Menü

A kézműves sörök reneszánsza

A jól ismert sztereotípia alapján a sör az csakis férfi ital. A sör nem nőies ital, nőknek nem szabad sört innia. Pedig manapság a sörök (főleg a kézműves sörök) egyre nagyobb figyelmet kapnak az éttermek és bárok itallapján.

A kézműves sörök egyértelműen reneszánszukat élik. Egyre több cég kezdi meg saját kézműves sörük gyártását, sőt ahol csak lehet szélesítik kínálatukat. Eddig egyértelműen a csehek, a belgák és az angolok voltak a sörgyártás királyai. Szerencsére hazánkban is egyre magasabb kínálattal rendelkeznek az üzletek a prémium sörök kategóriájában.

Az igazi kézműves sör hazája Amerika, onnan terjedt át Európába és a világ többi tájára. Azonban a rohamos népszerűség miatt nagy harc alakult ki a kézműves kisüzemi sörfőzők és a nagy sörgyártók között. Egyre nehezebb eldönteni, hogy mi számít kézműves sörnek.

Tehát mit is jelent az, hogy egy sör kézműves? Sokan a kisüzemi sörrel (200 000 hektoliternél kevesebbet gyártanak) állítják párhuzamba, azonban ez nem így van. Az igaz, hogy általában a kézműves sörök kisüzemi sörfőzdékben készülnek. Fontos tényező a lokalitás, tehát a craft beerek készítői nem nagy szegmenst céloznak meg, hanem a helyiek igényeihez igazítják a sörök ízvilágát. A gyártók szeretnek kísérletezni az ízekkel, egyéni ízvilágot próbálnak kialakítani, amivel a többi gyártó nem rendelkezik. A kézműves sör tehát egy olyan sör, ami határozott és egyedi ízzel rendelkezik, ez az íz pedig a nagyüzemi söröknél nem lelhető fel. A kézműves sörök nagyon magas minőségre törekednek, ezért lényegesen drágábbak, mint a nagyüzemben előállított silányabb minőségű sörök.

Az is egyre gyakoribb, hogy gyümölcsös ízeket tudnak csempészni a sörökbe. A belga meggysör itthon is nagy sláger lett, ezt egyaránt fogyasztják nők és férfiak is. Az APA, az IPA és az ALE is megtalálható a kínálatba, de sokszor saját módszerekkel és titkokkal hoznak létre új söröket a gyártók.

A kézműves hazai sörök is egyre trendibbek. Ez több okból is jó. A termék megvásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk. A szállítási távolság lényegesen kevesebb, mintha egy külföldi nagyüzemtől vásárolnánk sört. Néhány vállalkozásánál akár arra is van lehetőség, hogy egyedi vásárlói kérésre készítsenek sört.

A népszerűsége miatt egyre gyakrabban megtalálható a gasztronómiában is. Sokféle húst lehet craft beerrel ízesíteni vagy tálalni. Egyre több étterem kínálja fel a sörkóstoló lehetőségét, ami segíti az ital népszerűsítését.

Ha lehet, akkor kóstoljunk meg hazai kézműves söröket, részesítsük előnyben a hazai gyártású termékeket! Fogyasszuk azonban az alkoholos italokat mértékkel és kizárólag csak 18 év fölött.

Nagypál Anna

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.