Menü

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

A kutyasétáltatás manapság egy rendkívül megosztó téma a gazdik között. Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Már most az elején kijelenthetjük, hogy a legfontosabb, amit egy kutyának és gazdájának tudnia kell, a behívás. Aranyos, ha egy eb tud pacsit adni, érti az ül és fekszik vezényszavakat, mindez azonban nem sokat ér, ha meglát egy kutyatársat, és gondolkodás nélkül odafut hozzá, nem figyelve a visszahívásunkra.

Sokszor hallom, hogy sokan nem szeretnék kutyaiskolába járatni kis házi kedvenceiket, mégis jó, ha a kedvtelésből tartott állatnak szabunk bizonyos határokat, és bármikor, gond nélkül be tudjuk hívni egy séta során, hiszen sosem tudjuk, mi kerül az utunkba (vagy az ő útjukba).

Gondolnunk kell a következményekre!

Néhány héttel ezelőtt, amikor az újonnan befogadott családtagunkat vittük kontrollra, az állatorvos alaposan kifaggatott minket sétáltatási szokásainkról. Elmeséltük neki, hogy a város szélén lakunk, minden nap kijárunk a mezőre, illetve a szántóföldekre a kutyákkal, akiket ilyenkor természetesen útjukra engedünk, hogy élvezhessék a szabadságot, és ne csak a házon belül lehessenek szabadon, póráz nélkül. Azt mondta, hogy ez rendben van, de csakis abban az esetben, ha a kutyákat bármikor bármilyen körülmények között gond nélkül be tudjuk hívni. Ő személy szerint, ha egy idegen kutya odafut hozzá, és megijeszti őt vagy a kutyáját, gondolkodás nélkül feljelenti.

Habár a mi környékünkön jellemzően nem ilyen emberek élnek, sosem lehetünk biztosak, kivel állunk szemben, ezért jó megoldás lehet például egy hosszú sétáltató póráz vagy egy futtatópóráz beszerzése.

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy ne hagyjuk, hogy a kutyánk sétáltasson minket! Legyünk mi a főnökök, az alfák, akik néha természetesen szabadságot adnak a kedvenceiknek, de főként mi mondjuk meg, merre tovább. Egy hanyagul vagy egyáltalán nem képzett kutya évente több ezer balesetet okoz, aminek sokszor kórházi kezelést igénylő következményei vannak.

Tanuld meg olvasni kutyád testbeszédét!

Persze, szereted a kutyádat, de biztos vagy benne, hogy valóban érted is őt? A csóválódó farok sem mindig egy jó jel, ami lehet, hogy most számodra is egy meglepő hír. Ha egy kutya például meg akar valakit fenyegetni, gyakran tartja a farkát felfelé, és mozgatja mereven előre-hátra. Ha ezt a jelet rosszul, például játékosságként értelmezed, akár meg is lepődhetsz, hiszen könnyen beszerezhetsz egy kutyaharapást.

Fontos tehát, hogy bármennyire is liberális elveket képviselünk a kutyatartással és neveléssel kapcsolatban, nem szabad őket teljesen korlátok és határok nélkül tartani. Nevelésük során elengedhetetlen elem a feltétel nélküli szeretet és a jutalmazás, és akár kutyaiskola pártiak vagyunk, akár nem, mindenképpen sok energiát kell fektetnünk abba, hogy kellőképpen megértsük, megismerjük és lefoglaljuk őket.

Fort Molnár Henriett

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.