Menü

Isteni áfonyás receptek nyárra

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon rajonganak érte.

Hideg áfonyás sajttorta, pohárban

Hozzávalók

10 dkg zabkeksz

25 dkg mascarpone

17,5 dkg natúr görög joghurt

2 evőkanál méz

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg áfonya

reszelt citromhéj

pár csepp frissen facsart citromlé

friss mentalevél

Elkészítés

Készítsünk elő négy poharat vagy kisebb tálkát. Törjük apróra a zabkekszet. Kézi habverő segítségével finoman keverjük össze az áfonya kivételével az összes többi hozzávalót. A megmosott áfonyából pár szemet tegyünk félre (poharanként 4-5 szemet), a többit turmixgépben épp, hogy törjük meg.

A poharak aljára tegyünk egy adag krémet, szórjunk rá kekszmorzsát, majd jöhet egy újabb adag krém. A tetejére tegyük a pürésített áfonyát, díszítsük az egész szemekkel és menta levelekkel. A kész desszerteket tegyük a hűtőbe néhány órára, amíg a keksz kicsit megpuhul a két krémréteg között.

A következő könnyed, nyári desszert pedig az áfonyás túrókrém.

Hozzávalók:

a túrókrémhez

25 dkg túró

12,5 dkg mascarpone

7,5 dkg cukor

fél rúd vanília kikapart magjai

1 kezeletlen citrom héja

2 dl hideg tejszín

az áfonyaszószhoz:

20 dkg áfonya

10 dkg cukor

1 kezeletlen citrom héja

egy nagy marék babapiskóta

néhány szem friss áfonya

Elkészítés:

Az áfonyát a cukorral és a reszelt citromhéjjal 10-15 perc alatt öntet sűrűségűre főzzük egy kis lábasban. Hagyjuk kihűlni.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt is.

A túrókrémet és az áfonyaszószt babapiskótával rétegezve pohárba szedjük. Szórhatunk közé néhány szem friss áfonyát is.

Végül pedig jöjjön az isteni, jó hideg áfonya fagyi.

Hozzávalók:

2 tojás fehérje

20 dkg cukor

2 dl tej

3 dl habtejszín

1 evőkanál tejföl

30 dkg áfonya

A díszítéshez

10 dkg áfonya

Elkészítése:

Az áfonyát megmossuk és pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot. Kis lángon 5 percen át főzzük, nem kell forrnia, majd kihűtjük. A tojások fehérjét felverjük, majd felöntjük a tejjel és belekeverjük a felvert habot és a tejfölt. A kihűtött áfonyát is összedolgozzuk vele és egy műanyag edénykébe öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük 3 órára. Félóránként megkavarjuk, hogy egyenletesen fagyjon meg. Tálaláskor megszórjuk friss áfonyával.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.

Gyors pohárkrémek a nehéz karácsonyi desszertek után

Képzeljenek el olyan pohárdesszerteket, amelyekhez maximum tizenöt perc időráfordítás szükséges. Jól hangzik? Nézzünk pár receptet!