Menü

Filmajánló: Gucci – ház

A Ridley Scott rendezésében 2021-ben bemutatott Gucci-ház egy amerikai életrajzi-bűnügyi film, mely igaz történetre épül. A szereposztás is igen kecsegtető, a főszerepben Lady Gaga látható, s szerepel a filmben Al Pacino, Jared Leto, Jack Huston, Reeve Carney, Salma Hayek és Jeremy Irons is. Nem tudom, ki, hogy van vele, de én nagyon szeretem az olyan filmeket, amelyeknek napokig a hatása alatt vagyok.

Az amerikai krimi-dráma, thriller, 157 perces történetének középpontjában Patrizia Reggiani pere és elítélése áll, aki megölette korábbi férjét, a Gucci-ház egykori vezetőjét, Maurizio Guccit. Patriziát 1997. január 31-én tartóztatták és bűnösnek találták egykori férje meggyilkolásának megszervezésével. A tárgyalássorozat hatalmas médiaérdeklődést váltott ki a sajtóban.

A film nem teljesen pontos minden részletében, azonban magával ragadó történet, melyből megismerhetjük a Gucci család fájdalmasan igaz történetét. Egy valóban megtörtént családi-bűnügyi dráma került mozivászonra. Szerelem, ármány, árulás, bosszú, kitervelt gyilkosság szövi át a filmet, mely bemutatja, hogy meddig hajlandó elmenni egy család, hogy mindent uralma alá hajtson.

Reggiani keserű volt a tönkrement házassága miatt, és amiatt is, hogy volt férje szerinte nem megfelelően kezelte a családi céget.

Reggiani alaposan kitervelte a merényletet, minden lehetőséget körbejárt, s végül barátja és cinkosa, Pina Auriemma közbenjárásával (akit a filben Salma Hayek alakít) Benedetto Ceraulo nevű ismerőse és egy Orazio Cicala nevű harmadik cinkos elkövették el a gyilkosságot 1995. március 25-én. A munkába igyekvő 46 éves Maurizio Guccit agyonlőtték. 1998 novemberében Ceraulo életfogytiglani börtönbüntetést kapott, Reggiani és Cicala egyenként 29 évet, míg Auriemma és Savioni 25 és 26 év börtönbüntetést kapott, amelyet végül enyhítettek, így Reggiani 2016-ban szabadult.

Ridley Scott története a család szerint átlépett egy határvonalat, melyben ellopták a család személyazonosságát.

2022. január 5-ig bezárólag a film az Egyesült Államokban és Kanadában 49,4 millió dollárt, egyéb országokban mintegy 77,5 millió dollárt termelt, ami világszerte összesen 126,8 millió dolláros bevételt jelent-írta a wikipedia a honlapján. A Gucci-ház című film azonban sosem kapta meg a teljes jóváhagyást Gucci családtól. Reggiani szabadulása óta egy milánói ékszerbutikban dolgozik kreatív munkatársként.

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.

Hungarikumnak számít a Csengetett, Mylord?

A Csengetett, Mylord? egy igazi hungarikum lenne? Van, aki szerint igen!
Három év kutatómunka előzte meg Boromisza István A Csengetett, Mylord? Univerzum című kötetének megjelenését, amely a magyar sorozatrajongók körében is méltán népszerű brit televíziós műsor kulisszatitkairól szól. Könyvajánló következik.

A sport és a szerelem hálójában

Kevés komoly témájú romantikus film lát napvilágot manapság, és még ritkábbak a minőségi darabok, a néhány napja megjelent Challengers azonban minőségi romantikus alkotás, és sportfilmnek is bőven megállja a helyét. Romantikus dráma ez, de közben csak nyomokban tartalmaz szerelmet, és messze nem csak egy nőért versengő két férfiról szól. Helyette komoly emberi érzelmekről, drámáról, és a sport mögöttes mozgatórugóiról is beszél.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.