Menü

A kalcium szerepe a fogyásban

Bár legtöbbször a csontok egészsége kapcsán hallhatunk róla, a kalciumnak mégis fontos szerepe van az izmok regenerálódásában és az idegrendszer működésében, de még a fogyáshoz is elengedhetetlen. Néhány hormon termelésében is szerepet játszik, valamint a vérnyomás szabályozásában és bizonyos vitaminok felszívódásában is.

Korábban már néhány kutatás említést tesz a kalcium szerepéről a fogyásban, pontosabban a zsírégetésben, de egy kanadai egyetem kísérlete során kimutatták a kalciumbevitel fontosságát a súlycsökkenésben.

Egy 15 hetes súlycsökkentő program során az alacsony kalóriatartalmú étrend mellé a részvevők egyik fele kalciumot is kapott, a másik fele pedig csak placebot. Azoknál a résztvevőknél, akik kalciumpótlást is vittek be az étkezések mellé, mérhetően nagyobb volt a fogyás mértéke a program végére, mint azoknál, akik csak placebot kaptak. Egészen pontosan átlagosan 5 kilogrammal adtak le többet azok, akik kaptak kalciumot is.

Azzal magyarázták ezt, hogy a kalciumhiány az agyban egy kalcitriol nevű molekula termelését indítja be. A kalcitriol egy kalcium anyagcserében szerepet játszó hormon, ami többek között amellett, hogy emeli a vér kalcium szintjét, a zsírsejtekre is hat, mégpedig úgy, hogy raktározzanak. Így, ha elegendő kalciumot viszünk be a szervezetünkbe, az a zsírsejtek zsírégetését fogja serkenti a raktározás helyett, ráadásul az éhségérzetet is csökkenthetjük vele.

Naponta egy felnőtt ember átlagos kalciumszükséglete 1000 mg. Érdekesség, hogy fiatalkorban ez ennél több, akár 1300 mg is lehet amiatt, hogy a csontok még fejlődésben vannak. Ezt a mennyiséget megfelelő minőségű és változatos étrenddel be tudjuk vinni a szervezetbe.

A kalciumhiánynak egyébként egyértelmű tünetegyüttese van, ez pedig az ingadozó vérnyomás, szívdobogás, memóriazavar, depresszió, izomgörcs, izomfájdalom és zsibbadás. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, próbáljunk olyan élelmiszereket fogyasztani, amiknek magas a kalciumtartalma. Bár sokan ilyenkor a tejre gondolnak, valójában rengeteg olyat étel van, aminek magasabb a kalciumtartalma. Ilyen például a lazac, tofu, leveles zöldségek, olajos magvak vagy épp a zabpehely, de a boltok polcain is találunk különféle ásványi anyag komplexeket és kalciumtartalmú készítményeket. Bár mindegyik máshogyan hat a szervezetre, más ásványi anyagok is szerepet játszanak a fogyásban, mint például a króm, a magnézium vagy a kálium.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.