Késő tavaszi ételek
- Dátum: 2022.05.08., 06:30
- Szabó Máté
- képek:pexels.com
- csirke, eper, étel, fagylalt, nyár, tanács, tavasz, tészta
Egyre inkább úgy tűnhet, hogy jön a nyárias időjárás, ami egyet jelenthet az állandó forrósággal és napsütéssel. A nyár eleji időszakot leginkább a könnyed ételek és a szárnyasok jellemzik. Desszertek terén pedig a csokoládé helyett valamelyest a gyümölcsös, tejszínes sütemények a jellemzőek. Nézzünk most meg ezek közül néhányat!
Karalábéleves grízgaluskával
Hozzávalók:
25 dkg karalábé
25 dkg sárgarépa
1 db vöröshagyma
0,5 dl olaj
1 ek. liszt
petrezselyem
ízlés szerint só, bors, ételízesítő
A grízgaluskához:
1 db tojás
5 dkg búzadara
ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A karalábéleveshez a répát és a karalábét közel azonos méretű kockákra aprítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. Felhevített olajban, a felaprított hagymával folytonosan kevergetve, kb. 5 percig dinszteljük a répát és a karalábét. Meghintjük a liszttel, felengedjük kb. 1,3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés ételízesítővel lassú tűzön puhulásig főzzük.
A grízgaluskához a tojást villával behabarjuk, belekeverjük a búzadarát, sózzuk, borsozzuk (hasonló az állaga, mint a kikevert tejfölé), és kb. 5 perc pihentetés után, a forró levesbe, melegített kanállal közel egyforma galuskákat szaggatunk. Lassú forralással, kb. 10 perc alatt a zöldségekkel együtt készre főzzük. Az elkészült levest aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Csirkehúsos tészta
Hozzávalók:
50 dkg orsótészta
50 dkg csirkemellfilé
1 tk. fokhagyma-granulátum
ízlés szerint só és bors
2 ek. olívaolaj
4 szelet bacon
40 dkg koktélparadicsom
30 dkg friss spenót
20 dkg feta sajt
0.25 fej vöröshagyma
2 ek friss kapor
A tálaláshoz:
0.5 dl olívaolaj
3 ek vörösborecet
0,5 ek olasz fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkehúsos tésztasaláta elkészítéséhez sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a tésztát.
A csirkemellet megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk a fokhagyma-granulátummal, majd közepes lángon oldalanként 8-8 perc alatt megsütjük az olajon. Ezután 10 percig pihentetjük, majd felkockázzuk. A bacont ropogósra sütjük a visszamaradt zsiradékban, majd ha kihűlt, felaprítjuk.
A tálaláshoz összekeverjük az olívaolajat, a vörösborecetet, a fűszerkeveréket, az áttört fokhagymát és a mustárt, majd megsózzuk, megborsozzuk. Végül egy nagy tálban összekeverjük a tésztát, a csirkemellkockákat, a bacont, a felezett koktélparadicsomot, a spenótot, a morzsolt fetát, a finomra vágott hagymát és a kaprot, majd leöntjük a dresszinggel.
Mandarinos csirkeragu rizzsel
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
só és bors ízlés szerint
kurkuma ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
kömény ízlés szerint
chili ízlés szerint
3 db mandarin
2 ek méz
2 ek víz
1 tk ecet
1 bögre rizs (2,5 dl-es bögre)
1 ek olaj
Elkészítés:
A csirkecombokról a bőrét levágjuk, lefilézzük a csontról és csíkokra felvágjuk. Majd besózzuk, és fűszerkeverékkel bedörzsöljük.
A rizst másfélszeres, enyhén sós vízben megfőzzük.
A csirkecsíkokat serpenyőben olajon kisütjük.
A mandarinokat megpucoljuk, gerezdekre szétszedjük, majd egy főzőedényben vízzel megfőzzük, amíg szétesik a gyümölcshús.
Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Adunk hozzá chilit, majd egy csepp ecetet. A szirupot összekeverjük a hússal, és összefőzzük. Majd tálalhatjuk is.
Vegyesgyümölcs fagylalt
Hozzávalók:
100 g sajtkrém
100 g kék áfonya
100 g málna
70 g ribizli lekvár
50 g termelői méz
Cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A hozzávalókat felszeleteljük, majd turmixgépben krémesre keverjük. Ezután fagyasztóba tesszük. Fél óránként pedig újrakeverjük, majd ha egynemű állaga lett, azonnal tálalhatjuk is.
Epres-túrós szelet
Hozzávalók:
20 dkg liszt
0,25 csomag sütőpor
1 csip. só
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
A töltelékhez:
50 dkg túró
5 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 csom. vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db tojás
1,5 csom. vaníliás pudingpor
30 dkg eper
A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Ezután becsomagoljuk fóliába, majd hűtőbe tesszük 30 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a pudingport, majd a tojást is.
Az epret folyó víz alatt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint feldaraboljuk. (Alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta víz.)
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk tepsi méretűre (22x32 cm-es tepsihez). Ezután a papírral együtt átemeljük a tepsibe, ráöntjük a túrós tölteléket, és megszórjuk a feldarabolt eperrel. Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük a süteményt, majd úgy kínáljuk.
Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?
Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?
Ünnepi italok – nemcsak télre
Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?
Ezért fogyasszunk mindennap ánizst
Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!
Taurin gyógyító hatása
A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.
A zeller egy szuperétel
A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.