Menü

Gyógyteák, melyek felturbózzák az anyagcseréd

Talán néhányan már észrevették azt a bizonyos paradoxont, miszerint, ha keveset eszünk, másnap nem kevesebbet fog mutatni a mérleg, hanem épp ellenkezőleg: többet. Ha pedig bőségesen étkezünk, másnap meglepő módon lehet, hogy kevesebbet mutat a mérleg, mint előtte. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy az anyagcsere minél kevesebbet eszünk, annál lassabb. Persze ez nem mindenkire igaz, van, akinek az anyagcseréje bármit is eszik, rendkívül gyors és van, aki egy kis gyümölcsöt sem ehet anélkül, hogy meglátszódna rajta, mivel nagyon lassan dolgozza fel a szervezete az elfogyasztott táplálékot.

Ha az anyagcserénk lelassul, az nem csak azzal jár, hogy a többet mutat a mérleg, hanem azzal is, hogy a diétánk megrekedhet egy ponton, ami pedig motiváció vesztéshez vezethet. Az anyagcserénket legjobban aktív életmóddal, sok testmozgással és tápanyagokban és vitaminokban gazdag, változatos étkezéssel gyorsíthatjuk fel, illetve vannak más opciók is, mint például a különböző gyógyteák. Ezek nem zsírégető csodaszerek, mindössze segítenek az emésztőrendszernek és felgyorsítják az anyagcserefolyamatokat.

Ezek nagyon egyszerű teák, otthon is elkészíthetők, ráadásul szinte mindegyik rendelkezik egyéb, egészségünk szempontjából előnyös tulajdonsággal. Az egyik ilyen a gyulladáscsökkentő tulajdonság, ami azért kifejezetten hasznos, mert az emberi szervezetben általában megtalálhatók kisebb-nagyobb gyulladások, ezeket pedig így nagyszerűen kordában lehet tartani.

Az egyik közkedvelt anyagcsere gyorsító tea az ananászos-gyömbéres tea. Ez nem csak felgyorsítja az anyagcserénket, de javítja a bélműködést, normalizálja a vércukorszintet és puffadás ellen is kiváló. A tea elkészítéséhez mindössze egy fél ananász héja, egy narancs héja, egy kanálnyi reszelt gyömbér és egy liter víz szükséges. Ahogy a legtöbb teát, úgy ezt is először felforraljuk, majd 5 percig állni hagyjuk, végül pedig leszűrjük és már fogyasztható is.

Ha nem kedveljük a gyömbér vagy a narancs ízét, akkor talán jobb választás lehet a nyugtató hatásáról ismert levendulás zöld tea. A levendula persze nem csak nyugtat, hanem javítja az emésztést és serkenti az anyagcserét. Elkészítése is rendkívül egyszerű. Egy evőkanál levendula és egy evőkanál zöld tea szükséges hozzá, de készíthetjük filteres zöld teából is, viszont a levendulát mindenképp igyekezzünk szárított formában beszerezni, nem filteres teaként. Szintén leforrázzuk, mint a gyömbéres tea esetében, majd pár perc állás után leszűrjük és már fogyaszthatjuk is.

Ha kedveljük a hagyományos ízeket, akkor a legjobb választás az Oolong tea lehet. Ez egy hagyományos kínai tea, ami köztudottan egészséges. Javítja a koleszterinszintet, serkenti az anyagcserét és gyulladáscsökkentő hatása is van. Magyarországon is kapható több helyen, főként drogériákban, bioboltokban és herbáriákban, de az internetről is rendelhetünk hasonló termékeket forgalmazó webshopokból is.

Elkészítése is rendkívül egyszerű, egy teáskanálnyi szálas teát forrázzunk le egy bögrényi vízzel, majd hagyjuk állni 10 percet, utána pedig szűrjük le. Naponta maximum 2 csésze elfogyasztása ajánlott.

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?