Menü

Késő tavaszi ételek

Egyre inkább úgy tűnhet, hogy jön a nyárias időjárás, ami egyet jelenthet az állandó forrósággal és napsütéssel. A nyár eleji időszakot leginkább a könnyed ételek és a szárnyasok jellemzik. Desszertek terén pedig a csokoládé helyett valamelyest a gyümölcsös, tejszínes sütemények a jellemzőek. Nézzünk most meg ezek közül néhányat!

Karalábéleves grízgaluskával

Hozzávalók:

25 dkg karalábé
25 dkg sárgarépa
1 db vöröshagyma
0,5 dl olaj
1 ek. liszt
petrezselyem
ízlés szerint só, bors, ételízesítő

A grízgaluskához:

1 db tojás
5 dkg búzadara
ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

A karalábéleveshez a répát és a karalábét közel azonos méretű kockákra aprítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. Felhevített olajban, a felaprított hagymával folytonosan kevergetve, kb. 5 percig dinszteljük a répát és a karalábét. Meghintjük a liszttel, felengedjük kb. 1,3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és egy kevés ételízesítővel lassú tűzön puhulásig főzzük.
A grízgaluskához a tojást villával behabarjuk, belekeverjük a búzadarát, sózzuk, borsozzuk (hasonló az állaga, mint a kikevert tejfölé), és kb. 5 perc pihentetés után, a forró levesbe, melegített kanállal közel egyforma galuskákat szaggatunk. Lassú forralással, kb. 10 perc alatt a zöldségekkel együtt készre főzzük. Az elkészült levest aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Csirkehúsos tészta

Hozzávalók:

50 dkg orsótészta
50 dkg csirkemellfilé
1 tk. fokhagyma-granulátum
ízlés szerint só és bors
2 ek. olívaolaj
4 szelet bacon
40 dkg koktélparadicsom
30 dkg friss spenót
20 dkg feta sajt
0.25 fej vöröshagyma
2 ek friss kapor

A tálaláshoz:

0.5 dl olívaolaj
3 ek vörösborecet
0,5 ek olasz fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A csirkehúsos tésztasaláta elkészítéséhez sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a tésztát.
A csirkemellet megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk a fokhagyma-granulátummal, majd közepes lángon oldalanként 8-8 perc alatt megsütjük az olajon. Ezután 10 percig pihentetjük, majd felkockázzuk. A bacont ropogósra sütjük a visszamaradt zsiradékban, majd ha kihűlt, felaprítjuk.
A tálaláshoz összekeverjük az olívaolajat, a vörösborecetet, a fűszerkeveréket, az áttört fokhagymát és a mustárt, majd megsózzuk, megborsozzuk. Végül egy nagy tálban összekeverjük a tésztát, a csirkemellkockákat, a bacont, a felezett koktélparadicsomot, a spenótot, a morzsolt fetát, a finomra vágott hagymát és a kaprot, majd leöntjük a dresszinggel.

Mandarinos csirkeragu rizzsel

Hozzávalók:

6 db csirkecomb
só és bors ízlés szerint
kurkuma ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
kömény ízlés szerint
chili ízlés szerint
3 db mandarin
2 ek méz
2 ek víz
1 tk ecet
1 bögre rizs (2,5 dl-es bögre)
1 ek olaj

Elkészítés:

A csirkecombokról a bőrét levágjuk, lefilézzük a csontról és csíkokra felvágjuk. Majd besózzuk, és fűszerkeverékkel bedörzsöljük.
A rizst másfélszeres, enyhén sós vízben megfőzzük.
A csirkecsíkokat serpenyőben olajon kisütjük.
A mandarinokat megpucoljuk, gerezdekre szétszedjük, majd egy főzőedényben vízzel megfőzzük, amíg szétesik a gyümölcshús.
Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Adunk hozzá chilit, majd egy csepp ecetet. A szirupot összekeverjük a hússal, és összefőzzük. Majd tálalhatjuk is.

Vegyesgyümölcs fagylalt

Hozzávalók:

100 g sajtkrém
100 g kék áfonya
100 g málna
70 g ribizli lekvár
50 g termelői méz
Cukor ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókat felszeleteljük, majd turmixgépben krémesre keverjük. Ezután fagyasztóba tesszük. Fél óránként pedig újrakeverjük, majd ha egynemű állaga lett, azonnal tálalhatjuk is.

Epres-túrós szelet

Hozzávalók:

20 dkg liszt
0,25 csomag sütőpor
1 csip. só
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás

A töltelékhez:

50 dkg túró
5 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 csom. vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db tojás
1,5 csom. vaníliás pudingpor
30 dkg eper

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Ezután becsomagoljuk fóliába, majd hűtőbe tesszük 30 percre, közben pedig elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alaposan összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a pudingport, majd a tojást is.

Az epret folyó víz alatt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint feldaraboljuk. (Alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta víz.)
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk tepsi méretűre (22x32 cm-es tepsihez). Ezután a papírral együtt átemeljük a tepsibe, ráöntjük a túrós tölteléket, és megszórjuk a feldarabolt eperrel. Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük a süteményt, majd úgy kínáljuk.

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.