Menü

Akik karácsonykor is értünk dolgoznak

Szinte mindenki a családjával ünnepel karácsonykor. Együtt fogyasztják el az ünnepi menüt a ragyogó karácsonyfa mellett, ajándékoznak, fényképeznek, gyerekzsivaj tölti be a házat, boldog fotók mennek a közösségi oldalakra, ám gondoljunk azokra is, akik nem otthonukban töltik az ünnepet családjaik körében, hanem a kollégáikkal, betegeikkel, szolgálatteljesítés közben. Egy tűzoltó feleségének, illetve egy tűzoltó lányának az írása.

Megszokott volt nálunk mindig, hogy édesapám szenteste a második kanál halászléig jut el. Nem volt gyerekkoromban mobiltelefon, ezért a családi, vezetékes készülék csengett, s a jelzésre mindannyian tudtuk, hogy nem egy rokon kíván kellemes ünnepeket, hanem épp egy riasztás fut be, apukám pedig villámgyorsasággal öltözött és indult.

Ma ugyanezt élem meg, csak nem apukámat, hanem a férjemet kell nélkülözzük szenteste, vagy valamelyik karácsonyi napon, mert épp 24 órás szolgálatot lát el.

Barátnőm orvosként dolgozza, ügyeli végig a karácsonyi ünnepeket, a négy gyermeke mellől köszön el otthon és indul a hivatásához.

Másik kedves ismerőseim rendőrfeleségek, mindannyian 3-3 gyermekkel otthon. Már meg sem kérdezem, hogy ünnepelnek karácsonykor, szemükben látom a választ.

Ha belegondolok hányszor volt nálunk december 22-én vagy 23-án szenteste! Számomra nem a naptár mutatja az ünnep napját, estéjét, hanem az, amikor tudom, hogy mindannyian együtt lehetünk. Ha kell nyáron megtartom a karácsonyt, csak együtt lehessünk.

A szolgálatot teljesítő mentősök, rendőrök, tűzoltók, egészségügyi dolgozók számára a szirénaszó, az életmentés vagy éppen egy megrázó haláleset is hozzátartozik az ünnephez, ahogy a mindennapi munkájukhoz is. Egy kicsit megengedem magamnak, hogy közhelyes legyek: ők a mi hétköznapi, mindennapi hőseink.

Legyen orvos, mentő, tűzoltó vagy rendőr, mindannyiuk azért dolgozik, hogy számunkra megnyugtató és biztonságon legyen a karácsony. Sajnos a karácsonynak, szilveszternek megvannak a sajátos esetei: több öngyilkosság, közúti balesetek, ittas vezetés, petárdázásból fakadó égési sérülések, családi viták, kétszer annyi tűzeset.

Hivatásuk elválasztja a családot tőlük, magánéletük a szolgálati naptárhoz igazodik, mindezért pedig senki sem vár sajnálatot, csak annyit, hogy a gőzölgő halászlé, frissen sült kacsa comb, vagy mákos bejgli, karácsonyi dalok mellett jusson eszünkbe, hogy van, aki akkor este értünk dolgozik és minket választ szenteste is a családjaik helyett. És igen, nagyon rossz a gyerekekkel az apjuk nélkül tölteni a karácsonyt vagy a szilvesztert. De sose vagyok rá annyira büszke, mint amikor szenteste van szolgálatban.

Köszönet, tisztelet és megbecsülés az ünnepekkor is dolgozóknak!

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.