Turmixok, amelyektől fényesebb lesz a hajad
- Dátum: 2022.04.10., 09:19
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- energia, eper, erdei gyümölcs, étkezés, folyadék, gyümölcs, haj, joghurt, mangó, turmix
A gyorsan növő, erős, dús és egészséges hajhoz nélkülözhetetlen a megfelelő táplálkozás, amire a legegyszerűbb megoldás a turmix, vagy ahogyan mostanában sokan nevezik, a smoothie.
A haj kedvenc vitaminjai és ásványi anyagai a C-vitamin, a vas, a cink és a B-vitamin család legtöbb tagja. Ha ezekből elegendő mennyiséget veszünk magunkhoz, akkor nem kell többé a töredezett hajvégek, vagy a fakó, fénytelen, lógó haj miatt aggódnunk.
Miért hatásosak?
A hajerősítő turmixok közös tulajdonsága, hogy friss zöldségekből és gyümölcsökből készülnek. Fontos, hogy ne legyen túl nagy a cukortartalmuk, mert az gátolhatja egyes jótékony anyagok felszívódását. A sötétzöld levélzöldségek, a bogyós gyümölcsök, az olajos magvak és az avokádó mind segítenek, hogy biztosítsák az egészségesen, gyorsan növő hajnak a szükséges tápanyagokat, olyan különlegességeket is, mint a niacin vagy a biotin. Külön bónusz, hogy a bőrünk is megszépül a fogyasztásuktól.
Hajnövesztő "erdei álom" turmix
A bogyós gyümölcsök kiemelkedően gazdagok C-vitaminban, ami több jó tulajdonsága mellett a vas jobb felszívódását is elősegíti. Felturbózza a szervezet kollagén termelését, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a haj erős és rugalmas legyen, hidratálja a száraz hajat, megállítja a hajvégek repedezését. A spenót a folsav és a vas ellátását biztosítja. Jó ha tudjuk, hogy ha hullik a hajunk, akkor elsőként vashiányra kell gyanakodni, ha viszont elegendő van belőle a szervezetünkben, akkor gyorsabban, intenzívebben nőhet tőle a haj.
1 nagy pohárnyi turmixhoz a hozzávalók:
1 nagy marék bébispenót
kb. fél csésze fagyasztott (vagy ha szerencsénk van friss) bogyós gyümölcs
fél banán, lehetőleg jó érett
1 dl tej (helyettesíthető növényi tejjel, de frissen facsart narancslével is)
jégkocka
Hajfényesítő epres-mangós turmix
Az eper a C-vitamint, a mángold a vasat biztosítja (akinek nő otthon a kertben az úgysem tudja mit csináljon a sok felesleggel, akinek nem, az helyettesítheti spenóttal). Ennek a turmixnak azonban a dió a kulcsa, magas Omega 3 zsírtartalma, cink, biotin és E-vitamin tartalma miatt. Ezek nemcsak védik a hajat, például az UV sugárzás káros hatásaitól, hanem belülről építik, javítják a haj struktúráját. Fényt, erősebb tartást és egészséges hajvégeket ad, és dúsabb kinézetű lesz tőle a hajunk.
2 pohárnyi adaghoz:
3 nagy mángoldlevél, amelynek kemény középső levélnyelét eltávolítjuk
1 marék fagyasztott mangó (helyettesíthető ananásszal)
1 marék fagyasztott (vagy friss) eper
1 pohár joghurt, lehetőleg élőflórás
4-5 darab dióbél
max. 1 dl víz, ha hígítani szeretnénk
Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Könnyebb, ha a diót előzőleg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. Hűtőszekrényben két napig tartható, a harmadikon már nem fog olyan jól kinézni és csökken a vitamintartalma is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.