Menü

A karácsony illatai

Adventi készülődésünkkel kapcsolatos cikksorozatunk a karácsony illataival folytatódik. Talán ez él bennünk legelevenebben, ha gyermekkorunk karácsonyaira gondolunk. Nagyszüleink süteményének illata, mely bejárta a konyhát, a vanília, a narancs, a citrom illata, a jellegzetes szegfűszeg és még sorolhatnánk. Idézzük fel ezeket a kellemes illatokat!

A karácsonyhoz nemcsak fények és színek, ajándékok, kedvenc ételek és kedves díszek tartoznak, hanem illatok is: a fenyő, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg édes illata, amely megmelegíti a lelkünket.

A fenyőillat természetesen a karácsonyfává váló fenyőnek köszönhető, a szegfűszeg pedig narancsba tűzve „süniként” gyakran illatozik a fűtőtesteken. A vanília elengedhetetlen illata az ünnepnek, a jellegzetes édes illat szinte mindenhol megjelenik.

A fenyő sok helyen már műfenyőt jelent, amely kétségkívül legalább olyan gyönyörű, mint hagyományos párja s természetesen környezetkímélőbb is, azonban azt a bizonyos fenyőillatot nem tudjuk fenyőillatú spray vagy illóolaj használatával pótolni.

A hideg téli séták, szánkózások után egy bögre meleg puncs vagy gőzölgő forralt bor zamata szinte visszautasíthatatlan, mely a szegfűszegnek köszönhetően jellegzetes illatú. A szegfűszeg illóolajából már számtalan egyveleg létezik, melyből a párologtatóba is tehetünk.

Gyermekteák, cukorkák ízesítőjeként találkozhatunk az ánizzsal. Kellemes, édes-fűszeres illata szintén a karácsonyi hangulat kellemes kiegészítője lehet, arról nem is beszélve, hogy az emésztésre igen jó, amely az ilyenkor fogyasztott nehezebb, zsírosabb ételek miatt jó szolgálatot tehet.

Az otthonunkat betöltő „karácsonyillat” része és a személyes kedvencem a fahéj is. Talán kevesen tudják, de feszültségoldó fűszer, illat. Karácsonyi illatot például nem is készíthetnénk fahéj nélkül, a szegfűszeg és narancsolaj mellé a fahéj is elengedhetetlen alkotóelem, ahogy a szerecsendió is, mely erősítő és élénkítő hatású.

A kardamom illóolaja testileg és lelkileg is átmelegít. Megerősít, élénkít, jókedvre hangol, jellegzetes illat és nagyon jótékony hatású fűszer. A szív fűszerének is tartják. Nevéhez hűen jótékony hatással van a szívre, javítja annak vérellátását. A szív ereinek, izomzatának rugalmasságához is hozzájárul.

A gyömbér nyugtató hatással van ránk stressz, szorongás esetén, számtalan karácsonyi étel, ital tartalmazza, a konyhai karácsonyi aromaterápia része.

A karácsonyi illatokat, fűszereket, illóolajokat nemcsak ételekbe, italokba, párologtatásra használhatjuk, hanem fürdővízbe nyugtató ünnepi aromafürdőként, illetve masszázsra is, mellyel meglephetjük kedvesünket.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.