Menü

Késő tavaszi ételek

Egyre inkább úgy tűnhet, hogy jön a nyárias időjárás, ami egyet jelenthet az állandó forrósággal és napsütéssel. A nyár eleji időszakot leginkább a könnyed ételek és a szárnyasok jellemzik. Desszertek terén pedig a csokoládé helyett valamelyest a gyümölcsös, tejszínes sütemények a jellemzőek. Nézzünk most meg ezek közül néhányat!

Karalábéleves grízgaluskával

Hozzávalók:

25 dkg karalábé
25 dkg sárgarépa
1 db vöröshagyma
0,5 dl olaj
1 ek. liszt
petrezselyem
ízlés szerint só, bors, ételízesítő

A grízgaluskához:

1 db tojás
5 dkg búzadara
ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

A karalábéleveshez a répát és a karalábét közel azonos méretű kockákra aprítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. Felhevített olajban, a felaprított hagymával folytonosan kevergetve, kb. 5 percig dinszteljük a répát és a karalábét. Meghintjük a liszttel, felengedjük kb. 1,3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés ételízesítővel lassú tűzön puhulásig főzzük.
A grízgaluskához a tojást villával behabarjuk, belekeverjük a búzadarát, sózzuk, borsozzuk (hasonló az állaga, mint a kikevert tejfölé), és kb. 5 perc pihentetés után, a forró levesbe, melegített kanállal közel egyforma galuskákat szaggatunk. Lassú forralással, kb. 10 perc alatt a zöldségekkel együtt készre főzzük. Az elkészült levest aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Csirkehúsos tészta

Hozzávalók:

50 dkg orsótészta
50 dkg csirkemellfilé
1 tk. fokhagyma-granulátum
ízlés szerint só és bors
2 ek. olívaolaj
4 szelet bacon
40 dkg koktélparadicsom
30 dkg friss spenót
20 dkg feta sajt
0.25 fej vöröshagyma
2 ek friss kapor

A tálaláshoz:

0.5 dl olívaolaj
3 ek vörösborecet
0,5 ek olasz fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A csirkehúsos tésztasaláta elkészítéséhez sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a tésztát.
A csirkemellet megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk a fokhagyma-granulátummal, majd közepes lángon oldalanként 8-8 perc alatt megsütjük az olajon. Ezután 10 percig pihentetjük, majd felkockázzuk. A bacont ropogósra sütjük a visszamaradt zsiradékban, majd ha kihűlt, felaprítjuk.
A tálaláshoz összekeverjük az olívaolajat, a vörösborecetet, a fűszerkeveréket, az áttört fokhagymát és a mustárt, majd megsózzuk, megborsozzuk. Végül egy nagy tálban összekeverjük a tésztát, a csirkemellkockákat, a bacont, a felezett koktélparadicsomot, a spenótot, a morzsolt fetát, a finomra vágott hagymát és a kaprot, majd leöntjük a dresszinggel.

Mandarinos csirkeragu rizzsel

Hozzávalók:

6 db csirkecomb
só és bors ízlés szerint
kurkuma ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
kömény ízlés szerint
chili ízlés szerint
3 db mandarin
2 ek méz
2 ek víz
1 tk ecet
1 bögre rizs (2,5 dl-es bögre)
1 ek olaj

Elkészítés:

A csirkecombokról a bőrét levágjuk, lefilézzük a csontról és csíkokra felvágjuk. Majd besózzuk, és fűszerkeverékkel bedörzsöljük.
A rizst másfélszeres, enyhén sós vízben megfőzzük.
A csirkecsíkokat serpenyőben olajon kisütjük.
A mandarinokat megpucoljuk, gerezdekre szétszedjük, majd egy főzőedényben vízzel megfőzzük, amíg szétesik a gyümölcshús.
Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Adunk hozzá chilit, majd egy csepp ecetet. A szirupot összekeverjük a hússal, és összefőzzük. Majd tálalhatjuk is.

Vegyesgyümölcs fagylalt

Hozzávalók:

100 g sajtkrém
100 g kék áfonya
100 g málna
70 g ribizli lekvár
50 g termelői méz
Cukor ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókat felszeleteljük, majd turmixgépben krémesre keverjük. Ezután fagyasztóba tesszük. Fél óránként pedig újrakeverjük, majd ha egynemű állaga lett, azonnal tálalhatjuk is.

Epres-túrós szelet

Hozzávalók:

20 dkg liszt
0,25 csomag sütőpor
1 csip. só
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás

A töltelékhez:

50 dkg túró
5 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 csom. vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db tojás
1,5 csom. vaníliás pudingpor
30 dkg eper

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Ezután becsomagoljuk fóliába, majd hűtőbe tesszük 30 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a pudingport, majd a tojást is.

Az epret folyó víz alatt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint feldaraboljuk. (Alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta víz.)
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk tepsi méretűre (22x32 cm-es tepsihez). Ezután a papírral együtt átemeljük a tepsibe, ráöntjük a túrós tölteléket, és megszórjuk a feldarabolt eperrel. Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük a süteményt, majd úgy kínáljuk.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.