Menü

Praktikák otthoni tanulásra

Tanulni bizony nem mindig könnyű, senki sem születik úgy, hogy tudná, hogyan kell. A tanító mellett te is sokat segíthetsz gyermekednek, hogy elsajátítsa a megfelelő módszereket.

Elegendő energiabevitel nélkül semmi nem megy. Tanuláskor készíts az íróasztalra néhány kocka csokit vagy szőlőcukrot - ezek ugyanis serkentik az agyműködést. Persze nem csak a fizikai okok miatt érdemes bevetni az édességet, nagyobb örömmel fog tanulni, ha egy kis nassolnivalót lát. A folyadékpótlásról se feledkezz meg, ugyanis nélküle nem működik megfelelően a memória - kerüljön egy nagy pohár víz is asztalára.

Felkészülés

Készítsünk elő mindent és legyen a kezünk ügyében. Mi minden lehet ez? Én például egy liter folyadékot mindig magam mellé teszek, de lehet, hogy Neked erre nem lesz szükséged. Gép bedugva? Egér megvan? Headset kész? Mikrofon megy? Van a kezünk ügyében egy papír? Ez mind hasznos lesz, ha nem kell felállni érte.

Tervezés

Ha lehet, akkor egy időben, azaz ugyanakkor tanulj. Könnyebb megszokni, nem esik szét a napod, nem fogod elfelejteni, rendszert ad a napi rutinnak. Meglehetősen hálás, és nem mindig adatik meg mindenkinek, hogy erre időt tudjon szánni. Ne kövesd el ezt a hibát.

Értő hallgatás

Amikor figyeled az előadót, sok dolog kéri a figyelmedet. Végül is egy egy órás video megtekintése alatt azért sok minden történhet. “Megjön a postás, felforr a víz, kapsz egy levelet, megcsörget a szomszéd, kigyulladhat a spájz.” De Te most tanulni szeretnél és koncentrálsz. Figyelj az előadóra, ne csak halld a hangját, hanem közeben helyezd kontextusba. Próbáld az értelmét – a miérteket – megtalálni.

Mozgás szerepe

Néha bizony jó felállni az asztaltól, a kanapéról, az ágyról és menni legalább egy kört a szobában, vagy akinek van, ott a kertben. Ez nagyon fontos és igen pihentető tud lenni. Néha olyan dolgokat is hallani fogsz, amit igenis végig kell gondolni, és hagyni kell leülepedni.

Találd meg a célod és motivációd!

Jobb pozíciót szeretnél megkaparintani a munkahelyeden? Esetleg nem vettek fel főiskolára, de egy tanfolyam közelebb vihet az álmaidhoz? Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanulj, mindig ott kell lebegnie a szemed előtt annak, hogy mi az igazi célod a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszel képes.

Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már kellő élettapasztalattal állsz a problémákhoz, képes vagy az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszel.

Tudnod kell, hogy tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatták. Ha te nem akarod igazán, akkor nem fog menni. Éppen ezért, ha úgy érzed egy képzés közben, hogy ez mégsem a te szakod, akkor ne szégyellj váltani, hiszen valószínűleg nem is lennél abban a bizonyos szakmában elég jó.

Olyan képzést válassz, ahová örömmel jársz be, ami nap mint nap arra inspirál, hogy fejleszd a képességeidet!

Szerző: Udvari Fanni

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal.

Járványbiztos programötletek gyereknapra

Május utolsó vasárnapja hosszú ideje a gyerekeké, a koronavírus járvány miatt azonban kétszer meg kell gondolni milyen programon érdemes részt venni vagy hova lehet elmenni.

Mozgás közben nem elég a két méteres távolság korona vírus idején

A járvány idejére előírt 2 méteres távolságtartás bőven elegendő, sőt, az az előírt, ha szélcsendes időben álldogálunk egymás mellett – sportolás közben viszont ezt az általános szabályt felülírja az aerodinamika és az erős kilégzés – írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmánya

Szabadtéri sportok karantén idején?

Mivel pillanatnyilag, azaz eme cikk írása idején nincs kijárási tilalom, „csak” kijárási korlátozás, így a sport és szabadidős tevékenységek céljából el szabad hagyni az otthonunkat. Véleményem szerint épp az immunrendszerünk védelme érdekében ez hasznos és fontos is, természetesen vannak azonban szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében be kell tartani.

Fejezzük be a kézilabda bajnokságokat (is) !

Most a profi sport irányába kacsingatok egy kicsit. Azért is elnézést kell kérnem, mert kiemeltem egy sportágat a többi közül. Pedig korona vírus idején tulajdonképpen egyik sportág sem különb a másiknál Csak azért teszem ezt mégis, mert a kézilabda egy kicsit a szívem csücske, és az egész országban népszerű. Szóval ideje lenne a bajnokságokkal leadni. Hogy miért? Mert egyszerűen nem lehet úgy edzeni és csúcsformában jönni, hogy ezt a szezont normálisan be lehessen fejezni.