Menü

Mo Farrah: No Easy Mile

Nem kell feltétlenül élsportolónak lenni ahhoz, hogy szívesen nézzünk sporttal, sportolókkal kapcsolatos sportfilmeket, dokumentumfilmeket. „Mo Farah: Az élet egy maraton” című életrajzifilmjét a napokban láttam a Netflixen és annyira tetszett, hogy szívesen ajánlom másoknak is.

Sir Mohamed Muktar Jama Farah 1983. március 23-án született Szomáliában.

A 39 éves brit állampolgárságú sportoló számos kitüntetéssel büszkélkedhet. II. Erzsébet brit királynő 2017-ben lovaggá ütötte. Farah nagy Arsenal FC szurkoló, gyerekkorában a csapat játékosa akart lenni. Ezenkívül még autószerelői álma is volt.

A dokumentumfilm bemutatja a hosszútávfutó olimpiai bajnok Mo Farah történetét, megismerhetjük a családját, barátait, interjút hallhatunk a csapattársaival, edzőjével, ezek a bensőséges beszélgetések adják a film vázlatát, a nézők Mo magánéletét, sportolói karrierjét ismerhetik meg.

Mo Farah kiemelkedő tehetség 10 km-es távfutásban. A londoni olimpián két aranyérmet szerzett Nagy-Britanniának, amit a riói olimpián megvédett. A 2016. évi nyári olimpiai játékokon 5000 m síkfutásban 13:03,30, míg a 10 000 m síkfutásban 27:05,17 idővel védte meg aranyérmeit, elképesztő gyorsasággal teljesítette a távokat.

A világhírű hosszútávfutó hatszor nyert világbajnokságot és ötször Európa-bajnokságot.

Farrah Nagy-Britannia egyik legsikeresebb sportolója, a világ egyik valaha volt legnagyobb olimpikonja, s ezzel a filmmel a futó személyes betekintést enged az életébe, lehetővé téve számunkra, hogy olyan oldalát is megismerhessük, amit a futás révén eddig nem láthattunk.

A filmben Mo élete legemlékezetesebb, legérzelmesebb, legmeghatóbb pillanataira emlékezik, nagyon bensőséges film. Megszólal a dokumentumfilmben Usain Bolt, Thierry Henry, Lord Sebastian Coe, Halie Gebreselassie, Alberto Salazar és Tania Farah.

Sajnos Farrah nem versenyezett 2020-ban Tokióban. Bár abban reménykedett, hogy megvédheti 10 000 méteres címét Tokióban, de sajnos nem sikerült kvalifikálnia magát. A következő megmérettetésen bizonyára sok rajongója fogja figyelemmel kísérni versenyzését.

A 2024. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXXIII. nyári olimpiai játékok több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény lesz, amelyet 2024 nyarán rendeznek Párizsban. A rajongók és sportot kedvelők, követők bizonyára izgalommal várják, hogy Farrah ott legyen a következő olimpián.

Filmajánló: Elveszett város

Amikor egy háromgyerekes anyuka eljut moziba, (fényévente) akkor annak „nyoma kell, hogy legyen” így, ha a kedves olvasók valami könnyed, hétvégi, vagy hétköznap esti filmre vágynak, engedjék meg, hogy ajánljam Az elveszett város című, 112 perces akciókalandvígjátékot, Sandra Bullock és Channing Tatum főszereplésével!

Halál a Níluson – Filmkritika

Kenneth Branagh öt évvel ezelőtt egy sztárparádét hozott össze amiatt, hogy rendezőként és főszereplőként is adaptálja Agatha Christie talán legismertebb művét, a Gyilkosság az Orient expresszent. Hosszas latolgatás után pedig megérkezett idén a mozikba a Halál a Níluson legújabb feldolgozása, melynek sűrű cselekményébe még Poirot bajszának történelme is belefért.

Coda filmkritika

A CODA című film a tavalyi évben debütált a Sundance filmfesztiválon és már ott is nagy sikereket ért el, idén pedig megkapta az alkotás a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A film története egyfajta családtörténetként fogható fel, valamint mellette húzódik egy coming-of-age sztori is, azaz felnövéstörténet. A film mindkét műfajban megállja a helyét, megnevettetve és mégis egy nagyon komoly történetet elmesélve a nézőknek. Azonban jó helyre került-e az idei “arany szobor”?

Könyvajánló: The Innocent Wife - Az ártatlanság börtönében

Olvasni jó. Jó könyvet pedig még jobb! Amy Lloyd: The Innocent Wife - Az ártatlanság börtönében (eredeti cím: The Innocent Wife) 320 oldalas regénye pedig pont ilyen! Lebilincselően izgalmas thriller!

A fiatal Batman élete se nem játék és mese

Matt Reeves rendező miután megreformálta a Majmok bolygója szériát nekilátott a fiatal denevérember hősi újragondolásának az Alkonyat szomorú szemű vámpírszamurájával, Robert Pattinsonnal a címszerepben. A végtermék nyomasztó krimi lett, amely kerek egész és lerázza az elődjei béklyóit. Szórakoztat de ugyanakkor felkavar is.