Menü

Mire jó a magas intenzitású intervallum edzés?

A HIIT (high-intensity intarval training), vagy magyarul magas intenzitású intervallum edzés szinte töretlen népszerűségnek örvend az utóbbi időben és ez nem véletlen. Legyen szó kezdőkről, hobbi-szinten sportolókról vagy élsportolókról, mindenki számára hasznos lehet ez az fajta edzés.

Először Peter Coe atlétikai edző alkalmazott ilyen edzést, amikor fiát készítette fel egy versenyre, majd német és svéd sportolók is elkezdtek foglalkozni a HIIT-el. Előnye, hogy akár erősödés, teljesítménynövelés vagy zsírégetés a cél, megfelelően beállított paraméterekkel – intenzitás, munkavégzés hossza, pihenőidő hossza, gyakorlat típusa – bármelyik elérhető. Szintén előnyös, hogy nem igényel több óra befektetett időt, mindössze fél óra vagy annál is kevesebb alatt el lehet végezni egy ilyen edzést. Az sem hátrány, legalábbis az utóbbi években kifejezetten jól jött, hogy akár otthon is végezhető edzésforma. Drága sportnak sem nevezhető, hiszen kevés helyen, szinte eszközök nélkül lehet végezni.

Bár definiálni több módon lehet, tulajdonképpen arról van szó, hogy magas intenzitású – laktát küszöb feletti – munkavégzéseket szakítunk meg alacsony intenzitású vagy pihenéssel töltött rövid szünetekkel. Ez nem egy konkrét módszer szigorú szabályokkal, sokkal inkább egy általános leírás, ami többféle gyakorlatra és gyakorlatsorra ráilleszthető. Az intenzitás, amivel a ’magas intenzitású’ szakaszokat jellemezzük, valójában nem egy konkrét szám, hanem két pont közé eső többféle intenzitás.

Az alsó határa a laktát steady state (MLSS), a felső pedig a maximális sprintsebesség (MSS). A laktát steady state azt az állapotot jelenti, amikor a legmagasabb koncentrációban van jelen a laktát a vérben, de még fenntartható szinten. E között a két érték között kell tartani az intenzitást, azonban ez a munkavégzés tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig, ismétlődhet, változhat stb.

Az sem mindegy, hogy milyen mozgásformát végzünk. Más eredményt kapunk szobabiciklivel, mást futással és megint mást saját testsúlyos gyakorlatokkal. Számít a magas intenzitású munkavégzések közötti pihenőidő hossza is. Rengeteg tényező befolyásolja az edzés eredményességét, ebből is látszik, hogy ez nem egy egzakt módszer, hanem egy általános edzéstípus.

Most, hogy látjuk, mennyire bonyolult lehet, felmerülhet a kérdés, vajon tényleg ajánlott-e mindenkinek a HIIT? Tény, hogy az utóbbi időben egyre népszerűbb, azonban, egy vizsgálat szerint kezdő sportolóknál hatásosabbnak bizonyult az alacsony intenzitású munka, akár hosszú ideig tartó, akár ismétlődő formában. Ez persze nem jelenti azt, hogy kezdő sportolóknak egyáltalán nem ajánlott, mindössze érdemes fokozatosan térni rá az intervallum edzésekre, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.