Sütés nélküli kávés finomság gyorsan
- Dátum: 2021.11.25., 10:49
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- desszert, édesség, étkezés, kávé, koffein, kókuszgolyó, nassolás, sütemény, tiramisu, zabpehely
Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!
Hamis tiramisu

Hozzávalók
A tésztához
50 dkg babapiskóta
1 dl tej
2 dl feketekávé
0.5 dl rum
5 dkg cukrozatlan kakaópor
A krémhez
7 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tasak pudingpor (vagy tiramisu krémpor)
2 dl habtejszín (vagy hulala)
0.5 dl rum
Elkészítés
A tésztához: Megfőzzük a feketekávét, és összekeverjük a rummal és a tejjel. Ebben forgatjuk meg egy pillanatra a babapiskótákat. A tészta minőségétől függ, meddig kell áztatni. (Én épphogy csak belemártottam a két végét.)
Az 5 dl tejből szokásos módon pudingot főzünk. A tiramisu krémport 2 dl hideg tejjel jól kikeverjük, hogy krémes állagú legyen, és ehhez adjuk a rumot. A tejszínt habbá verjük.
Ezt követően a kihűlt pudingot a tiramisu krémet összekeverjük, majd a tejszínhabot is hozzáadjuk.
A tiramisut tehetjük tortaformába, melyet előtte kifolpack-ozunk, vagy egy négyszögletes tálba. (Én az utóbbit választottam.)
A tál aljába piskótát teszünk, arra egy réteg krémet, és ezt megszórjuk kakaóporral. (Én nem szórtam meg.) Addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalóink, de arra ügyeljünk, hogy a tetejére krém kerüljön.
Hűtőszekrénybe helyezzük 3-4 órára. Ha tortaformába rakjuk, kiborítjuk óvatosan egy tálcára, megszórjuk kakaóporral, és szeleteljük. Ha tálba készítettük, ugyanúgy megszórjuk, és kanállal szedjük, mint a somlói galuskát. (Én a tálból is nagyon szépen tudtam szeletelni.)
Keksztekercs

Hozzávalók
Tészta
500 g háztartási keksz
4 ek porcukor
40 ml feketekávé (2 fél csészényi)
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál víz (kézmeleg, ha nem elég gyúrható a tészta)
Krém
200 g margarin
5 ek porcukor
Összeállítás
Elkészítés
Tészta
A fél kiló kekszet ledaráljuk vagy már darálva vesszük. Ehhez hozzáadjuk a kakaóport, majd felöntjük feketekávéval, minél melegebben, mert a tészta melegen nyújtható. Ha nem elég gyúrható, akkor meleg vízzel lágyítjuk a tésztát.
Állni hagyjuk, közben megcsináljuk a vajkrémet.
Krém
A szobahőmérsékletű vajat habverővel felverjük, és hozzáadagoljuk a cukrot addig, míg az elegy nem lesz habos.
Összeállítás
A tésztát kinyújtjuk alufólián, és rákenjük a vajkrémet egyenletesen, majd szorosan feltekerjük.
Ezek után fél óra hűtést igényel, majd máris ehető.
Amarettós golyók

Hozzávalók
A golyókhoz
40 dkg háztartási keksz (darálva)
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
20 dkg porcukor
1.5 dl feketekávé (lehet, többet vesz fel)
1 ek amarettó
A forgatáshoz
4 ek kókuszreszelék
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 marék dió (darált)
Elkészítés
A golyókhoz
A kekszet ledaráljuk. A kakaóporral, feketekávéval, likőrrel, porcukorral összegyúrjuk (ne legyen túl kemény, mert akkor száraz lesz). Ha szükséges, kevés kávéval pótoljuk.
Golyókat formázunk. Kakaóporba, darált dióba, kókuszreszelékbe forgatjuk. Tálcára pakoljuk, hűtőben kihűtjük. Jó étvágyat!
Mézes-csokis zabpelyhes golyó

Hozzávalók
20 dkg zabpehely (apró)
5 dkg vaj
0.5 dl feketekávé
1 dl tej (bő)
4 ek méz
4 dkg dió (darált)
2 ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg fehér csokoládé
0.5 dl habtejszín
10 dkg kókuszreszelék (+ 2 evőkanál)
Elkészítés: Egy edényben felforrósítjuk a tejet a vajjal és a kávéval. Egy másik edényben vízgőz felett felolvasztjuk a tejszínnel a csokoládét. A zabpelyhet összeforgatjuk a dióval, kakaóporral, 2 evőkanál kókuszreszelékkel, majd hozzáadjuk a mézet, a forró, tejes keveréket és az olvasztott csokoládét. Egy fakanállal jól összeforgatjuk.
Ezután hűlni hagyjuk, közben a zabpehely is megszívja magát, és kissé megpuhul, valamint formázhatóvá válik. Ha kissé lágy lenne, kevés piskótamorzsát adhatunk hozzá.
Végül vizes kézzel kb. 1 dkg-os golyókat formálunk belőle, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. A kész golyókat hidegre tesszük, hogy jól lehűljenek.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.