Menü

Főzöd vagy párolod?

Mindennapos küzdelem, hogy a konyhában finom, változatos, lehetőleg olcsó, ám egészséges ételeket alkossunk. Nem csak gyerekeink fejlődésének és immunrendszerének érdekében, hanem azért is, hogy mi, felnőttek is kellő tápanyaghoz és energiához jussunk minden nap, nem mindegy, hogy ételeinket hogyan készítjük el.

Sokszor utaltam rá, hogy nagycsaládos anyuka vagyok, a gyerekek még mondhatni kicsik, kivéve a legnagyobb fiam, mert ő igazi kamaszodó pasi a maga közel 10 évével. Szeretek főzni, szeretnek enni, de nagyon válogatósak is, ezt azt hiszem valahol én rontottam el, de belátom, hogy néha a könnyebb utat választom és inkább azt főzöm, amit szívesen esznek. A két nagyobb az iskolai és óvodai hétköznapokban az intézményekben étkeznek, ott jutnak a napi főtt ételhez. Pár évvel ezelőtt rendeletben szabályzás alá került, hogy az oktatási intézmények étkezőiben kevesebb só felhasználásával és több egészségesebb alapanyaggal kell elkészülniük a napi menüknek. Kövezzen meg bárki, de én ennek örülök. Nyilván nem arról van szó, hogy az embernek nem esik néha jól egy olajos chips, de azért a főétkezéseinkhez igen is figyeljünk oda, hogy miből, hogyan, mit készítünk.

A családi hagyományok, szokások, íz világok nagyon különbözőek, országon belül is teljesen máshogy késztjük ételeinket. Erre akkor döbbentem rá, amikor Baranya megyéből Tolna megyébe költöztem több, mint 10 éve és itt egészen máshogy néztek ki a főzelékek, mint nálunk. Amíg mi tejföllel, tejszínnel habartunk valamit, addig itt pirospaprikával és rántással. Én nagyjából minden alap főzési technikát a nagymamámtól tanultam, végtelenül hálás vagyok ezért neki, a mai napig sokat emlegetjük a „Mama főztjét”, ő pedig a hagyományos konyha tündére volt.

Amióta gyerekeim vannak, próbálok odafigyelni, hogy mit hogyan készítek el. Pár évvel ezelőtt, amikor a családom kistafírungolt, kaptam anyukámtól egy párolót, sokáig a szekrény polcán volt, ma már az egyik leghűbb társam a konyhában. Régen mindent a megszokott módon vízben főztem, olajban sütöttem. Egyszer csak megvilágosodtam, hogy hatékonyabb és gyorsabb, ha párolok, miközben valami mást csinálok, akár előre is dolgozhatok ezzel a trükkel, mivel a napi konyhai tevékenységek előtt is csak bedobom a párolóba, amit akarok, és az szépen elvan ott magában, amíg érte nem megyek.

A főzés során a nyersanyagokból kioldódnak, vagyis kifőnek az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Igaz, hogy a főzővíz finomabb lesz, de igazából akkor már nem a zöldséget esszük, hanem az abból kifőtt ízeket. Pedig sokkal jobb és finomabb, ha a zöldséget víz fölött pároljuk, mivel így jobban megmaradnak a zamatok és a pároláshoz használt vizet használhatjuk utána a főzelék, vagy mártás alapjául, hiszen ebbe ugyanúgy belecsepeg a zöldség leve. A főzelék innentől ugyanúgy készíthető tovább, de a zöldség roppanósabb és finomabb lesz.

Esküszöm, nálunk a gyerekek is szívesebben eszik, mint a szétfőtt „zöld izékat”, ahogy ők fogalmaznak. Hihetetlen, de ezzel a technikával ugyanazokat a hagyományos ételeket elkészíthetjük, amit eddig is, csak sokkal egészségesebben. Nem csak főzelékhez párolok, hanem köretnek is, én nem vagyok oda a sült krumpliért, így egy sült hús mellé is párolt zöldséget eszem valamivel nyakon öntve, például erre a balzsamecet kiváló választás. Könnyebben emészthető és egészségesebb az étel, mindazonáltal nem terheli meg úgy a gyomrot, hogy az étkezés utáni „kajakóma” miatt munkaképtelenek legyünk.

Bátran szerezzünk be egy párolót a konyhánkba, de akár egy lábas és egy szűrő segítségével is megoldhatjuk a gőzben főzést, hogy egészségesebb és ízesebb zöldségből készült ételeket tehessünk az asztalra. Párolásra fel!

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?