Menü

Kreatív hobbira vágysz? Fess!

A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés is egyben. Tudtad, hogy mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal bír?

A festészet évszázadok óta jelen van az emberek életében. Státusza változott az idő folyamán, és míg az ókorban kifejezetten lenézett szakma volt, addig a reneszánsz idejére presztízzsé vált a művészek támogatása. De éljünk bármilyen kort, a festészet nemcsak foglalkozásként, hanem hobbiként is remek célokat szolgál. Jótékony hatásai pedig manapság, ebben a rohanó világban különösen a nyugalom szigetét képezhetik.

Javítja a koncentrációt és a memóriát…

Kutatások bizonyítják, hogy a festészet javíthatja a koncentrációs készséget azáltal, hogy a részletekre fókuszálsz alkotás közben.

Fejleszti a finom motorikus képességet.

A finom motorikus képesség olyan testrészek mozgásában jelenik meg, mint a kezeink, ujjaink, szemeink és ajkaink. A festés tökéletes módszer ennek fejlesztésére. A szemek és a kezek összehangolt mozgása precízebbé tesz, és a mozgáskoordinációnk is stabilabbá válik, ami a sportokban is előnyös lehet.

Segít kikapcsolni.

Azáltal, hogy a festés során csak a színekre, formákra és technikára koncentrálsz, aktívan lefoglalhatod az agyadat. Ezáltal távol tarthatod magad a negatív gondolatoktól, amik a rosszkedv, szorongás vagy stressz előidézői lehetnek.

A koncentrált figyelem továbbá segíthet az izmok ellazításában, a légzés szabályozásában és a fejfájás elmulasztásában is. Mondhatni, ingyenes gyógyszer!

Növeli a kreativitást.

Legyen szó absztrakt, letisztult vagy kaotikus, olaj- vagy vízfestményről, a festés az önkifejezés egyik legelemibb (és nem mellesleg egyik legmaradandóbb) módja. Az avantgárd a formák megmásításával állíthatja kihívások elé az agyat, a realista festészet a precíz, élethű részleteivel élesítheti az elmét.

A festészettel a saját kreatív határaidat feszegetheted. Ez segít abban is, hogy “out of the box” gondolkodj a hétköznapok során is.

Fejleszti a nonverbális kommunikációs készséget.

A festés segíthet kifejezni legbelsőbb félelmeidet és érzelmeidet. Amit nem tudunk vagy nem szeretnénk kimondani vagy kifejezni a hétköznapok során, azt könnyedén vászonra vethetjük. A festés olyan mint egy tartalmas beszélgetés, aminek végeztével ugyanúgy megkönnyebbülhetünk, mintha órákon át csevegtünk volna a problémáinkról. (Bár nem oldja meg azokat, csak segíthet elviselésükben.)

Kitartóvá tesz.

Egy festményt addig szépítgetsz és javítasz, amíg befejezettnek nem érzed, ezáltal elszántabb és kitartóbb leszel. Adott esetben kudarcélményként élheted meg, ha nem tudsz úgy megfesteni valamit, ahogy elképzelted, de emiatt sem kell aggódni. Ez a tapasztalat kemény munkára és eltökéltségre tanít.

Önbizalmat ad.

Egy jól kivitelezett festmény, ami másoknak is elnyeri a tetszését, növelheti a magabiztosságot, és önbizalmat adhat.

Láttuk, milyen sok téren képes pozitív változásokat előidézni a festészet az életünkben. Legyünk akármennyi idősek, fiúk vagy lányok, bátran kezdjünk bele ebbe a kreatív és gyönyörű hobbiba!

Liszli Kornélia

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?