Menü

Kreatív hobbira vágysz? Fess!

A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés is egyben. Tudtad, hogy mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal bír?

A festészet évszázadok óta jelen van az emberek életében. Státusza változott az idő folyamán, és míg az ókorban kifejezetten lenézett szakma volt, addig a reneszánsz idejére presztízzsé vált a művészek támogatása. De éljünk bármilyen kort, a festészet nemcsak foglalkozásként, hanem hobbiként is remek célokat szolgál. Jótékony hatásai pedig manapság, ebben a rohanó világban különösen a nyugalom szigetét képezhetik.

Javítja a koncentrációt és a memóriát…

Kutatások bizonyítják, hogy a festészet javíthatja a koncentrációs készséget azáltal, hogy a részletekre fókuszálsz alkotás közben.

Fejleszti a finom motorikus képességet.

A finom motorikus képesség olyan testrészek mozgásában jelenik meg, mint a kezeink, ujjaink, szemeink és ajkaink. A festés tökéletes módszer ennek fejlesztésére. A szemek és a kezek összehangolt mozgása precízebbé tesz, és a mozgáskoordinációnk is stabilabbá válik, ami a sportokban is előnyös lehet.

Segít kikapcsolni.

Azáltal, hogy a festés során csak a színekre, formákra és technikára koncentrálsz, aktívan lefoglalhatod az agyadat. Ezáltal távol tarthatod magad a negatív gondolatoktól, amik a rosszkedv, szorongás vagy stressz előidézői lehetnek.

A koncentrált figyelem továbbá segíthet az izmok ellazításában, a légzés szabályozásában és a fejfájás elmulasztásában is. Mondhatni, ingyenes gyógyszer!

Növeli a kreativitást.

Legyen szó absztrakt, letisztult vagy kaotikus, olaj- vagy vízfestményről, a festés az önkifejezés egyik legelemibb (és nem mellesleg egyik legmaradandóbb) módja. Az avantgárd a formák megmásításával állíthatja kihívások elé az agyat, a realista festészet a precíz, élethű részleteivel élesítheti az elmét.

A festészettel a saját kreatív határaidat feszegetheted. Ez segít abban is, hogy “out of the box” gondolkodj a hétköznapok során is.

Fejleszti a nonverbális kommunikációs készséget.

A festés segíthet kifejezni legbelsőbb félelmeidet és érzelmeidet. Amit nem tudunk vagy nem szeretnénk kimondani vagy kifejezni a hétköznapok során, azt könnyedén vászonra vethetjük. A festés olyan mint egy tartalmas beszélgetés, aminek végeztével ugyanúgy megkönnyebbülhetünk, mintha órákon át csevegtünk volna a problémáinkról. (Bár nem oldja meg azokat, csak segíthet elviselésükben.)

Kitartóvá tesz.

Egy festményt addig szépítgetsz és javítasz, amíg befejezettnek nem érzed, ezáltal elszántabb és kitartóbb leszel. Adott esetben kudarcélményként élheted meg, ha nem tudsz úgy megfesteni valamit, ahogy elképzelted, de emiatt sem kell aggódni. Ez a tapasztalat kemény munkára és eltökéltségre tanít.

Önbizalmat ad.

Egy jól kivitelezett festmény, ami másoknak is elnyeri a tetszését, növelheti a magabiztosságot, és önbizalmat adhat.

Láttuk, milyen sok téren képes pozitív változásokat előidézni a festészet az életünkben. Legyünk akármennyi idősek, fiúk vagy lányok, bátran kezdjünk bele ebbe a kreatív és gyönyörű hobbiba!

Liszli Kornélia

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

Különleges hobbik 7. – Rejtvényfejtés

A rejtvényfejtés – habár nagyjából mindenki számára elérhető hobbi – manapság a digitalizáció miatt egyre kevesebben űzik. Ezért úgy gondolom, hogy a rejtvényfejtés megállja a helyét a különleges hobbik sorozatban.

Különleges hobbik 6. – Nordic walking

Olyan hobbit keresel, amit a szabadban űzhetsz? Olyat, amit egyedül és csapatban is végezhetsz? Ami sportos és segíti fenntartani az egészséges életmódot? Akkor a Nordic walkingot neked találták ki! Most megtudhatsz mindent, ami a Nordic walkinghoz kapcsolódik!