Késő tavaszi ételek
- Dátum: 2022.05.08., 06:30
- Szabó Máté
- képek:pexels.com
- csirke, eper, étel, fagylalt, nyár, tanács, tavasz, tészta
Egyre inkább úgy tűnhet, hogy jön a nyárias időjárás, ami egyet jelenthet az állandó forrósággal és napsütéssel. A nyár eleji időszakot leginkább a könnyed ételek és a szárnyasok jellemzik. Desszertek terén pedig a csokoládé helyett valamelyest a gyümölcsös, tejszínes sütemények a jellemzőek. Nézzünk most meg ezek közül néhányat!
Karalábéleves grízgaluskával

Hozzávalók:
25 dkg karalábé
25 dkg sárgarépa
1 db vöröshagyma
0,5 dl olaj
1 ek. liszt
petrezselyem
ízlés szerint só, bors, ételízesítő
A grízgaluskához:
1 db tojás
5 dkg búzadara
ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A karalábéleveshez a répát és a karalábét közel azonos méretű kockákra aprítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. Felhevített olajban, a felaprított hagymával folytonosan kevergetve, kb. 5 percig dinszteljük a répát és a karalábét. Meghintjük a liszttel, felengedjük kb. 1,3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés ételízesítővel lassú tűzön puhulásig főzzük.
A grízgaluskához a tojást villával behabarjuk, belekeverjük a búzadarát, sózzuk, borsozzuk (hasonló az állaga, mint a kikevert tejfölé), és kb. 5 perc pihentetés után, a forró levesbe, melegített kanállal közel egyforma galuskákat szaggatunk. Lassú forralással, kb. 10 perc alatt a zöldségekkel együtt készre főzzük. Az elkészült levest aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Csirkehúsos tészta

Hozzávalók:
50 dkg orsótészta
50 dkg csirkemellfilé
1 tk. fokhagyma-granulátum
ízlés szerint só és bors
2 ek. olívaolaj
4 szelet bacon
40 dkg koktélparadicsom
30 dkg friss spenót
20 dkg feta sajt
0.25 fej vöröshagyma
2 ek friss kapor

A tálaláshoz:
0.5 dl olívaolaj
3 ek vörösborecet
0,5 ek olasz fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkehúsos tésztasaláta elkészítéséhez sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a tésztát.
A csirkemellet megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk a fokhagyma-granulátummal, majd közepes lángon oldalanként 8-8 perc alatt megsütjük az olajon. Ezután 10 percig pihentetjük, majd felkockázzuk. A bacont ropogósra sütjük a visszamaradt zsiradékban, majd ha kihűlt, felaprítjuk.
A tálaláshoz összekeverjük az olívaolajat, a vörösborecetet, a fűszerkeveréket, az áttört fokhagymát és a mustárt, majd megsózzuk, megborsozzuk. Végül egy nagy tálban összekeverjük a tésztát, a csirkemellkockákat, a bacont, a felezett koktélparadicsomot, a spenótot, a morzsolt fetát, a finomra vágott hagymát és a kaprot, majd leöntjük a dresszinggel.
Mandarinos csirkeragu rizzsel

Hozzávalók:
6 db csirkecomb
só és bors ízlés szerint
kurkuma ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
kömény ízlés szerint
chili ízlés szerint
3 db mandarin
2 ek méz
2 ek víz
1 tk ecet
1 bögre rizs (2,5 dl-es bögre)
1 ek olaj
Elkészítés:
A csirkecombokról a bőrét levágjuk, lefilézzük a csontról és csíkokra felvágjuk. Majd besózzuk, és fűszerkeverékkel bedörzsöljük.
A rizst másfélszeres, enyhén sós vízben megfőzzük.
A csirkecsíkokat serpenyőben olajon kisütjük.
A mandarinokat megpucoljuk, gerezdekre szétszedjük, majd egy főzőedényben vízzel megfőzzük, amíg szétesik a gyümölcshús.
Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Adunk hozzá chilit, majd egy csepp ecetet. A szirupot összekeverjük a hússal, és összefőzzük. Majd tálalhatjuk is.
Vegyesgyümölcs fagylalt

Hozzávalók:
100 g sajtkrém
100 g kék áfonya
100 g málna
70 g ribizli lekvár
50 g termelői méz
Cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A hozzávalókat felszeleteljük, majd turmixgépben krémesre keverjük. Ezután fagyasztóba tesszük. Fél óránként pedig újrakeverjük, majd ha egynemű állaga lett, azonnal tálalhatjuk is.
Epres-túrós szelet

Hozzávalók:
20 dkg liszt
0,25 csomag sütőpor
1 csip. só
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
A töltelékhez:
50 dkg túró
5 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 csom. vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db tojás
1,5 csom. vaníliás pudingpor
30 dkg eper

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Ezután becsomagoljuk fóliába, majd hűtőbe tesszük 30 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a pudingport, majd a tojást is.
Az epret folyó víz alatt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint feldaraboljuk. (Alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta víz.)
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk tepsi méretűre (22x32 cm-es tepsihez). Ezután a papírral együtt átemeljük a tepsibe, ráöntjük a túrós tölteléket, és megszórjuk a feldarabolt eperrel. Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük a süteményt, majd úgy kínáljuk.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.