Menü

Kulturális élmények a nappaliból

Színház, koncert, minden, ami kell. Kulturális lehetőségek a koronavírus járvány alatt.

A koronavírus járvány a vendéglátás mellett a kulturális intézmények számára is hatalmas pofon volt, amely következményei több évre határozzák meg a hazai és világszintű kulturális életet. A tavaly márciusi első sokk után, az őszi lezárásokat a színházak is már felkészültebben fogadták, számos lehetőséget kitalálva a bevétel kiesés pótlására és a nézők szórakoztatására. 2021-re már „normális” lett a nappaliból követni egy színházi előadást, szépen kiöltözve vagy inkább kényelmes ruházatban. Mivel márciusig a helyzet biztosan nem változik, ez az egyetlen módja, hogy kulturális élményeket szerezzünk.

És hogy mindezt hogyan tehetjük meg?

Ha kortárs és nem archív előadásokra vagyunk kíváncsiak és támogatni is szeretnénk az intézményeket, akkor válogassunk a SzínházTV kínáltából. Itt több színház aktuális repertoárjából választhatunk előadást, amikre ugyanúgy jegyet kell váltani, mintha ténylegesen élőben néznénk.

A hétvégén például, szombaton 19 órától, az Orlai Produkciós Iroda Egyasszony című monodrámáját tekinthetjük meg. Az előadás Péterfy-Novák Éva lebilincselő és megrázó könyvéből készült, a történetet Tenki Réka kelti életre.

Szombaton a Vígszínház is közvetít darabot, méghozzá a legendás Dzsungel Könyve bemutatásának 25. évfordulóját ünnepli. Péntekig még kaphatók jegyek az előadásra, további információ a színház oldalán található.

Koncert esetén is számtalan lehetőségünk van, hogy a Spotify lejátszási listákon kívül, valami mást hallgassunk. Csak a budapesti Művészetek Palotája minden este különböző helyekről streamelt koncertekkel kedveskedik az érdeklődőknek, így utazás nélkül tehetünk látogatást a világ leghíresebb komcerttermeiben. A komoly és könnyű zene széles skáláján válogathatunk, a MÜPA oldalán pedig napra pontosan kinézhetjük a programot. Bővebben a mupa.hu oldalon böngészhetünk a programban.

Ha a komoly zenét helyett inkább kortárs hazai pop vagy rock előadókat hallgatnánk, akkor a Raktárkoncert oldalára látogassunk el. A raktarkoncert.hu oldalon napra pontos leírást találunk, hogy melyik zenekar koncertje mikor elérhető. Majdnem úgy élvezhetjük kedvenceink előadását a nappalinkból, mintha a koncertjükön tombolnánk.

A színház és a jó zene együtt hatalmas segítséget nyújthat kitartani, új erőre kapni ebben a nehéz és sokszor kilátástalan helyzetben. Járjunk koncertre, színházba most is és ne csak magunkért, hanem értük is. Mert egy jegy ára is segítség a kultúra életben tartásához.

Mit vigyél magaddal túrázni?

Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni egy jó túrára a hátizsákjukba, meg hogy egyáltalán milyen nagy zsák szükséges egy kirándulásra. Az alábbiakban tanácsokat hozok nektek, mi is kerüljön bele egy ideális túrazsákba.

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást.

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?