Menü

Vendégváró fehércsokis receptek

A fehércsoki letisztult színével és kellemesen édes ízével maga a megtestesült elegancia. Készítsünk belőle dekadens desszerteket, például egy tél befejezéseként.

Bazsalikomos fehércsokoládé-krém

Hozzávalók

140 g fehér csokoládé
180 ml habtejszín (legalább 30%-os)
2 db tojássárgája
1 marék bazsalikom
10 dkg eper
2 teáskanál balzsamecet (krém)

Elkészítés

A csokoládét apró darabokra törjük, és egy tálba tesszük.
A tejszínt közepes lángon felforraljuk, közben kavargassuk, nehogy odaégjen az alja!
A két tojássárgáját felverjük, és folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a forró tejszínt, és alaposan kikeverjük.
A tojásos-tejszínes keveréket visszaöntjük az edénybe, és alacsony lángon, folyamatos keverés közben 3 percig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni.
A keveréket még forrón a fehér csokoládéra öntjük, és spatulával addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad.

Jó nagy adag bazsalikomot (legalább 4-5 szál) dobunk a még forró masszába, belenyomkodjuk, és az egészet fóliával lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk.
Kivesszük a bazsalikomleveleket, kinyomkoduk a levét a csokiba, hogy minden ízanyagot kinyerjük.
A krémet poharakba adagoljuk, és hűtőben legalább másfél órát hűtjük.
Kockára vágott eperrel és néhány csepp balzsamecetkrémmel tálaljuk.

A legegyszerűbb sajttorta fehércsokival

Hozzávalók

40 dkg krémsajt
11 dkg cukor
2 db tojás
25 dkg digestive keksz
10 dkg vaj
9 dkg fehér csokoládé

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Törjük morzsákra a kekszet. Használhatunk késes darálót, de én általában csak nylonzacskóba teszem, és nyújtófával ütögetem. A vajat egy tálba tesszük, és a mikróban megolvasztjuk. Apránként adjuk hozzá a morzsás kekszet a vajhoz, és összekeverjük.
Kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk egy kisebb (18-20 cm) kapcsos tortaformát. Vágjunk egy kört az aljára, és csíkokat a szélére, ne gyűrődjön sehol! Öntsük a kekszes keverék felét az aljára, és egy pohár segítségével nyomkodjuk le. A másik felét nyomkodjuk a tortaforma oldalára, ehhez használhatjuk segítségképp a pohár oldalát. Tegyük a hűtőbe a formát minimum 1 órára.

A krémsajtot keverjük el fakanállal, hogy egyenletes legyen, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, ízlés szerint egy kis vaníliaaromát. Ne használjunk elektromos mixert, és ne keverjük túl sokáig - ha sok levegő jut a krémbe, megrepedezik sütés után.
Olvasszuk meg a fehér csokit egy kis tálkában a mikróban (körülményesebbek vízgőz felett a tűzhelyen), és adjuk hozzá a krémsajtos keverék 1/3-át. Öntsük a csokis krémet a kekszre, majd óvatosan csorgassuk, vagy kanalazzuk rá a krém másik felét. Ha nem vagyunk elég türelmesek, a kettő összekeveredhet.

Süssük 50 percig, vagy ameddig a közepe már éppen, hogy nem folyós. Vigyázzunk, a keksz a szélén könnyen megéghet. Tálalás előtt tegyük minimum egy órára hűtőszekrénybe.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani