Menü

Akik karácsonykor is értünk dolgoznak

Szinte mindenki a családjával ünnepel karácsonykor. Együtt fogyasztják el az ünnepi menüt a ragyogó karácsonyfa mellett, ajándékoznak, fényképeznek, gyerekzsivaj tölti be a házat, boldog fotók mennek a közösségi oldalakra, ám gondoljunk azokra is, akik nem otthonukban töltik az ünnepet családjaik körében, hanem a kollégáikkal, betegeikkel, szolgálatteljesítés közben. Egy tűzoltó feleségének, illetve egy tűzoltó lányának az írása.

Megszokott volt nálunk mindig, hogy édesapám szenteste a második kanál halászléig jut el. Nem volt gyerekkoromban mobiltelefon, ezért a családi, vezetékes készülék csengett, s a jelzésre mindannyian tudtuk, hogy nem egy rokon kíván kellemes ünnepeket, hanem épp egy riasztás fut be, apukám pedig villámgyorsasággal öltözött és indult.

Ma ugyanezt élem meg, csak nem apukámat, hanem a férjemet kell nélkülözzük szenteste, vagy valamelyik karácsonyi napon, mert épp 24 órás szolgálatot lát el.

Barátnőm orvosként dolgozza, ügyeli végig a karácsonyi ünnepeket, a négy gyermeke mellől köszön el otthon és indul a hivatásához.

Másik kedves ismerőseim rendőrfeleségek, mindannyian 3-3 gyermekkel otthon. Már meg sem kérdezem, hogy ünnepelnek karácsonykor, szemükben látom a választ.

Ha belegondolok hányszor volt nálunk december 22-én vagy 23-án szenteste! Számomra nem a naptár mutatja az ünnep napját, estéjét, hanem az, amikor tudom, hogy mindannyian együtt lehetünk. Ha kell nyáron megtartom a karácsonyt, csak együtt lehessünk.

A szolgálatot teljesítő mentősök, rendőrök, tűzoltók, egészségügyi dolgozók számára a szirénaszó, az életmentés vagy éppen egy megrázó haláleset is hozzátartozik az ünnephez, ahogy a mindennapi munkájukhoz is. Egy kicsit megengedem magamnak, hogy közhelyes legyek: ők a mi hétköznapi, mindennapi hőseink.

Legyen orvos, mentő, tűzoltó vagy rendőr, mindannyiuk azért dolgozik, hogy számunkra megnyugtató és biztonságon legyen a karácsony. Sajnos a karácsonynak, szilveszternek megvannak a sajátos esetei: több öngyilkosság, közúti balesetek, ittas vezetés, petárdázásból fakadó égési sérülések, családi viták, kétszer annyi tűzeset.

Hivatásuk elválasztja a családot tőlük, magánéletük a szolgálati naptárhoz igazodik, mindezért pedig senki sem vár sajnálatot, csak annyit, hogy a gőzölgő halászlé, frissen sült kacsa comb, vagy mákos bejgli, karácsonyi dalok mellett jusson eszünkbe, hogy van, aki akkor este értünk dolgozik és minket választ szenteste is a családjaik helyett. És igen, nagyon rossz a gyerekekkel az apjuk nélkül tölteni a karácsonyt vagy a szilvesztert. De sose vagyok rá annyira büszke, mint amikor szenteste van szolgálatban.

Köszönet, tisztelet és megbecsülés az ünnepekkor is dolgozóknak!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?