Miért olyan fontos a kálium a szervezetünknek?
- Dátum: 2022.06.01., 11:50
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- aldoszteron, ásványi anyag, betegség, élelmiszerek, hipertónia, hormonális probléma, hyponatrémia, kálium, káliumhiány, kortizol, következmény, mellékvese, nátrium, orvosi ellátás., sportoló, szervezet, tünet, verejték, veseműködés, vizeletelválasztás
Nemrégiben írtam a hyponatrémiáról, beszámoltunk a vér alacsony nátrium-szintjének következményeiről, mely bekövetkezhet túlzott vízivás vagy extrém edzések magas verejtékvesztesége miatt, most azonban a hipertóniáról és a káliumról lesz szó. Nemcsak sportolók figyelmébe ajánljuk az írást!
A kálium és nátrium között vannak hasonlóságok és különbségek, de a legfontosabb, hogy a kálium is alapvető fontosságú ásványi anyag a szervezetünkben. A zöldségek és gyümölcsök különösen sok káliumot tartalmaznak (legtöbbet a dinnye, a paradicsom, narancs és a banán). Káliumhiány elsősorban súlyos hányás és/vagy hasmenés miatt jöhet létre.
A kálium és nátrium közötti hasonlóság, hogy hasmenés vagy szokásos vízhajtók használata estén fordulhat elő, de lehet hormonális probléma is, bár a nátriumhiány ritkább, míg a káliumhiány gyakoribb probléma.
A kálium csökkenése a szervezetben sokszor tünetmentes. Mivel a kálium az izomműködéshez alapvetően fontos, hiányát izomgyengeség, izomgörcs, izomfájdalom jelzi. Utóbbiba a szívizomzat is beletartozik, melynek jelei az EKG vizsgálaton utalnak erre a problémára.
A kálium a vese megfelelő működéséhez is fontos, ezért az alacsony káliumszint fokozott vizeletelválasztáshoz vezethet, ami különösen éjszaka lehet feltűnő, kellemetlen.
Mint említettem a káliumhiány lehet hormonális eredetű is, oka a mellékvese egyik hormonjának (aldoszteron) a fokozott elválasztása, melynek túltermelése a mellékvese betegségének a következménye. Egy másik mellékvesehormon, a kortizol túltermelése is járhat alacsony káliumszinttel és hipertóniával.
Ha a szervezet káliumszintje alacsony, törekedni kell a pótlására, ez történhet tabletta formájában, illetve a fent említett élelmiszerekkel. (a dinnye, a paradicsom, a narancs és a banán) Orvossal szükséges egyeztetni arról, hogy bizonyos vízhajtók mellé szükséges-e a rendszeres káliumpótlás. A vízhajtók csökkenthetik a nátriumszintet is, ennek pótlásáról is gondoskodni kell.
A kálium szintjének csökkenése mellett megemlítendő, hogy a szervezet káliumszintje vészesen meg is emelkedhet. Ennek oka általában vese működésének kóros csökkenése. A mellékvese elégtelensége következtében kialakuló alacsony aldoszteronszint is járhat magas káliumértékkel.
A magas káliumszint hasonló tüneteket produkál, mint az alacsony szint: pl. izomgyengeség. Ha értéke különösen magas, sürgősségi orvosi ellátás szükséges.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!