Menü

Kulturális élmények a nappaliból

Színház, koncert, minden, ami kell. Kulturális lehetőségek a koronavírus járvány alatt.

A koronavírus járvány a vendéglátás mellett a kulturális intézmények számára is hatalmas pofon volt, amely következményei több évre határozzák meg a hazai és világszintű kulturális életet. A tavaly márciusi első sokk után, az őszi lezárásokat a színházak is már felkészültebben fogadták, számos lehetőséget kitalálva a bevétel kiesés pótlására és a nézők szórakoztatására. 2021-re már „normális” lett a nappaliból követni egy színházi előadást, szépen kiöltözve vagy inkább kényelmes ruházatban. Mivel márciusig a helyzet biztosan nem változik, ez az egyetlen módja, hogy kulturális élményeket szerezzünk.

És hogy mindezt hogyan tehetjük meg?

Ha kortárs és nem archív előadásokra vagyunk kíváncsiak és támogatni is szeretnénk az intézményeket, akkor válogassunk a SzínházTV kínáltából. Itt több színház aktuális repertoárjából választhatunk előadást, amikre ugyanúgy jegyet kell váltani, mintha ténylegesen élőben néznénk.

A hétvégén például, szombaton 19 órától, az Orlai Produkciós Iroda Egyasszony című monodrámáját tekinthetjük meg. Az előadás Péterfy-Novák Éva lebilincselő és megrázó könyvéből készült, a történetet Tenki Réka kelti életre.

Szombaton a Vígszínház is közvetít darabot, méghozzá a legendás Dzsungel Könyve bemutatásának 25. évfordulóját ünnepli. Péntekig még kaphatók jegyek az előadásra, további információ a színház oldalán található.

Koncert esetén is számtalan lehetőségünk van, hogy a Spotify lejátszási listákon kívül, valami mást hallgassunk. Csak a budapesti Művészetek Palotája minden este különböző helyekről streamelt koncertekkel kedveskedik az érdeklődőknek, így utazás nélkül tehetünk látogatást a világ leghíresebb komcerttermeiben. A komoly és könnyű zene széles skáláján válogathatunk, a MÜPA oldalán pedig napra pontosan kinézhetjük a programot. Bővebben a mupa.hu oldalon böngészhetünk a programban.

Ha a komoly zenét helyett inkább kortárs hazai pop vagy rock előadókat hallgatnánk, akkor a Raktárkoncert oldalára látogassunk el. A raktarkoncert.hu oldalon napra pontos leírást találunk, hogy melyik zenekar koncertje mikor elérhető. Majdnem úgy élvezhetjük kedvenceink előadását a nappalinkból, mintha a koncertjükön tombolnánk.

A színház és a jó zene együtt hatalmas segítséget nyújthat kitartani, új erőre kapni ebben a nehéz és sokszor kilátástalan helyzetben. Járjunk koncertre, színházba most is és ne csak magunkért, hanem értük is. Mert egy jegy ára is segítség a kultúra életben tartásához.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.