Menü

Isteni áfonyás receptek nyárra

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon rajonganak érte.

Hideg áfonyás sajttorta, pohárban

Hozzávalók

10 dkg zabkeksz

25 dkg mascarpone

17,5 dkg natúr görög joghurt

2 evőkanál méz

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg áfonya

reszelt citromhéj

pár csepp frissen facsart citromlé

friss mentalevél

Elkészítés

Készítsünk elő négy poharat vagy kisebb tálkát. Törjük apróra a zabkekszet. Kézi habverő segítségével finoman keverjük össze az áfonya kivételével az összes többi hozzávalót. A megmosott áfonyából pár szemet tegyünk félre (poharanként 4-5 szemet), a többit turmixgépben épp, hogy törjük meg.

A poharak aljára tegyünk egy adag krémet, szórjunk rá kekszmorzsát, majd jöhet egy újabb adag krém. A tetejére tegyük a pürésített áfonyát, díszítsük az egész szemekkel és menta levelekkel. A kész desszerteket tegyük a hűtőbe néhány órára, amíg a keksz kicsit megpuhul a két krémréteg között.

A következő könnyed, nyári desszert pedig az áfonyás túrókrém.

Hozzávalók:

a túrókrémhez

25 dkg túró

12,5 dkg mascarpone

7,5 dkg cukor

fél rúd vanília kikapart magjai

1 kezeletlen citrom héja

2 dl hideg tejszín

az áfonyaszószhoz:

20 dkg áfonya

10 dkg cukor

1 kezeletlen citrom héja

egy nagy marék babapiskóta

néhány szem friss áfonya

Elkészítés:

Az áfonyát a cukorral és a reszelt citromhéjjal 10-15 perc alatt öntet sűrűségűre főzzük egy kis lábasban. Hagyjuk kihűlni.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt is.

A túrókrémet és az áfonyaszószt babapiskótával rétegezve pohárba szedjük. Szórhatunk közé néhány szem friss áfonyát is.

Végül pedig jöjjön az isteni, jó hideg áfonya fagyi.

Hozzávalók:

2 tojás fehérje

20 dkg cukor

2 dl tej

3 dl habtejszín

1 evőkanál tejföl

30 dkg áfonya

A díszítéshez

10 dkg áfonya

Elkészítése:

Az áfonyát megmossuk és pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot. Kis lángon 5 percen át főzzük, nem kell forrnia, majd kihűtjük. A tojások fehérjét felverjük, majd felöntjük a tejjel és belekeverjük a felvert habot és a tejfölt. A kihűtött áfonyát is összedolgozzuk vele és egy műanyag edénykébe öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük 3 órára. Félóránként megkavarjuk, hogy egyenletesen fagyjon meg. Tálaláskor megszórjuk friss áfonyával.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.