Menü

Praktikák otthoni tanulásra

Tanulni bizony nem mindig könnyű, senki sem születik úgy, hogy tudná, hogyan kell. A tanító mellett te is sokat segíthetsz gyermekednek, hogy elsajátítsa a megfelelő módszereket.

Elegendő energiabevitel nélkül semmi nem megy. Tanuláskor készíts az íróasztalra néhány kocka csokit vagy szőlőcukrot - ezek ugyanis serkentik az agyműködést. Persze nem csak a fizikai okok miatt érdemes bevetni az édességet, nagyobb örömmel fog tanulni, ha egy kis nassolnivalót lát. A folyadékpótlásról se feledkezz meg, ugyanis nélküle nem működik megfelelően a memória - kerüljön egy nagy pohár víz is asztalára.

Felkészülés

Készítsünk elő mindent és legyen a kezünk ügyében. Mi minden lehet ez? Én például egy liter folyadékot mindig magam mellé teszek, de lehet, hogy Neked erre nem lesz szükséged. Gép bedugva? Egér megvan? Headset kész? Mikrofon megy? Van a kezünk ügyében egy papír? Ez mind hasznos lesz, ha nem kell felállni érte.

Tervezés

Ha lehet, akkor egy időben, azaz ugyanakkor tanulj. Könnyebb megszokni, nem esik szét a napod, nem fogod elfelejteni, rendszert ad a napi rutinnak. Meglehetősen hálás, és nem mindig adatik meg mindenkinek, hogy erre időt tudjon szánni. Ne kövesd el ezt a hibát.

Értő hallgatás

Amikor figyeled az előadót, sok dolog kéri a figyelmedet. Végül is egy egy órás video megtekintése alatt azért sok minden történhet. “Megjön a postás, felforr a víz, kapsz egy levelet, megcsörget a szomszéd, kigyulladhat a spájz.” De Te most tanulni szeretnél és koncentrálsz. Figyelj az előadóra, ne csak halld a hangját, hanem közeben helyezd kontextusba. Próbáld az értelmét – a miérteket – megtalálni.

Mozgás szerepe

Néha bizony jó felállni az asztaltól, a kanapéról, az ágyról és menni legalább egy kört a szobában, vagy akinek van, ott a kertben. Ez nagyon fontos és igen pihentető tud lenni. Néha olyan dolgokat is hallani fogsz, amit igenis végig kell gondolni, és hagyni kell leülepedni.

Találd meg a célod és motivációd!

Jobb pozíciót szeretnél megkaparintani a munkahelyeden? Esetleg nem vettek fel főiskolára, de egy tanfolyam közelebb vihet az álmaidhoz? Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanulj, mindig ott kell lebegnie a szemed előtt annak, hogy mi az igazi célod a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszel képes.

Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már kellő élettapasztalattal állsz a problémákhoz, képes vagy az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszel.

Tudnod kell, hogy tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatták. Ha te nem akarod igazán, akkor nem fog menni. Éppen ezért, ha úgy érzed egy képzés közben, hogy ez mégsem a te szakod, akkor ne szégyellj váltani, hiszen valószínűleg nem is lennél abban a bizonyos szakmában elég jó.

Olyan képzést válassz, ahová örömmel jársz be, ami nap mint nap arra inspirál, hogy fejleszd a képességeidet!

Szerző: Udvari Fanni

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.