Menü

Gyógyteák, melyek felturbózzák az anyagcseréd

Talán néhányan már észrevették azt a bizonyos paradoxont, miszerint, ha keveset eszünk, másnap nem kevesebbet fog mutatni a mérleg, hanem épp ellenkezőleg: többet. Ha pedig bőségesen étkezünk, másnap meglepő módon lehet, hogy kevesebbet mutat a mérleg, mint előtte. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy az anyagcsere minél kevesebbet eszünk, annál lassabb. Persze ez nem mindenkire igaz, van, akinek az anyagcseréje bármit is eszik, rendkívül gyors és van, aki egy kis gyümölcsöt sem ehet anélkül, hogy meglátszódna rajta, mivel nagyon lassan dolgozza fel a szervezete az elfogyasztott táplálékot.

Ha az anyagcserénk lelassul, az nem csak azzal jár, hogy a többet mutat a mérleg, hanem azzal is, hogy a diétánk megrekedhet egy ponton, ami pedig motiváció vesztéshez vezethet. Az anyagcserénket legjobban aktív életmóddal, sok testmozgással és tápanyagokban és vitaminokban gazdag, változatos étkezéssel gyorsíthatjuk fel, illetve vannak más opciók is, mint például a különböző gyógyteák. Ezek nem zsírégető csodaszerek, mindössze segítenek az emésztőrendszernek és felgyorsítják az anyagcserefolyamatokat.

Ezek nagyon egyszerű teák, otthon is elkészíthetők, ráadásul szinte mindegyik rendelkezik egyéb, egészségünk szempontjából előnyös tulajdonsággal. Az egyik ilyen a gyulladáscsökkentő tulajdonság, ami azért kifejezetten hasznos, mert az emberi szervezetben általában megtalálhatók kisebb-nagyobb gyulladások, ezeket pedig így nagyszerűen kordában lehet tartani.

Az egyik közkedvelt anyagcsere gyorsító tea az ananászos-gyömbéres tea. Ez nem csak felgyorsítja az anyagcserénket, de javítja a bélműködést, normalizálja a vércukorszintet és puffadás ellen is kiváló. A tea elkészítéséhez mindössze egy fél ananász héja, egy narancs héja, egy kanálnyi reszelt gyömbér és egy liter víz szükséges. Ahogy a legtöbb teát, úgy ezt is először felforraljuk, majd 5 percig állni hagyjuk, végül pedig leszűrjük és már fogyasztható is.

Ha nem kedveljük a gyömbér vagy a narancs ízét, akkor talán jobb választás lehet a nyugtató hatásáról ismert levendulás zöld tea. A levendula persze nem csak nyugtat, hanem javítja az emésztést és serkenti az anyagcserét. Elkészítése is rendkívül egyszerű. Egy evőkanál levendula és egy evőkanál zöld tea szükséges hozzá, de készíthetjük filteres zöld teából is, viszont a levendulát mindenképp igyekezzünk szárított formában beszerezni, nem filteres teaként. Szintén leforrázzuk, mint a gyömbéres tea esetében, majd pár perc állás után leszűrjük és már fogyaszthatjuk is.

Ha kedveljük a hagyományos ízeket, akkor a legjobb választás az Oolong tea lehet. Ez egy hagyományos kínai tea, ami köztudottan egészséges. Javítja a koleszterinszintet, serkenti az anyagcserét és gyulladáscsökkentő hatása is van. Magyarországon is kapható több helyen, főként drogériákban, bioboltokban és herbáriákban, de az internetről is rendelhetünk hasonló termékeket forgalmazó webshopokból is.

Elkészítése is rendkívül egyszerű, egy teáskanálnyi szálas teát forrázzunk le egy bögrényi vízzel, majd hagyjuk állni 10 percet, utána pedig szűrjük le. Naponta maximum 2 csésze elfogyasztása ajánlott.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.