Menü

A kézműves sörök reneszánsza

A jól ismert sztereotípia alapján a sör az csakis férfi ital. A sör nem nőies ital, nőknek nem szabad sört innia. Pedig manapság a sörök (főleg a kézműves sörök) egyre nagyobb figyelmet kapnak az éttermek és bárok itallapján.

A kézműves sörök egyértelműen reneszánszukat élik. Egyre több cég kezdi meg saját kézműves sörük gyártását, sőt ahol csak lehet szélesítik kínálatukat. Eddig egyértelműen a csehek, a belgák és az angolok voltak a sörgyártás királyai. Szerencsére hazánkban is egyre magasabb kínálattal rendelkeznek az üzletek a prémium sörök kategóriájában.

Az igazi kézműves sör hazája Amerika, onnan terjedt át Európába és a világ többi tájára. Azonban a rohamos népszerűség miatt nagy harc alakult ki a kézműves kisüzemi sörfőzők és a nagy sörgyártók között. Egyre nehezebb eldönteni, hogy mi számít kézműves sörnek.

Tehát mit is jelent az, hogy egy sör kézműves? Sokan a kisüzemi sörrel (200 000 hektoliternél kevesebbet gyártanak) állítják párhuzamba, azonban ez nem így van. Az igaz, hogy általában a kézműves sörök kisüzemi sörfőzdékben készülnek. Fontos tényező a lokalitás, tehát a craft beerek készítői nem nagy szegmenst céloznak meg, hanem a helyiek igényeihez igazítják a sörök ízvilágát. A gyártók szeretnek kísérletezni az ízekkel, egyéni ízvilágot próbálnak kialakítani, amivel a többi gyártó nem rendelkezik. A kézműves sör tehát egy olyan sör, ami határozott és egyedi ízzel rendelkezik, ez az íz pedig a nagyüzemi söröknél nem lelhető fel. A kézműves sörök nagyon magas minőségre törekednek, ezért lényegesen drágábbak, mint a nagyüzemben előállított silányabb minőségű sörök.

Az is egyre gyakoribb, hogy gyümölcsös ízeket tudnak csempészni a sörökbe. A belga meggysör itthon is nagy sláger lett, ezt egyaránt fogyasztják nők és férfiak is. Az APA, az IPA és az ALE is megtalálható a kínálatba, de sokszor saját módszerekkel és titkokkal hoznak létre új söröket a gyártók.

A kézműves hazai sörök is egyre trendibbek. Ez több okból is jó. A termék megvásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk. A szállítási távolság lényegesen kevesebb, mintha egy külföldi nagyüzemtől vásárolnánk sört. Néhány vállalkozásánál akár arra is van lehetőség, hogy egyedi vásárlói kérésre készítsenek sört.

A népszerűsége miatt egyre gyakrabban megtalálható a gasztronómiában is. Sokféle húst lehet craft beerrel ízesíteni vagy tálalni. Egyre több étterem kínálja fel a sörkóstoló lehetőségét, ami segíti az ital népszerűsítését.

Ha lehet, akkor kóstoljunk meg hazai kézműves söröket, részesítsük előnyben a hazai gyártású termékeket! Fogyasszuk azonban az alkoholos italokat mértékkel és kizárólag csak 18 év fölött.

Nagypál Anna

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.