Menü

A kézműves sörök reneszánsza

A jól ismert sztereotípia alapján a sör az csakis férfi ital. A sör nem nőies ital, nőknek nem szabad sört innia. Pedig manapság a sörök (főleg a kézműves sörök) egyre nagyobb figyelmet kapnak az éttermek és bárok itallapján.

A kézműves sörök egyértelműen reneszánszukat élik. Egyre több cég kezdi meg saját kézműves sörük gyártását, sőt ahol csak lehet szélesítik kínálatukat. Eddig egyértelműen a csehek, a belgák és az angolok voltak a sörgyártás királyai. Szerencsére hazánkban is egyre magasabb kínálattal rendelkeznek az üzletek a prémium sörök kategóriájában.

Az igazi kézműves sör hazája Amerika, onnan terjedt át Európába és a világ többi tájára. Azonban a rohamos népszerűség miatt nagy harc alakult ki a kézműves kisüzemi sörfőzők és a nagy sörgyártók között. Egyre nehezebb eldönteni, hogy mi számít kézműves sörnek.

Tehát mit is jelent az, hogy egy sör kézműves? Sokan a kisüzemi sörrel (200 000 hektoliternél kevesebbet gyártanak) állítják párhuzamba, azonban ez nem így van. Az igaz, hogy általában a kézműves sörök kisüzemi sörfőzdékben készülnek. Fontos tényező a lokalitás, tehát a craft beerek készítői nem nagy szegmenst céloznak meg, hanem a helyiek igényeihez igazítják a sörök ízvilágát. A gyártók szeretnek kísérletezni az ízekkel, egyéni ízvilágot próbálnak kialakítani, amivel a többi gyártó nem rendelkezik. A kézműves sör tehát egy olyan sör, ami határozott és egyedi ízzel rendelkezik, ez az íz pedig a nagyüzemi söröknél nem lelhető fel. A kézműves sörök nagyon magas minőségre törekednek, ezért lényegesen drágábbak, mint a nagyüzemben előállított silányabb minőségű sörök.

Az is egyre gyakoribb, hogy gyümölcsös ízeket tudnak csempészni a sörökbe. A belga meggysör itthon is nagy sláger lett, ezt egyaránt fogyasztják nők és férfiak is. Az APA, az IPA és az ALE is megtalálható a kínálatba, de sokszor saját módszerekkel és titkokkal hoznak létre új söröket a gyártók.

A kézműves hazai sörök is egyre trendibbek. Ez több okból is jó. A termék megvásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk. A szállítási távolság lényegesen kevesebb, mintha egy külföldi nagyüzemtől vásárolnánk sört. Néhány vállalkozásánál akár arra is van lehetőség, hogy egyedi vásárlói kérésre készítsenek sört.

A népszerűsége miatt egyre gyakrabban megtalálható a gasztronómiában is. Sokféle húst lehet craft beerrel ízesíteni vagy tálalni. Egyre több étterem kínálja fel a sörkóstoló lehetőségét, ami segíti az ital népszerűsítését.

Ha lehet, akkor kóstoljunk meg hazai kézműves söröket, részesítsük előnyben a hazai gyártású termékeket! Fogyasszuk azonban az alkoholos italokat mértékkel és kizárólag csak 18 év fölött.

Nagypál Anna

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.