a grapefruit rostok folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak. Továbbá képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ezért módon koleszterinszintre is kedvezően hat. A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik, mégpedig a keserű íze miatt. Ez a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára tér és megtisztul. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét. Ha nagyon savanyú, hígíthatjuk vízzel, de ne tegyünk bele cukrot, vagy mézet.

Az egyik legtöbb vizet tartalmazza a gyümölcsök közül. A grapefruitnak 92%-a vízből tevődik össze. Ha sokszor elfelejtesz inni, akkor fogyaszd minél többször ezt a Barbadosról származó finomságot!

Segít a cukorbetegség megelőzésében. Ha cukorbetegségre hajlamos vagy, bátran fogyaszd, hiszen a glikémiás indexe rendkívül alacsony! Tudósok kimutatták, hogy a grapefruit keserű ízéért felelős naringenin antioxidáns ugyanazt a hatást képes kifejteni, mint a 2-es típusú diabétesznél használt két gyógyszer (Fenofibrate és Rosiglitazone) együttese.

A sebeket hamar begyógyítja. Pattanásokra, sebekre és horzsolások borogatására is gyakran alkalmazzák a grapefruit levét a magas C- vitamin tartalmának köszönhetően, ami segít összehúzni a sebeket és csökkenti a gyulladást.

Vásárláshoz szánt ötletek

Csak olyan gyümölcsöt válassz a boltban, aminek hibátlan a külseje. Érezned kell rajta, ha megszagolod a citrusos illatot. Ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatsz belőle. Remekül illik tengeri herkentyűkhöz, szárnyasokhoz, halételek elkészítéséhez is.

Gyógyszer mellé adagolva

Meglepő módon egy pohár grapefruit lé elfogyasztása akár háromszorosára növelheti a rák kialakulásának kockázatát a szív-, koleszterin- vagy éppen fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése mellett fogyasztva! Orvosok szerint a narancs és a lime is tartalmaz hasonló anyagokat, amelyek reakcióba léphetnek számos medicinával. Kutatók szerint veszélyes lehet, ha megfázásunkat a gyógyszerek szedése mellett grapefruit fogyasztásával kúráljuk. A korábban kizárólag pozitív hatásairól ismert gyümölcs ugyanis meglepő módon akár árthat is.

Aki gyógyszermentes életet él tehát nyugodtan fogyassza, hiszen remek nap indító, üdítően hat a szervezetre, sőt az anyagcserét is felpörgeti.

Szerző: Udvari Fanni

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.