Menü

Praktikák otthoni tanulásra

Tanulni bizony nem mindig könnyű, senki sem születik úgy, hogy tudná, hogyan kell. A tanító mellett te is sokat segíthetsz gyermekednek, hogy elsajátítsa a megfelelő módszereket.

Elegendő energiabevitel nélkül semmi nem megy. Tanuláskor készíts az íróasztalra néhány kocka csokit vagy szőlőcukrot - ezek ugyanis serkentik az agyműködést. Persze nem csak a fizikai okok miatt érdemes bevetni az édességet, nagyobb örömmel fog tanulni, ha egy kis nassolnivalót lát. A folyadékpótlásról se feledkezz meg, ugyanis nélküle nem működik megfelelően a memória - kerüljön egy nagy pohár víz is asztalára.

Felkészülés

Készítsünk elő mindent és legyen a kezünk ügyében. Mi minden lehet ez? Én például egy liter folyadékot mindig magam mellé teszek, de lehet, hogy Neked erre nem lesz szükséged. Gép bedugva? Egér megvan? Headset kész? Mikrofon megy? Van a kezünk ügyében egy papír? Ez mind hasznos lesz, ha nem kell felállni érte.

Tervezés

Ha lehet, akkor egy időben, azaz ugyanakkor tanulj. Könnyebb megszokni, nem esik szét a napod, nem fogod elfelejteni, rendszert ad a napi rutinnak. Meglehetősen hálás, és nem mindig adatik meg mindenkinek, hogy erre időt tudjon szánni. Ne kövesd el ezt a hibát.

Értő hallgatás

Amikor figyeled az előadót, sok dolog kéri a figyelmedet. Végül is egy egy órás video megtekintése alatt azért sok minden történhet. “Megjön a postás, felforr a víz, kapsz egy levelet, megcsörget a szomszéd, kigyulladhat a spájz.” De Te most tanulni szeretnél és koncentrálsz. Figyelj az előadóra, ne csak halld a hangját, hanem közeben helyezd kontextusba. Próbáld az értelmét – a miérteket – megtalálni.

Mozgás szerepe

Néha bizony jó felállni az asztaltól, a kanapéról, az ágyról és menni legalább egy kört a szobában, vagy akinek van, ott a kertben. Ez nagyon fontos és igen pihentető tud lenni. Néha olyan dolgokat is hallani fogsz, amit igenis végig kell gondolni, és hagyni kell leülepedni.

Találd meg a célod és motivációd!

Jobb pozíciót szeretnél megkaparintani a munkahelyeden? Esetleg nem vettek fel főiskolára, de egy tanfolyam közelebb vihet az álmaidhoz? Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanulj, mindig ott kell lebegnie a szemed előtt annak, hogy mi az igazi célod a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszel képes.

Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már kellő élettapasztalattal állsz a problémákhoz, képes vagy az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszel.

Tudnod kell, hogy tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatták. Ha te nem akarod igazán, akkor nem fog menni. Éppen ezért, ha úgy érzed egy képzés közben, hogy ez mégsem a te szakod, akkor ne szégyellj váltani, hiszen valószínűleg nem is lennél abban a bizonyos szakmában elég jó.

Olyan képzést válassz, ahová örömmel jársz be, ami nap mint nap arra inspirál, hogy fejleszd a képességeidet!

Szerző: Udvari Fanni

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Kreatív hobbira vágysz? Fess!

A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés is egyben. Tudtad, hogy mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal bír?

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Keressünk egy meleg takarót, gyújtsunk be a kályhába, főzzünk egy jó teát és olvassunk!

Puzzle: fejleszt és kikapcsol

A kirakós játék a szórakozás mellett remek kikapcsolódás, ami pihentetve is „edzi” az agyat.