Menü

Érdekességek a grapefruitról

A magban rejlő erő

A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai orvoslásban. Viszont húsz évvel ezelőtt egy floridai orvos fedezte fel újból, amikor arra lett figyelmes, hogy a magok az általa készített komposztban nem rohadnak el. Az azóta végzett kutatások nyomán a magból ma már kivonatot készítenek, amelyet számos dologra felhasználnak. Hatóanyagai a klinikai vizsgálatok szerint 800-féle vírus és baktérium, gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak. Mellékhatást csak az okozhat, ha négyezerszeresen túllépi valaki a megengedett adagot. Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok, fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés esetén is.

Tisztítókúra alkalmával

Hatása egyrészt a grapefruit rostok folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak. Továbbá képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ezért módon koleszterinszintre is kedvezően hat. A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik, mégpedig a keserű íze miatt. Ez a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára tér és megtisztul. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét. Ha nagyon savanyú, hígíthatjuk vízzel, de ne tegyünk bele cukrot, vagy mézet.

Az egyik legtöbb vizet tartalmazza a gyümölcsök közül. A grapefruitnak 92%-a vízből tevődik össze. Ha sokszor elfelejtesz inni, akkor fogyaszd minél többször ezt a Barbadosról származó finomságot!

Segít a cukorbetegség megelőzésében. Ha cukorbetegségre hajlamos vagy, bátran fogyaszd, hiszen a glikémiás indexe rendkívül alacsony! Tudósok kimutatták, hogy a grapefruit keserű ízéért felelős naringenin antioxidáns ugyanazt a hatást képes kifejteni, mint a 2-es típusú diabétesznél használt két gyógyszer (Fenofibrate és Rosiglitazone) együttese.

A sebeket hamar begyógyítja. Pattanásokra, sebekre és horzsolások borogatására is gyakran alkalmazzák a grapefruit levét a magas C- vitamin tartalmának köszönhetően, ami segít összehúzni a sebeket és csökkenti a gyulladást.

Vásárláshoz szánt ötletek

Csak olyan gyümölcsöt válassz a boltban, aminek hibátlan a külseje. Érezned kell rajta, ha megszagolod a citrusos illatot. Ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatsz belőle. Remekül illik tengeri herkentyűkhöz, szárnyasokhoz, halételek elkészítéséhez is.

Gyógyszer mellé adagolva

Meglepő módon egy pohár grapefruit lé elfogyasztása akár háromszorosára növelheti a rák kialakulásának kockázatát a szív-, koleszterin- vagy éppen fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése mellett fogyasztva! Orvosok szerint a narancs és a lime is tartalmaz hasonló anyagokat, amelyek reakcióba léphetnek számos medicinával. Kutatók szerint veszélyes lehet, ha megfázásunkat a gyógyszerek szedése mellett grapefruit fogyasztásával kúráljuk. A korábban kizárólag pozitív hatásairól ismert gyümölcs ugyanis meglepő módon akár árthat is.

Aki gyógyszermentes életet él tehát nyugodtan fogyassza, hiszen remek nap indító, üdítően hat a szervezetre, sőt az anyagcserét is felpörgeti.

Szerző: Udvari Fanni

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

Mikor vagyunk dehidratáltak?

A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.