Menü

Miért nem ehet dinnyét, aki a parlagfűre allergiás?

Mondjuk úgy, hogy van az a szitu, amikor már a görögdinnye is tilos… De mégis hogyan válhat egy „ártatlan” gyümölcs, a közkedvelt görögdinnye az allergiásoknak ellenséggé? Például úgy, hogy a parlagfűre érzékenyeknél előfordulhat ez az úgynevezett keresztallergia. Sajnos igen, van ilyen.

A parlagfű rendszerint augusztustól október végéig szórja pollenjeit, már jól ismerem a helyzetem: a fagyokig tart a szenvedés. A fekete üröm szintén, bár már július utolsó két hetében is okozhat tüneteket. A leggyakoribb panaszok a tüsszögés, az orrfolyás, az orr eldugulása, a szem könnyezése, viszketése, vérbősége, a torokkaparás és viszketés.

Akkor most lőttek a dinnyének? Bizony lehetséges. A parlagfű - túlérzékenység különdíja a dinnye okozta félelmetes allergiás tünetegyüttes.

A parlagfű-allergiások egy része van olyan „mázlista”, hogy a görögdinnye, mint keresztallergén, plusz tüneteket okoz. Az említett virágpor és ez a gyümölcs, minden látszat ellenére, azonos növényi csoporthoz tartozik. Kémiai felépítésük, fehérjeszerkezetük hasonló, így okozhat allergiát a görögdinnye. Hogy még mondjak egy-két rossz hírt: csínján kell bánni a sárgadinnyével, a paradicsommal, az uborkával és a banánnal is. Ezek persze nem tilosak, de erősíthetik az allergiás tüneteket.

A hasonló fehérjemolekula-szerkezet felel tehát a keresztallergiákért, azok mégis egészen más tüneteket okoznak: az úgynevezett orális allergia szindróma kialakulásában van szerepük. Ilyen esetben a szájüregben lép fel először az allergiás tünet: kellemetlen viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, sőt még hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán légzésproblémák.

Nézzük, melyek a tipikus párosok, ha keresztallergiáról beszélünk:

Parlagfű esetében: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete ürömnél: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller

Nyírfa allergiánál: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó

Füvekre érzékenyeknél: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér

Földimogyoróra allergiásoknál: dió

Diófélék esetén: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

A keresztallergia hátterében tehát az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll, s sajnos nem tudunk jobb tanácsot adni, mint elkerülni ezeket az élelmiszereket. Viszont jó hír, hogy a keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő. A keresztallergiától szenvedőknek érdemes a keresztallergiát kiváltó zöldségeket, gyümölcsöket főzni, párolni, mivel a hőkezelés során azok általában elveszítik allergén hatásukat. Ez mondjuk a dinnye esetén engem egyrészt nem vigasztal, másrészt egyes ételek esetében nem hatásos a hőkezelés sem.

Martinka Dia

Z generáció: a leendő jövő

A történelem mindig kinevel egy új generációt, ami a világ következő vezetőit szüli. Az eljövendő generációk mindig változnak valamiben, alkalmazkodnak a külső tényezőkhöz, így mindig mások lesznek, mint elődjeik. A Z generáció fele még be sem töltötte a 18. életévét, de már rendkívüli hatások érték őket. Ismerjük meg a következő nemzedéket, kik ők, miben jók és mi alakítja a gondolkodásmódjukat?

Tudnivalók a zsírbontásról

Ég a zsír!” – szól a talán legismertebb fogyókúrás jelmondat, de ez ma már egyre inkább egy vicceskedő felkiáltás, a helytelen diéták paródiája.

Mennyire megbízhatóak a digitális lázmérők?

A kormányok eleddig ismeretlen helyzettel találták szembe magukat amikor beütött a járvány. Így a márciusi lezárások vagy éppen a mostani inkább megelőző intézkedéseket a magam részéről nem szoktam minősíteni. Én, és a környezetem is, egyaránt mindent megteszünk, ami általános egészségügyi előírás. Október 1-jétől kötelező lesz az iskolák bejáratánál a lázmérés. Az már azonban önmagában kérdéseket vet fel, mennyire megbízhatóak ezek a digitális lázmérők. Személyes példákon keresztül mesélek pár történetet.

Hatékony gyógymódok megfázás ellen

A megfázással bátran szembenézhetsz és felveheted vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Itt van pár szuper ötlet.

Utazzunk Magyarországon a vírus helyzet alatt!

A mostani vírushelyzet nem teszi ugyan lehetővé, hogy 100%-os biztonsággal utazzunk külföldre barátainkkal, családunkkal, viszont van egy jó hírem! Nem kell teljesen lemondani a szép helyekről, hiszen itthon, Magyarországon is vannak mesés, lélegzetelállító tájak, amiket akár autóval, akár kerékpárral megjárhatunk.