Menü

Miért nem ehet dinnyét, aki a parlagfűre allergiás?

Mondjuk úgy, hogy van az a szitu, amikor már a görögdinnye is tilos… De mégis hogyan válhat egy „ártatlan” gyümölcs, a közkedvelt görögdinnye az allergiásoknak ellenséggé? Például úgy, hogy a parlagfűre érzékenyeknél előfordulhat ez az úgynevezett keresztallergia. Sajnos igen, van ilyen.

A parlagfű rendszerint augusztustól október végéig szórja pollenjeit, már jól ismerem a helyzetem: a fagyokig tart a szenvedés. A fekete üröm szintén, bár már július utolsó két hetében is okozhat tüneteket. A leggyakoribb panaszok a tüsszögés, az orrfolyás, az orr eldugulása, a szem könnyezése, viszketése, vérbősége, a torokkaparás és viszketés.

Akkor most lőttek a dinnyének? Bizony lehetséges. A parlagfű - túlérzékenység különdíja a dinnye okozta félelmetes allergiás tünetegyüttes.

A parlagfű-allergiások egy része van olyan „mázlista”, hogy a görögdinnye, mint keresztallergén, plusz tüneteket okoz. Az említett virágpor és ez a gyümölcs, minden látszat ellenére, azonos növényi csoporthoz tartozik. Kémiai felépítésük, fehérjeszerkezetük hasonló, így okozhat allergiát a görögdinnye. Hogy még mondjak egy-két rossz hírt: csínján kell bánni a sárgadinnyével, a paradicsommal, az uborkával és a banánnal is. Ezek persze nem tilosak, de erősíthetik az allergiás tüneteket.

A hasonló fehérjemolekula-szerkezet felel tehát a keresztallergiákért, azok mégis egészen más tüneteket okoznak: az úgynevezett orális allergia szindróma kialakulásában van szerepük. Ilyen esetben a szájüregben lép fel először az allergiás tünet: kellemetlen viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, sőt még hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán légzésproblémák.

Nézzük, melyek a tipikus párosok, ha keresztallergiáról beszélünk:

Parlagfű esetében: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete ürömnél: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller

Nyírfa allergiánál: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó

Füvekre érzékenyeknél: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér

Földimogyoróra allergiásoknál: dió

Diófélék esetén: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

A keresztallergia hátterében tehát az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll, s sajnos nem tudunk jobb tanácsot adni, mint elkerülni ezeket az élelmiszereket. Viszont jó hír, hogy a keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő. A keresztallergiától szenvedőknek érdemes a keresztallergiát kiváltó zöldségeket, gyümölcsöket főzni, párolni, mivel a hőkezelés során azok általában elveszítik allergén hatásukat. Ez mondjuk a dinnye esetén engem egyrészt nem vigasztal, másrészt egyes ételek esetében nem hatásos a hőkezelés sem.

Martinka Dia

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.