Menü

Jojó effektus, mit tehetünk ellene?

A jojó effektus a leadott és visszahízott kilók többszöri váltakozása. Általában rapid diéták, divatétrendek velejárója, ezért sem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, vagy a kampányszerű fogyókúrák alkalmazása, helyettük inkább az életmód változtatásával, rendszeres mozgással érhetjük el hosszútávon céljainkat.

A fogyókúra befejeztével a nehezen leadott kilók visszatérnek, ez tulajdonképpen röviden a jojó effektus. Amikor a diéta alatti fogyást, a diéta utáni hízás követi, ez pedig akár többször is váltja egymást.

Már itt látni, hogy a fogyókúra egy csapda.

A fogyni vágyók koplalnak, nagymértékben csökkentik a kalóriabevitelt, drasztikus módszerekhez nyúlnak, amivel kezdetben fogynak, azonban az elért súly után visszatérő, hagyományos étkezési szokások újra visszahízást eredményeznek. A koplalás befejezte utáni hagyományos étkezéshez való visszatérés és a korábban lelassult anyagcsere zsírraktárat képez, és megtörténik a visszahízás.

Hogyan esünk a jojó effektus csapdájába?

Sanyargató, egészségtelen diétákkal, túl kevés tápanyag felvétellel, számos divatdiétával, káposztalevesdiétával, meg ananászétrenddel meg tojásdiétával és még sorolhatnám. Drasztikusan lecsökkentjük a szénhidrátot, a bevitt kalóriát, és nem mozgunk semmit. Rendszeres sport hiányában lassul az anyagcsere, a koplalós diétákat pedig habzsolás követi.

Hogyan lehet elkerülni a jojó effektust?

Ha a fogyókúra egy kampányszerű koplalás, mely nem társul életmódváltással, akkor a leadott kilók visszatérnek, azonban, ha a diéta az életmód változtatásával jár együtt, nem tér vissza a leadott súly. Ajánlott tehát a kalória lassú csökkentése, a lassú fogyás, napi ötszöri étkezés, a reformélelmiszerek megválogatása, a megfelelő folyadékbevitel (víz!) és mindennapi, rendszeres, változatos mozgás. A fentiek betartása egy lassúbb, ám sokkal eredményesebb, hosszútávon tartható testsúlyt eredményez. Fogadjuk el, hogy ahogy a felszedett túlsúly sem egyik napról a másikra alakult ki, ennek leadása sem holnapra fog megtörténni.

A jojó effektus az egészségünket is nagyban veszélyezteti. A plusz kilók formájában visszatérő zsírtöbblet nagyobb megterhelést jelent a szívnek, mint a diéta előtti túlsúly. A jojó effektus 2-es típusú diabéteszt, magas koleszterinszintet, epehólyag problémákat okozhat, a visszatérő kilók okozta depresszióról nem is beszélve.

Az 5 legerősebb étvágycsökkentő módszer

A fogyókúra során komoly problémát jelenthet, ha folyamatos éhség gyötör, hiszen ez előbb vagy utóbb ahhoz vezet, hogy eltérj az étrendedtől, ami így nagyban csökkenti a diéta hatékonyságát. Nemcsak az étvágyat elnyomó táplálkozás kiegészítők jelenthetnek azonban megoldást, de néhány egyszerű változtatás is segíthet, hogy ellenállj a kísértésnek.

Kardio vagy erősítés?

Elég kényes és mondhatni állandó vitatéma, egymás győzködése a sportolók között, különösen a hölgyeknél, pedig nem vagyunk egyformák és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek a testépítés vagy épp a futás vonzó. Nézzük a jó oldalait ezeknek az edzésformáknak. Vita nélkül.

A visszahízás lehetséges okai

Sok ideiglenes sikeres diétázó akkor veszíti el a motivációját, amikor elkezd visszahízni. Nem csoda, hogy lankad a kedve annak, akire annak ellenére, hogy látszólag betart minden előírást, elkezdenek visszakúszni a kilók. De mit ront el az, aki a diéta ellenére hízik?

A természetesen vékony nők titkai

Ha nem is titkaik, de közös jellemzőik vannak a vékony testalkatú, karcsú nőknek, nyilván lehet egyfajta genetika és örökölhető hajlam is, de számtalan vékony hölgy nem a genetikának köszönheti kecses vonásait, s nem nádszálkarcsú felmenőkkel rendelkezik, sokkal inkább néhány olyan trükknek, amelyeket mi is elleshetünk tőlük.

Miért kell sport alatt megfelelően frissíteni és hol ronthatjuk el?

Aki rendszeres sportol, edzéstervet követ, netán versenyzik, pontosan tudja, hogy a frissítés és azok szabályainak betartása elengedhetetlen, ha eredményesen, hatékonyan, de legalábbis sérülésmentesen, hosszútávon szeretnénk sportolni.